Ukrainas kara 835. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:12]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 7. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

21:12. Vācija apsver iespēju piešķirt Ukrainai vēl vienu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" līdzās trim, ko Berlīne jau piešķīrusi vai apsolījusi, piektdien vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz saviem avotiem.

Tiesa, galīgo lēmumu Vācija vēl nav pieņēmusi, norādījuši avoti.

Berlīne jau nodevusi Ukrainai vairākus desmitus zenītartilērijas tanku "Gepard", kā arī dažas pretgaisa aizsardzības sistēmas "Iris-T", atgādina "Bloomberg".

20:18. Trešdien kļuva zināms, ka Francijas Iekšlietu ministrijas Iekšējās drošības ģenerāldirektorāts (DGSI) aizturējis kādu Donbasa iedzīvotāju pēc tam, kad viņš, gatavojot spridzekļus, savā viesnīcas numurā bija uzspridzinājies.

Viesnīcā netālu no Parīzes Šarla de Golla lidostas numuriņā kratīšanas gaitā tika atrastas spridzekļu izgatavošanai paredzētās komponentes.

Aizturētais vīrietis ir no Donbasa un divus gadus karojis Krievijas armijā, ziņu aģentūrai AFP pastāstīja avots.

19:06. Jaunās ASV militārās palīdzības paketes ietvaros Ukraina saņems raķetes sistēmām HAWK un munīciju sistēmām HIMARS, piektdien pavēstīja Savienoto Valstu Aizsardzības ministrija, izsakoties par ASV prezidenta Džo Baidena nule izziņoto 225 miljonus dolāru vērto palīdzību.

Jaunā palīdzība sniegs Ukrainai papildu iespējas nodrošināt tūlītējās vajadzības kaujaslaukā, norādīja Pentagons.

Jaunajā palīdzības paketē iekļautas raķetes pretgaisa aizsardzības sistēmām HAWK, zenītraķetes "Stinger" un munīcija reaktīvajām artilērijas sistēmām HIMARS;

Ukraiņi jaunās palīdzības ietvaros saņems arī 155 milimetru haubices, 155 milimetru un 105 milimetru artilērijas munīciju un 81 milimetra mīnmetējus.

18:05. Latvijas ekspertu iegūtie dati Ukrainā palīdzēs plānot karadarbībā cietušo kultūras pieminekļu nostiprināšanu, uzsvēra Kultūras ministre Agnese Logina (P). Viņa piektdien piedalījās Ukrainas kultūras mantojuma atjaunošanai veltītā konferencē "Towards the Recovery of the Culture Sector in Ukraine" Viļņā, Lietuvā.

17:22. "Atkal tiek iznīcinātas Eiropas pilsētas un dedzināti ciemati," teica Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par Krievijas veikto Ukrainas bombardēšanu. Prezidents arī nosodīja Ukrainas bērnu nolaupīšanu okupētajās teritorijās.

"Tagad tas ir vērsts pret Ukrainu. Taču rīt tas var tikt vērsts pret citām valstīm, un mēs jau tagad skaidri redzam agresijas virzienu - Baltijas valstis, Polija, Balkāni," viņš brīdināja.

16:50. Krievijas nakts gaisa uzbrukuma rezultātā izcēlies ugunsgrēks Kijivas industriālajā objektā. Liesmas joprojām nav pilnībā nodzēstas, ziņo pravda.com.ua.

"Pēc Krievijas gaisa uzbrukuma Kijivas apgabalā joprojām tiek dzēsts ugunsgrēks rūpniecības objektā. Cietušo un ievainoto nav," informē Ruslans Kravčenko, Kijivas apgabala valsts pārvaldes vadītājs. Pēc Kravčenko teiktā, ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 135 ugunsdzēsēji un avārijas dienestu darbinieki.

16:04. ASV prezidents Džo Baidens atvainojies Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, par to ka vairākus mēnešus tika aizkavēta vērienīgās ASV militārās palīdzības apstiprināšana viņa valstij.

