Ukrainas kara 832. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:28]

© Kaspars Krafts/F64

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 4. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:28. 4.jūnija vakarā Ukrainas galvaspilsētā un visos Ukrainas reģionos tika izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme, ziņo pravda.com.ua.

22:02. Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien Parīzē tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, otrdien pavēstīja Elizejas pils. Pagājušajā nedēļā britu laikraksts "Financial Times" vēstīja, ka Francija cenšas izveidot Eiropas valstu koalīciju, kas būtu gatava nosūtīt uz Ukrainu militāros instruktorus.

21:02. Latvijai un Slovākijai jārod kopīgi instrumenti Krievijas dezinformācijas apkarošanai, otrdien Eiropas parlamentā, tiekoties ar Slovākijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Branislavu Pavloviču, teica Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS). Kā aģentūru LETA informēja Saeimas preses dienesta pārstāvji, Pavlovičs īpaši izcēla Krievijas centienus ietekmēt Slovākijas vēlēšanu rezultātus un Slovākijas cīņu ar Krievijas izvērsto propagandu. Savukārt Mieriņa norādīja, ka lai gan Latvija un Slovākija ir Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstis jau 20 gadus, abas valstis nedrīkst atslābt un jāturpina pārstāvēt demokrātiskas vērtības.

20:02. Gandrīz puse vāciešu atbalsta ukraiņu triecienus objektiem Krievijas Federācijā ar Rietumu ieročiem, ziņo RTL.

19:02. Vācijas valdība pauž nožēlu, ka aizliegums Ukrainai dot triecienu Krievijas Federācijai netika atcelts agrāk, vēsta pravda.com.ua.

18:01. Itālija piegādās Ukrainai vēl vienu pretgaisa aizsardzības sistēmu, otrdien pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

"Itālijas ārlietu ministrs Antonio Tajāni apstiprināja, ka viņa valsts nodrošinās Ukrainu ar otru pretgaisa aizsardzības sistēmu SAMP/T," sociālajos tīklos paziņoja Jermaks.

17:34. Britu izlūkdienesti ir analizējuši kaujas Donbasā: Krievijas Federācijas zaudējumi ir lieli, bet panākumi - nenozīmīgi, vēsta pravda.com.ua.

16:58. Rietumvalstu varasiestādes un to ekspertu kopiena nav apmierinātas ar gatavību reaģēt uz Krievijas hibrīdpasākumiem, kas aptver plašu darbību spektru no dezinformācijas izplatīšanas līdz sabotāžai, un apsver trīs reaģēšanas veidus, vēsta laikraksts "Financial Times".

Pirmais solis ir atzīt, ka notiek hibrīduzbrukumi, un publiski tos atmaskot.

Otrais solis ir stiprināt kritisko infrastruktūru, aizsargāt informācijas sistēmas pret kiberuzbrukumiem un izglītot sabiedrību par dezinformācijas kampaņu risku.

Visbeidzot, trešais solis ir veikt pretpasākumus pret Krieviju.

Taču ir arī priekšlikumi rīkoties agresīvāk, piemēram, uzsākt informācijas kampaņu, lai informētu Krievijas iedzīvotājus par Ukrainā izvērstā kara cenu.

15:51 Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 29 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Tostarp 11 automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām, Černihivas apgabala Korjukivas rajona Korjukivas pilsētas domei, Nacionālās gvardes militārajām vienībām, Harkivas apgabala Izjumas rajona Borivas ciema domei, Hmeļnickas apgabala Kamjanecas-Podiļskas rajona Kitaigorodas ciema domei un Zaporižjas reģiona Energodaras pilsētas domes izpildkomitejai.

Ukrainai nododamo 11 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 24 910 eiro.

Tostarp Ukrainai paredzēts nodot 2006.gada izlaiduma "Volkswagen Touran" (provizoriskā tirgus vērtība 1990 eiro), 2007.gada "Volvo XC90" (6600 eiro), 2003.gada "Ford Galaxy" (260 eiro), 2001.gada "Volkswagen Golf" (210 eiro), 2006.gada "Audi A4" (1550 eiro), 2008.gada "Volkswagen Passat" (2450 eiro), 2001.gada "BMW 330" (260 eiro), 2007.gada "Hyundai Santa Fe" (3500 eiro), 2007.gada "Volkswagen Caravelle" (5200 eiro), 2003.gada "Opel Zafira" (190 eiro) un 2009.gada "Renault Megane Scenic" (2700 eiro).

