Vācijas uzņēmums, kas piegādā ieročus Ukrainai, nāk klajā ar satraucošu paziņojumu

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Vācijas aizsardzības rūpniecības uzņēmums KNDS vairs nespēs turpināt ieroču piegādes Ukrainai tuvākajā nākotnē, paziņojusi uzņēmuma vadība.

KNDS, kas ir Francijas uzņēmuma "Nexter" un Vācijas uzņēmuma KMW apvienība, ražo tankus "Leopard 2", ko Vācija piegādā Ukrainai kopš 2023.gada sākuma.

KNDS direktors Ralfs Kecels interneta izdevumam "web.de" atzina, ka uzņēmuma iespējas veikt ātras piegādes ir izsmeltas.

"Pirms diviem gadiem vajadzēja pieņemt stratēģisku lēmumu, ka šis būs vairākus gadus ilgs karš. Tad mēs varētu piegādāt jaunus materiālus jau šodien," norādīja Kecels. Taču tolaik nebija iespējams prognozēt kara ilgumu, viņš piebilda.

Kecels skaidroja, ka uzņēmuma ieročus pieprasījušas arī vairākas NATO valstis, lielākoties, lai aizvietotu krājumus, kas atdoti Ukrainai.

"Tas notiek uz Ukrainas karavīru rēķina, kuriem pašlaik nav pārākas tehnikas," viņš piebilda. Lai gan KNDS ražo tehniku tieši Ukrainai, Kecels uzskata, ka citām valstīm vajadzētu ātrāk sniegt palīdzību Kijivai, piegādājot tos tankus, kurus tās ir pasūtījušas.

Viņš arī norādīja, ka ir grūti prognozēt, kādus bojājumus guvuši tanki, kas jau piegādāti Ukrainai un tiek izmantoti karadarbībā. Kecels skaidroja, ka rezerves daļu sagāde smagajai kara tehnikai ir problemātiska.

"Mēs arī nezinām, cik liela ir remonta problēma uz vietas. 80% līdz 90% remontdarbu neveicam mēs, bet tie tiek veikti frontē," norādīja Kecels.