Ukrainas kara 834. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:06]

© Pexels

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 6. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:06 Francija nodos Ukrainai iznīcinātājus "Mirage-2000" un apmācīs to ukraiņu pilotus kā daļu no jaunas militārās sadarbības ar Kijivu, ceturtdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Rīt mēs uzsāksim jaunu sadarbību un paziņosim par Francijas ražotāja "Dassault" izgatavoto iznīcinātāju "Mirage 2000-5" nodošanu Ukrainai un to ukraiņu pilotu apmācību Francijā," tiešraidē intervijā Francijas televīzijai sacīja Makrons. "Francija palīdz ukraiņiem pretoties, taču mēs negribam eskalāciju."

Viņš arī pavēstīja, ka Ukraina ir lūgusi saviem Rietumu sabiedrotajiem nosūtīt militāros instruktorus, lai apmācītu tās spēkus savā teritorijā, tādējādi reaģējot uz pieaugošo izaicinājumu palielināt karavīru skaitu.

"Pastāv izaicinājums attiecībā uz spējām. Tāpēc Ukrainas prezidents un viņa aizsardzības ministrs pirms 48 stundām oficiālā vēstulē lūdza visus sabiedrotos, sakot: "Mums vajag, lai jūs mūs apmācītu ātrāk un lai jūs to darītu mūsu teritorijā"," sacīja Makrons.

22:00 Krievijas propagandas mediji, atsaucoties uz avotiem kuģu būves nozarē, ziņo, ka Krievijas armijas Baltijas flote šogad papildināšot ar vēl trim nelieliem raķešu kuģiem.

Kā raksta "Defense Express", tiek runāts par projektiem 22800 Karakurt Bur un Kozelsk, kā arī projektu 21631 Buyan-M Stavropolu.

Pirmie divi kuģi tika būvēti Ļeņingradas kuģu būvētavā "Pella", trešais - Zeļenodolskas kuģu būvētavā.

21:33 Iznīcinātajam Krievijas kuģim "Saturns" bija jānodrošina Krievijas dominēšana Melnajā jūrā.

Tā teletona ēterā sacīja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas (GUR) preses dienesta pārstāvis Jevgeņijs Erins. "Šis ir viens no Melnās jūras flotes kuģiem, kuru galvenais uzdevums bija nodrošināt Krievijas dominēšanu mūsu jūras ūdeņos, taču mēs darām un darīsim visu, lai tas nenotiktu."

20:13 Rietumi “nepametīs” Ukrainu uz pilna mēroga Krievijas iebrukuma fona. Par to ASV prezidents Džo Baidens paziņoja ceremonijā, pieminot 80. gadadienu kopš sabiedroto desanta Normandijā.

19:01. Bojā gājušajai Ukrainas Valsts neatliekamās palīdzības dienesta pārstāvei Jevgēnijai Dudci piešķirts Ukrainas varoņa tituls, vēsta pravda.com.ua.

18:04. Krievija Ukrainas pierobežā un okupētajās teritorijās koncentrējusi vairāk nekā 500 000 karavīru, paziņojis Ukrainas analītikas centra "DeepState" līdzdibinātājs Romans Pohorilijs.

"Ja runājam kopumā, ienaidnieks visā okupētajā teritorijā un līdzās robežai koncentrējis lielu savu spēku skaitu, šis skaitlis ir vairāk nekā 500 000 cilvēku. Tas ir samērā liels grupējums," telekanāla "Espreso" ēterā sacīja analītiķis.

Pilna mēroga iebrukuma sākumā šis skaitlis bija aptuveni 170 000, norādīja Pohorilijs.

17:34. Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien nolēma piešķirt 96 600 eiro 100 Ukrainas bērnu un jauniešu uzņemšanai Rīgā. Pērn septembrī Rīgas pašvaldība uzņēma 101 bērnu un jaunieti no Černihivas apgabala Ukrainā un nodrošināja daudzveidīgu atpūtas un kultūras aktivitāšu programmu. Arī šogad Ukrainas bērniem paredzēts nodrošināt saturiski bagātīgu programmu, kuru veidos Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma un dabas iepazīšana, aktīvā atpūta, radošās aktivitātes, kā arī kopīgas aktivitātes ar vienaudžiem no Latvijas.

17:16. Ukraina ir neapmierināta ar reaktīvo iznīcinātāju F-16 pilotu apmācību tempiem, ceturtdien vēsta izdevums "Politico", atsaucoties uz avotiem. Kijiva mudina ASV un citas valstis F-16 pilotu apmācības paātrināt. Ukrainas amatpersonas uzskata, ka patlabanējā apmācību procesā netiek sagatavots pietiekams pilotu skaits, kas varētu lidot ar kaujas lidmašīnām, ko Kijiva drīzumā saņems militārās palīdzības veidā.

16:20. ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka ASV neatļauj izmantot tās ieročus triecieniem pa Maskavu un Kremli.

14:46. Latvijas kultūras ministre Agnese Logina ceturtdien un piektdien, 7.jūnijā, piedalīsies Ukrainas kultūras mantojuma atjaunošanai veltītā starptautiskā konferencē Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Vizītes laikā ministre tiksies ar UNESCO ģenerāldirektores vietnieku kultūras jautājumos Ernesto Otoni. Tikšanās laikā tiks pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar atbalsta sniegšanu Ukrainai kultūras mantojuma atjaunošanā un saglabāšanā, kā arī aktualitātes saistībā ar UNESCO kultūras politikas un ilgtspējīgas attīstības konferenci "Mondiacult 2025".

