"Tumšie spēki nav izzuduši,” Baidens salīdzina Putinu ar Hitleru

© Scanpix.lv

Izolēšanās ir slikta stratēģija, kad demokrātiskajai pasaulei uzbrūk diktatūras "tumšie spēki" - tā paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, uzstājoties ar runu piemiņas ceremonijā, atzīmējot 80. gadadienu kopš Rietumu sabiedroto izcelšanās Normandijā, raksta "unian.net".

Savu runu ASV prezidents sāka, stāstot par Hitlera un nacistu noziegumiem Otrā pasaules kara laikā, kā arī stāstot dažu šī kara veterānu stāstus, kas piedalījās ceremonijā.

"Katrs no viņiem zināja, ka nāves iespēja ir reāla, taču viņi to tomēr izdarīja," viņš teica.

Baidens pauda cerību, ka Amerika nekad neaizmirsīs alianses nozīmi, un uzsvēra, ka NATO ir "lielākā militārā alianse pasaules vēsturē".

"Izolēšanās nebija atbilde pirms 80 gadiem, un tā nav atbilde arī šodien. Mēs zinām tumšos spēkus, pret kuriem šie varoņi cīnījās pirms 80 gadiem, tie nekad nepazūd. Cīņa starp diktatūru un brīvību ir bezgalīga. Šeit, Eiropā, mēs varam redzēt vienu spilgtu piemēru - Ukrainā ir iebrucis tirāns, kurš cenšas dominēt," viņš teica.

Savā runā Baidens mudināja nekļūdīties un uzsvēra, ka autokrāti visā pasaulē uzmanīgi vēro karu Ukrainā.

"Padoties huligāniem, paklanīties diktatoriem ir vienkārši neiedomājami. Ja mēs to darītu, tas nozīmētu, ka mēs aizmirstam to, kas notika šeit, šajās pludmalēs. Vēsture stāsta, ka brīvība nav bez maksas. Ja vēlaties uzzināt brīvības cenu, brauciet uz Normandiju un paskatieties," sacīja Baidens.