Starptautiskajā krimināltiesā iesniega sūdzība par Krievijas propagandistiem

© pixabay.com

Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas (FIDH) aktīvisti iesnieguši sūdzību Starptautiskajā krimināltiesā (SKT) par Krievijas propagandistiem, apsūdzot viņus naida runā.

Aktīvisti cer, ka SKT izdos Vladimira Solovjova, Dmitrija Kiseļova, Margaritas Simonjanas, Dmitrija Medvedeva un Sergeja Mardana aresta orderus.

SKT par Ukrainas bērnu deportēšanu uz Krieviju jau 2023. gadā izdeva Krievijas diktatora Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus.

Romas statūtos, pēc kā vadās SKT, naida runa nav iekļauta kā noziegums.

Tomēr cilvēktiesību aktīvisti cenšas radīt precedentu, sniedzot juridiskus argumentus, ka naida runu var atzīt arī par noziegumu pret cilvēci. Viņi balstās uz tiesu praksi Ruandas un bijušās Dienvidslāvijas lietās.

Preses konferencē FIDH locekļi un uzaicinātie eksperti uzstāja, ka naida runai ir liela nozīme kara kurināšanā un attaisnošanā.

Tā naratīvs "nacisti Kijivā", ko Krievijas propaganda neatlaidīgi atkārto kopš 2014. gada, licis lielam skaitam krievu noticēt, ka Ukrainu patiešām vada nacisti, kā arī saistīt Krievijas iebrukumu Ukrainā ar Otro pasaules karu.

Vēl viena Kremļa propagandistu sabiedrībai spītīgi uzspiesta ideja ir, ka Ukraina neeksistē un ka ukraiņu nācijas vēsturiskā vieta ir būt par "mazkrieviem" līdzās lielajam brālim.

Svarīgākais