Ukrainas kara 833. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:27]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 5. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:27. Ukraina ir izmantojusi amerikāņu ieročus, lai sāktu uzbrukumus Krievijas teritorijai pēc tam, kad ASV atļāva Ukrainai to darīt, aģentūrai AP sacījusi kādas Rietumvalsts anonīma amatpersona.

Neapstiprināti ziņojumi liecina, ka 2. jūnijā Ukraina uzbruka sistēmai S-300/S-400, ko Krievija izmantoja, lai uzbruktu Harkivas pilsētai. Krievijas raķešu artilērijas vienības iznīcināšanai, tika izmantota sistēma HIMARS.

20:59. Ukrainas Stalevyi Kordon (Tērauda robeža) brigādes karavīri uzbrukumu laikā Harkovas apgabala Vovčanskas pilsētā atguvuši četras Krievijas apšaudes pozīcijas. Robežsargi nogalinājuši sešus Krievijas karavīrus un vienu sagūstījuši, paziņojis Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta preses dienests

Sagūstītais karavīrs izrādījās 34 gadus vecs Krievijas Tveras apgabala iedzīvotājs un šāvējs. Viņš atklāja, ka viņa galvenā motivācija cīnīties Ukrainā ir naudas pelnīšana un viņa vienība robežu šķērsoja 10. maijā Harkivas apgabalā.

19:52. Ukrainas Dienvidu aizsardzības spēku pārstāvis Dmitro Pletenčuks medijam "Suspilne" paziņojis, ka okupanti Krimā joprojām nav atsākuši prāmju darbību īslaicīgi okupētajā Kerčas pilsētā, kuriem Ukrainas aizsardzības spēki uzbruka. 30. maijā.

Tāpat Pletenčuks atzīmēja, ka krieviem joprojām ir lieli desantkuģi, taču viņi baidās tos izvietot.

"No otras puses, viņiem ir lieli desantkuģi Melnajā jūrā. Kāpēc gan tos neizvietot jūrā un neizmantot tagad? Viņi nez kāpēc to nedara," sacīja Pletenčuks.

18:59. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradies Katarā uz tikšanos ar valsts emīru, liecina ieraksts prezidenta profilā mikroblogošanas vietnē "X".

"Es ierados Katarā, lai sarunātos ar savu draugu, Viņa Augstību šeihu Tamimu bin Hamadu Al Thani. Katara palīdz Ukrainai atgriezt Krievijas nolaupītos bērnus," raksta Zelenskis.

Ukrainas valsts galva arī paziņoja, ka Katara aktīvi piedalās gaidāmā miera samita sagatavošanā.

18:00. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss valdības sēdē Bundestāgā sacīja, ka izslēdz iespēju nosūtīt Vācijas militārpersonas uz Ukrainu, raksta pravda.com.ua.

17:15. Polijā trešdien darbu sākusi īpaša komisija, kuras uzdevums ir izmeklēt Krievijas un Baltkrievijas ietekmi valstī, paziņojis premjerministrs Donalds Tusks. Tusks un citas amatpersonas raksturoja šo komisiju kā bezpartejisku ekspertu struktūru, kuras mērķis ir aizsargāt valsts drošību.

16:35. ES cieši sadarbojas ar Ukrainu, lai palīdzētu atjaunot elektroenerģijas piegādi, ziņo pravda.com.ua.

15:20. Rīgas pašvaldība ziedojusi 100 datorus lietošanai Ukrainas izglītības iestādēm Nižinā un Borodjankā.Ziedojuma piegādi uz Ukrainu nodrošinās biedrība ’’Tavi draugi’’.

14:00. Dronu koalīcijas vārdā Lielbritānija un Latvija ir izsludinājušas 352 000 eiro konkursu pirmās personas skata (FPV) bezpilota lidaparātu piegādei Ukrainai, liecina informācija Aizsardzības ministrijas mājaslapā. Konkursā plānots nodrošināt līdz 15 FPV bezpilota lidaparātu pakotnes, kurās ietilpst 20 dronu katrā. Bezpilota lidaparātiem ir jābūt spējīgiem pārvadāt dažāda smaguma kravas atkarībā no propelleru izmēra. Pieteikties konkursā uzņēmumi var līdz 2024.gada 1.jūlijam. Konkursā var piedalīties jebkuras Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalsts uzņēmējs. Saņemtos pieteikumus izvērtēs kompetenti dronu koalīcijas eksperti.

12:48. Ukraiņu karavīri notriekuši 22 no 27 trieciendroniem "Shahed", ko naktī uz trešdienu uz Ukrainu raidījusi Krievija, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni "Shahed" notriekti virs Mikolajivas, Hersonas, Dņipropetrovskas, Sumu un Poltavas apgabaliem. Viens no nenotriektajiem droniem trāpījis Poltavas apgabalā.

