Eiropas varenāko valstu iedzīvotāji apšauba ASV uzticamību

© Pexels

Tikai nelielai daļai britu, francūžu un vāciešu ir liela ticība tam, ka Savienotās Valstis garantēs viņu drošību nākamajā desmitgadē, liecina trešdien publicētie aptaujas rezultāti.

Konsultāciju uzņēmuma "Eurasia Group" Globālo lietu institūta aptaujā konstatēts, ka šajās valstīs vairums cilvēku tomēr cer, ka uz ASV varēs vismaz nedaudz paļauties. Taču tikai 6% aptaujāto pauda viedokli, ka ASV nākamajā desmitgadē būs "ļoti uzticams" Eiropas drošības garants, salīdzinot ar 24% amerikāņu, kuri uzskatīja, ka viņu valsts ir ļoti uzticama.

Institūta vecākais pētnieks Marks Hanna norādīja, ka šis jautājums ikgadējā aptaujā tika uzdots pirmo reizi, taču zemais skaitlis ir pārsteidzošs, ņemot vērā, ka ASV prezidents Džo Baidens ir stingri atbalstījis Ukrainu karā pret Krieviju.

"Fakts, ka Savienotās Valstis ir sniegušas savu ieguldījumu tādā mērā, kādā tās to darījušas, un tomēr tikai seši procenti Rietumeiropas respondentu uzskata, ka Savienotās Valstis ir ļoti uzticamas, ir ievērojams un liecina par šo pārliecības vai uzticības trūkumu Amerikas garantijām," sacīja pētnieks.

Viņaprāt, visticamākais šaubu iemesls ir eksprezidents Donalds Tramps, kurš ASV novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās sacentīsies ar Baidenu.

Tramps gan NATO, gan palīdzību Ukrainai raksturojis kā izšķērdīgu un netaisnīgu pret ASV, un Republikāņu partijas likumdevēji mēnešiem ilgi kavēja jaunas militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Lielākā daļa pilsoņu trīs Eiropas lielvalstīs - kā arī Savienotajās Valstīs - aptaujā norādīja, ka Vašingtonai būtu jāsaglabā vai jāpalielina karavīru skaits Eiropā, bet vienlaikus tikai neliela daļa uzskatīja, ka ASV būtu jāuzņemas primārā atbildība par Eiropas aizsardzību.

Francijā, kas ilgstoši aicinājusi Eiropu izveidot savu drošības sistēmu, 31% aptaujāto atzina, ka Eiropai pašai būtu jāpārvalda sava aizsardzība un jāuztur neitrālākas attiecības ar ASV, kas ir vairāk nekā citās valstīs.

Atbildot uz jautājumu, kuras valsts vadītājs rāda vispozitīvāko piemēru pasaulei, neliels skaits respondentu norādīja Baidenu. Lielāku atbalstu guva Francijas prezidents Emanuels Makrons. 33% vāciešu un 25% francūžu norādīja, ka tieši Makrons ir vispozitīvākais piemērs.

Aptaujā no 8. līdz 15. aprīlim piedalījās 3360 pieaugušie Lielbritānijā, Francijā, Vācijā un ASV.

Svarīgākais