Atklāta sēnīte, kas pārvērš kukaiņus par zombijiem

© Pixabay

Seksuāli transmisīvā slimība, kas, kā ziņots, pārvērš cikādes par “zombijiem” un izraisa to dzimumorgānu nokrišanu, ir atklāta Ilinoisas dienvidos un izplatās visā Amerikas Savienoto Valstu (ASV) dienvidu daļā.

Sēnītes infekcija, kas nosaukta par "Massospora cicadina”, jau ir inficējusi cikādes Šampenā, Ilinoisā, un ir sagaidāms, ka tā migrēs ziemeļu virzienā uz Čikāgas apgabalu, sacīja Džims Loudermans, kolekcijas asistents Čikāgas Dabas vēstures muzejā.

Putniem, kas apēd inficētās cikādes, var rasties halucinācijas.

Baltā sēne pārņem cikāžu tēviņus un izraisa to dzimumdziedzeru nokrišanu no ķermeņa. Sēnītes izdalītās krīta sporas izplatās uz tuvumā esošajiem kukaiņiem, inficējot arvien vairāk.

Sēnīte pārņem arī cikāžu uzvedību. Lai gan to reproduktīvie orgāni ir aizstāti ar sēnīti, tās tiek dzītas pāroties ar pēc iespējas vairāk citām cikādēm, raidsabiedrībai CNN skaidroja Rietumvirdžīnijas universitātes mikoloģijas asociētais profesors Dr. Mets Kassons.

Tas pārvērš inficētās cikādes par "zombiju kukaiņiem", liekot inficētiem tēviņiem raidīt spārnu signālus tā, it kā viņi būtu mātītes, padarot tās ļoti pievilcīgas abu dzimumu cikādēm, skaidro profesors.

Svarīgākais