Savukārt vēl 18 automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai un tās armijas daļām, Kirovogradas apgabala Golovaņevskas rajona Novoarhangeļskas ciema domei, pašvaldības uzņēmumam "Poltavas domes bērnu pilsētas klīniskā slimnīca", Nacionālajam dabas parkam "Kamianska Siča" un Nacionālās gvardes militārajām vienībām.

Šo Ukrainai nododamo 18 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 66 295 eiro.

15:15 Doņeckas apgabalā Krievijas spēki saglabās uzbrukuma tempu, neskatoties uz lielajiem zaudējumiem. Par to ziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija tīklā X (Twitter), atsaucoties uz izlūkošanas datiem.

Izlūkdienesti atzīmē, ka pēdējo 72 stundu laikā galvenie Krievijas karaspēka spēki ir koncentrēti Avdijevkas-Pokrovskas sektorā ar augstu operatīvās aktivitātes līmeni.

13:55 Piedņestras un Orehovskas virzienā Ukrainas bruņoto spēku vienības trāpīja 35 Krievijas armijas ieroču un ekipējuma vienībām, starp kurām bija reta radiolokācijas stacija "Repeynik", kuras izmaksas ir aptuveni 100 tūkstoši dolāru. Par to ziņo Dienvidukrainas Aizsardzības spēki.

12:53. Vācijas kanclers Olafs Šolcs atkārtoti uzsver, ka atļauja Ukrainai izmantot Vācijas nodrošinātos ieročus, lai dotu triecienus mērķiem Krievijā, neizraisīs kara eskalāciju un tas ir nepieciešams tikai pašaizsardzībai, raksta pravda.com.ua.

"Mēs esam pārliecināti, ka tas neizraisīs eskalāciju, jo - kā teica arī ASV prezidents - runa ir tikai par spēju aizstāvēt tādu lielu pilsētu kā, piemēram, Harkiva," viņš teica. Viņš piebilda, ka lēmums pieņemts rūpīgi, konsultējoties ar starptautiskajiem partneriem.

11:58. Krievijas armija naktī uz 4. jūniju ar raķetēm uzbruka Dnipro pilsētai. Uzbrukumā cieta astoņi cilvēki, tostarp bērni, tāpat tikusi bojāta civilā infrastruktūra un transportlīdzekļi, raksta pravda.com.ua.

10:42. Rīgas pašvaldība ziedos 100 datorus lietošanai Ukrainā.

Rīgas Digitālā aģentūra ir sagatavojusi ziedošanai 100 datoru komplektus, kas sastāv no galda datoriem un monitoriem, kā arī piecus printerus. Datorus plānots nogādāt Nižinas un Borodjankas pilsētu pašvaldību izglītības iestādēm. Ziedojuma piegādi uz Ukrainu nodrošinās biedrība ’’Tavi draugi’’.

09:50. Krievijas armijai naktī uz 4. jūniju uzbruka Dņepropetrovskas apgabalam ar divām spārnotajām raķetēm Iskander-K, bet uz Ukrainas ziemeļiem raidīja četrus bezpilota lidaparātus. Ukrainas aizstāvjiem izdevās notriekta abas raķetes un divus no četriem no bezpilota lidaparātiem, ziņo pravda.com.ua.

08:25. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 512 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1290 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7794 tankus, 15 020 bruņutransportierus, 13 345 lielgabalus un mīnmetējus, 1092 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 827 zenītartilērijas iekārtas, 357 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 766 bezpilota lidaparātus, 2268 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 18 228 automobiļus un autocisternas, kā arī 2111 specializētās tehnikas vienības.

07:05. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņo, ka aizvadītajā diennaktī kontaktlīnijā notikušas 126 kaujas sadursmes, raksta pravda.com.ua.

00:10. Baltā nama Nacionālās drošības padomes stratēģiskās komunikācijas koordinators Džons Kērbijs sacīja, ka viceprezidenta, nevis prezidenta dalība Globālajā miera samitā Šveicē nemazina ASV atbalsta līmeni Ukrainai.

Svarīgākais