Avoti: Ukraina plāno lielu uzbrukumu Krimas tiltam

© IMAGO/SNA/Scanpix/LETA

Ukrainas armija, iespējams, gatavojas sākt jaunu uzbrukumu Krimas tiltam. Kā ziņo "Bild", tā domā vairāki eksperti un militārie analītiķi.

Pagājušās nedēļas beigās Ukrainas armija Krimā uzbruka Krievijas prāmjiem "Avangard" un "Conroe Trader". Krievijas avoti ziņo, ka uzbrukumā izmantoti Rietumu ieroči - ATACMS un "Storm Shadow" raķetes. Tajā pašā laikā krievu Krimas pretgaisa aizsardzības sistēma kārtējo reizi ir cietusi neveiksmi.

Vismaz viens no diviem prāmjiem nogrima, un otra kuģa korpusā izveidojies liels caurums. Abi prāmji, kā atzīmēja izdevuma militārais novērotājs Julians Repke, daudzus gadus kursēja starp Krievijas teritoriju un anektēto pussalu.

Līdz ar Krimas tilta atklāšanu 2018. gada oktobrī prāmji zaudēja savu nozīmi, jo Krievija varēja piegādāt preces uz Krimu tieši pa dzelzceļu. Taču viss mainījās 2022. gada oktobrī, kad Ukraina pirmo reizi uzbruka Krimas tiltam. Spēcīgais sprādziens nopietni sabojāja dzelzceļu un vairākas nedēļas tas nedarbojās. Krimas prāmji "Avangard" un "Conroe Trader" atkal kļuva nozīmīgi pussalas apgādē ar civilajām un militārajām precēm.

"Daži novērotāji uzskata, ka uzbrukums prāmjiem varētu liecināt par gaidāmo jauno uzbrukumu Krimas tiltam. Saskaņā ar šo versiju Ukraina vēlas pārliecināties, ka Krievija nevar nekavējoties rēķināties ar prāmjiem kā dzelzceļa maršruta aizstājēju,” raksta izdevums.

Tajā pašā laikā nav skaidrs, kad un kā Ukrainas militārpersonas plāno vēlreiz uzbrukt Krimas tiltam. Iepriekš šim nolūkam tika izmantota automašīnas bumba un virszemes drons.