13:31. 12 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis nākušas klajā ar kopīgu aicinājumu virzīt uz priekšu kandidātvalstu Ukrainas un Moldovas pievienošanās procesu un līdz jūnija beigām oficiāli sākt sarunas par šo valstu dalību blokā, liecina ES prezidentvalstij Beļģijai adresētā vēstule, kas nonākusi ziņu vietnes "Euractiv" rīcībā.

"Mēs kopīgi aicinām Vispārējo lietu padomē vēlākais jūnijā pieņemt Ukrainas un Moldovas sarunu ietvarus, lai līdz 2024.gada jūnija beigām sasauktu starpvaldību konferences ar abām valstīm," teikts ar 5.jūniju datētajā vēstulē Beļģijai.

12:46. Ukrainas 36. jūras kājnieku brigādes karavīri Harkivas apgabala Volčanskā sagūstījuši Krievijas karavīru grupu, ziņo pravda.com.ua.

11:38. Viens no Ukrainas slavenākajiem rakstniekiem un dzejniekiem Serhijs Žadans iestājies armijā.

49 gadus vecais rakstnieks, kura grāmatas tulkotas daudzās valodās un kurš ticis nominēts Nobela prēmijai literatūrā, šodien publicēja fotogrāfiju, kurā redzams maskēšanās tērpā ar triecienšauteni rokās.

11:00.Ukraiņu lidroboti naktī uz ceturtdienu uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijas Rostovas un Belgorodas apgabalos, ziņo amatpersonas un mediji.

09:37. Vācijas aizsardzības rūpniecības uzņēmums KNDS vairs nespēs turpināt ieroču piegādes Ukrainai tuvākajā nākotnē, paziņojusi uzņēmuma vadība.

KNDS, kas ir Francijas uzņēmuma "Nexter" un Vācijas uzņēmuma KMW apvienība, ražo tankus "Leopard 2", ko Vācija piegādā Ukrainai kopš 2023.gada sākuma. KNDS direktors Ralfs Kecels interneta izdevumam "web.de" atzina, ka uzņēmuma iespējas veikt ātras piegādes ir izsmeltas.

09:09. Krievijas Rostovas apgabalā naktī uz ceturtdienu notikuši vairāki sprādzieni un izcēlies ugunsgrēks naftas pārstrādes rūpnīcā Novošahtinskā, vēsta vietējais "Telegram" kanāls, norādot, ka rūpnīcai, pēc visa spriežot, uzbrukuši Ukrainas armijas lidroboti.

Rostovas apgabala gubernators Vasīlijs Golubevs savā "Telegram" kanālā pēc ziņām par pirmo uzbrukumu pavēstīja, ka noticis otrais uzbrukums, kur dēļ rūpnīcā apturēts darbs un darbinieki evakuēti.

08:01. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 515 000 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1300 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7828 tankus, 15 076 bruņutransportierus, 13 433 lielgabalus un mīnmetējus, 1095 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 831 zenītartilērijas iekārtu, 357 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 846 bezpilota lidaparātus, 2270 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 18 360 automobiļus un autocisternas, kā arī 2230 specializētās tehnikas vienības.

07:43. Krievijas diktators Vladimirs Putins trešdien kritizēja Rietumvalstu tālas darbības rādiusa ieroču piegādāšanu Ukrainai un draudēja, ka Krievija var ar līdzīgiem ieročiem apbruņot citas valstis, kuras varētu uzbrukt Rietumvalstu mērķiem.

Putins izteica šos draudus preses konferencē ar ārvalstu ziņu medijiem pēc tam, kad vairākas Rietumvalstis, ieskaitot ASV, atļāva Ukrainai ar to ieročiem dot triecienus mērķiem Krievijas teritorijā. Maskava to nosauca par smagu pārrēķināšanos.

07:06. Medijs "Politico" ziņo, ka Ukrainas straptautiskie partneri pašlaik neapmāca pietiekamu daudzumu ukraiņu pilotu, lai tie varētu lidotu ar iznīcinātājiem F-16, kas drīzumā tiks nosūtīti uz Ukrainu.

Ukraina norāda, ka tai ir 30 piloti, kuri ir tiesīgi nekavējoties sākt apmācību ASV. Tomēr Džo Baidena administrācija Kijivai ir paziņojusi, ka tai nav pietiekami daudz resursu un tā nevar uzņemt vairāk nekā 12 praktikantus vienlaikus. Arī Dānijā un Rumānijā ir līdzīga problēma ar apmācību vietām.

00:10. Pēc Šveices un globālo dienvidu valstu spiediena Miera samita lēmuma projektam tika pievienoti Ukrainai nelabvēlīgi grozījumi, kas apdraud Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska miera formulas nealternatīvo statusu un paver ceļu citām miera iniciatīvām, ziņo "European Pravda".

Tagad samita dalībnieki atsaucas uz "Ukrainas miera formulu un citiem miera priekšlikumiem", nevienam no tiem nespēlējot īpašu lomu. Dažu iniciatīvu punkti izskatās pēc Ukrainas kapitulācijas un tām ir tāds pats leģitimitātes līmenis kā Ukrainas "miera plānam", minēts publikācijā.