Francija plāno sākt ukraiņu pilotu un mehāniķu apmācību

© depositphotos.com

Francija plāno nekavējoties sākt Ukrainas pilotu un mehāniķu apmācību iznīcinātāju "Mirage" izmantošanai, piektdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons pēc sarunām ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Parīzē.

"Prioritāte ir sākt nekavējoties apmācīt pilotus un mehāniķus. Tas sāksies Francijā tuvāko dienu laikā," paziņoja Makronas Elizejas pilī.

Makrons vēl nav precizējis iznīcinātāju "Mirage" skaitu, kurus Francija un citas valstis plāno nodot Ukrainai, kas cīnās pret Krievijas iebrukumu.

Francijai vēl ir galīgi jānosaka, cik šo lidmašīnu tā piegādās pati. Sarunas ar partnervalstīm par kopīgo iniciatīvu, kas sākās pirms vairākiem mēnešiem, vēl nav pabeigtas.

Makrons ceturtdienas vakarā bija paziņojis, ka Francija nodos Ukrainai iznīcinātājus "Mirage-2000" un apmācīs to ukraiņu pilotus kā daļu no jaunas militārās sadarbības ar Kijivu.

"Rīt mēs uzsāksim jaunu sadarbību un paziņosim par Francijas ražotāja "Dassault" izgatavoto iznīcinātāju "Mirage 2000-5" nodošanu Ukrainai un to ukraiņu pilotu apmācību Francijā," ceturtdien tiešraidē intervijā Francijas televīzijai sacīja Makrons. "Francija palīdz ukraiņiem pretoties, taču mēs negribam eskalāciju."

Iznīcinātāji "Mirage 2000-5" ir paredzēti galvenokārt pretgaisa aizsardzībai, bet tos var arī izmantot Ukrainai piegādāto Francijas un Lielbritānijas spārnoto raķešu "Scalp/Storm Shadow" dislocēšanai.

Francijas Gaisa spēki plāno līdz 2030. gadam norakstīt šīs lidmašīnas, aizstājot tās ar mūsdienīgiem iznīcinātājiem "Rafale". Francijai ir 40 iznīcinātāji "Mirage 2000-5", un šī tipa lidmašīnas ir arī eksportētas uz citām valstīm.

Zelenska Parīzes vizītes laikā arī tika nolemts, ka Francijas un Vācijas aizsardzības kompānija KNDS nākotnē ražos granātas un rezerves daļas lielgabaliem "Caesar" Ukrainā.

Makrons arī paziņoja par spārnoto raķešu "Scalp" turpmākām piegādēm un par 200 miljonu eiro vērtu fondu Ukrainas ekonomikas atbalstam. No tā gūs labumu kompānijas, kas grib investēt Ukrainas kritiskajā infrastruktūrā.

Svarīgākais