Baidens, tiekoties ar Zelenski Parīzē, teica, ka vēlas atvainoties par mēnešiem ilgo kavēšanos ar 61 miljardu ASV dolāru palīdzības paketes pieņemšanu, ko aprīļa beigās beidzot apstiprināja Kongress. ASV prezidents notikušajā vainoja "dažus ļoti konservatīvus" Kongresa locekļus.

15:11. Raķešu uzbrukumos Dņipropetrovskas apgabala Nikopoles pilsētai šodien pēcpusdienā gājis bojā viens cilvēks, ziņo pravda.com.ua.

"Nikopolē krievi atkal nogalināja civiliedzīvotāju. Artilērijas uzbrukumā gāja bojā 71 gadu veca sieviete. Izsaku līdzjūtību viņas ģimenei," vietnē "Telegram" rakstīja Serhijs Lisaks, Dņipropetrovskas apgabala militārās pārvaldes vadītājs.

14:05. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien Francijas parlamentā paudis cerību, ka šomēnes Šveicē gaidāmais miera samits sekmēs taisnīgu kara atrisinājumu.

"Pirmais miera samits varētu kļūt par formātu, kas pietuvinātu šī kara taisnīgu izbeigšanu," uzrunājot Francijas parlamentu, sacīja Zelenskis. "Esmu pateicīgs par visu, ko jūs jau darāt, un tas ir ļoti daudz. Taču, lai panāktu taisnīgu mieru, ir jādara vairāk," viņš uzsvēra.

13:13. Vācijas Bundestāga Budžeta komiteja apstiprinājusi papildu 155 mm artilērijas šāviņu iegādi, lai tos varētu piegādāt Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

12:00. Kubā nākamajā nedēļā ieradīsies trīs Krievijas karakuģi un viena kodolzemūdene, paziņojušas Kubas amatpersonas, uzsverot "vēsturiski draudzīgās attiecības" starp abām valstīm. Kubas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka karakuģi un zemūdene atradīsies Havanā no 12. līdz 17.jūnijam. Ministrija norādīja, ka neviens no tiem nevedīs kodolieročus, un uzsvēra, ka to klātbūtne "nerada draudus reģionam". ASV amatpersonas šonedēļ paziņoja, ka Vašingtona novēro Krievijas karakuģus un lidmašīnas, kas ieradīsies uz militārajām mācībām Karību jūras reģionā. Amatpersonas norādīja, ka mācības ir Krievijas reakcija uz ASV atbalstu Ukrainai. Tās arī atzina, ka Krievijas militārā klātbūtne reģionā ir ievērojama, taču bažas nerada.

11:00. ASV prezidents Džo Baidens piektdien Parīzē tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kuram, domājams, apsolīs jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 225 miljonu ASV dolāru (207 miljonu eiro) vērtībā, atsaucoties uz informētiem avotiem, ziņo aģentūra AP un citi mediji.

10:10. No 10. līdz 18.jūnijam Jelgavas novadā viesosies 26 ukraiņu bērni un četras pavadošās personas no sadarbības pašvaldības Rava-Ruskas Ukrainā, lai piedalītos atpūtas un piedzīvojumu nometnē "Iepazīt Latviju!". Nometne bērniem, kas Rava-Ruskā ieradušies, bēgot no kara smagāk skartajām Ukrainas vietām, kuru vecāki dienē Ukrainas bruņotajos spēkos, un īpaši talantīgiem bērniem šogad notiks jau trešo reizi.

09:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 516 080 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1080 iebrucēji.

08:16. 7.jūnija naktī Krievijas okupanti uzbruka kritiskās infrastruktūras objektiem Ukrainā ar 5 spārnotajām raķetēm un 53 bezpilota lidaparātiem; tika iznīcinātas visas raķetes un 48 droni, raksta pravda.com.ua.

07:16. Rīgas pilsētas tiesa šodien plkst.13.15 skatīs lietu pret kādu Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu. Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs. Prokuratūrā aģentūrai LETA apliecināja, ka persona apsūdzēta par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā un ceļošanu terorisma nolūkā. Persona patlaban atrodas apcietinājumā.

00:10 Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis pastāstīja, kā turpinās Ģenerālštāba vienību štatu optimizācija tiek atbrīvoti cilvēki, kuru funkcijas dublējas.

Svarīgākais