11:30. Krievijas militārie blogeri tīmeklī sūrojas, ka ukraiņiem frontē ir vairāk dronu un labākas radioelektroniskās cīņas iespējas, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumā. Attiecībā uz droniem, kas spēj veikt novērošanu no putna lidojuma augstuma, Ukrainai ir būtisks skaitliskais pārsvars, atzinis viens no šiem blogeriem.

"Blogeris apgalvo, ka ukraiņu trieciengrupām pārsvars dronu izmantošanā ir 3-4:1, salīdzinot ar krievu trieciengrupām, savukārt ukraiņu mehanizētajām grupām pārsvars dronu izmantošanā ir 6-10:1, salīdzinot ar analoģiskām krievu vienībām," teikts amerikāņu domnīcas ziņojumā.

10:55. ASV prezidents Džo Baidens tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski šonedēļ Normandijā, Francijā, un pēc tam arī G7 samitā Itālijā, otrdien pavēstīja Baltais nams.

Atrodoties Normandijā sabiedroto desanta 80.gadadienas pasākumos, Baidenam "būs iespēja runāt ar prezidentu Zelenski", žurnālistiem ceļā uz Parīzi sacīja Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans. Baidenam būs iespēja runāt ar Zelenski par "lietu stāvokli Ukrainā un kā mēs varam turpināt mūsu atbalstu Ukrainai un to padziļināt", sacīja amatpersona.

10:19. Vakar uz Ukrainu devies kārtējais fonda "Uzņēmēji mieram" organizētais palīdzības konvojs, kas šoreiz organizēts sadarbībā ar jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferenci "TechChill", aģentūru LETA informēja "Uzņēmēji mieram" direktore Laura Skrodele.

Šajā konvojā uzņēmēji nogādās 14 transportlīdzekļus, kurus ziedojusi Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki, savukārt par uzņēmēju ziedojumiem automašīnām veikta tehniskā sagatavošana un tiks segti ceļa izdevumi. Arī šajā sūtījumā fonds "Uzņēmēji mieram" ir sarūpējis Latvijā ražotus dronus, kuri tiks nodoti Ukrainas aizstāvjiem dronu koalīcijas ietvarā. Kopumā piegādāti vairāk nekā 100 Latvijā ražoti droni.

09:24. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 513 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1280 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7806 tankus, 15 036 bruņutransportierus, 13 385 lielgabalus un mīnmetējus, 1092 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 830 zenītartilērijas iekārtas, 357 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 805 bezpilota lidaparātus, 2270 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 18 297 automobiļus un autocisternas, kā arī 2223 specializētās tehnikas vienības.

09:06. Ukraiņi ar dubultpilsonību no šī mēneša vairs nevar izbraukt no valsts, otrdien paziņoja ASV vēstniecība Kijivā.

Ukraina no 1.jūnija ir atcēlusi izņēmumu attiecībā uz "dzīvošanu ārzemēs", kas iepriekš ļāva daļai ukraiņu vīriešu vecumā no 18 līdz 60 gadiem izbraukt no valsts.

08:04. Šodien biedrības "Tavi draugi" telpās Rīgas pašvaldība nodos 100 datorus, kas tiks piegādāti Ukrainas skolām.

Rīgas Digitālā aģentūra ir sagatavojusi ziedošanai 100 datoru komplektus, kas sastāv no galda datoriem un monitoriem, kā arī piecus printerus. Datorus plānots nogādāt Nižinas un Borodjankas pilsētu pašvaldību izglītības iestādēm. Ziedojuma piegādi uz Ukrainu nodrošinās biedrība "Tavi draugi".

07:07. Ukrainas parlaments otrdien pieņēma jaunu likumu, kas stiprina angļu valodas statusu šajā valstī. Turpmāk laba angļu valodas prasme būs priekšnoteikums daudziem Ukrainas civildienesta ierēdņiem, paredz šis likums.

Angļu valodas zināšanas augstākā līmenī ir vajadzīgas, lai padarītu valsti pievilcīgāku tūristiem un konkurētspējīgāku starptautiskā jomā. Angļu valodas statusa paaugstināšana Ukrainā ir "nepieciešamība un stratēģisks solis uz valsts pilntiesīgu dalību Eiropas Savienībā," teikts likuma pamatojumā.

00:10. G7 valstu vadītāji, kas no 13. līdz 14.jūnijam pulcēsies uz samitu Itālijā, apspriedīs atbalstu Ukrainai un Krievijas saukšanu pie atbildības par tās pieļauto pilna mēroga agresiju, vēsta pravda.com.ua.