UNICEF: Katrs ceturtais bērns pasaulē ir pakļauts badam

© Unsplash

Starptautiskā bērnu tiesību aizstāvības organizācija UNICEF brīdina, ka vairāk nekā katrs ceturtais bērns, kas jaunāks par pieciem gadiem, dzīvo "smagā pārtikas nabadzībā”, kas vairāk nekā 180 miljoniem bērnu var negatīvi ietekmēt viņu izaugsmi un attīstību.

"Smaga pārtikas nabadzība raksturo bērnus, kuri izdzīvo ar ļoti nepietiekamu diētu, patērējot tikai divas vai mazāk pārtikas grupas," aģentūrai AFP sacīja Harieta Torlese, jaunā UNICEF ziņojuma galvenā autore.

Tas ir šokējoši mūsdienās, kad mēs zinām, kas ir jādara.

UNICEF iesaka maziem bērniem katru dienu dot pārtiku piecās no astoņām galvenajām grupām - mātes piens; graudi, saknes, bumbuļi; pākšaugi, rieksti un sēklas; piena produkti; gaļa, mājputni un zivis; olas; ar A vitamīnu bagāti augļi un dārzeņi; citi augļi un dārzeņi.

Taču 440 miljoni bērnu, kas jaunāki par pieciem gadiem, aptuveni 100 valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem, dzīvo pārtikas trūkumā, kas nozīmē, ka viņiem katru dienu nav pieejamas piecas pārtikas grupas.

No tiem 181 miljons bērnu piedzīvo smagu pārtikas trūkumu, pārtiekot ne vairāk kā no divām pārtikas grupām.

"Bērniem, kuri patērē tikai divas pārtikas grupas dienā, piemēram, rīsus un nedaudz piena, ir līdz pat 50% lielāka iespēja piedzīvot smagas veselības problēmas," ziņojumam pievienotajā paziņojumā sacīja UNICEF vadītāja Ketrīna Rasela.

Un pat tad, ja šie bērni izdzīvo un izaug, “viņi noteikti neplaukst. Tāpēc viņiem skolā klājas sliktāk,” skaidroja Torlese.

"Kad viņi ir pieauguši, viņiem ir grūtāk nopelnīt pienācīgi un tas turpina nabadzības ciklu no vienas paaudzes uz nākamo," sacīja uztura eksperte.