ASV viceprezidente apstiprina dalību Ukrainas miera samitā Šveicē

© Unsplash

ASV viceprezidente Kamala Herisa apmeklēs Ukrainas miera samitu Šveicē, pirmdien paziņojis Baltais nams.

Mediji iepriekš ziņoja, ka ASV prezidents Džo Baidens šo pasākumu neapmeklēs, lai varētu piedalīties Holivudas zvaigznes Džordža Klūnija vadītajā pasākumā līdzekļu vākšanai viņa vēlēšanu kampaņai.

Herisu uz pasākumu Šveicē pavadīs Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.

Viņa samitā uzsvērs Baltā nama apņemšanos atbalstīt Ukrainas centienus nodrošināt taisnīgu un ilgstošu mieru. "Viceprezidente vēlreiz apliecinās atbalstu Ukrainas tautai, kas aizstāvas pret Krievijas agresiju," paziņoja Herisas preses pārstāve.

Ukraina cenšas panākt pēc iespējas lielāku dalībnieku skaitu šomēnes Šveicē gaidāmajā miera sanāksmē, kurā Kijiva cer iegūt plašu starptautisku atbalstu savam redzējumam par nosacījumiem, kas nepieciešami, lai pārtrauktu karu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzstāja uz Baidena klātbūtni, sakot, ka ASV prezidenta nepiedalīšanās Ukrainas miera samitā būtu līdzvērtīga ovācijām Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam.

Taču miera samits, kas notiks 15.jūnijā Lucernā, sakrīt ar līdzekļu vākšanas pasākumu Kalifornijā, ko rīko Holivudas zvaigznes Klūnijs un Džūlija Robertsa kopā ar bijušo ASV prezidentu Baraku Obamu.

Dienu pirms tam Baidens piedalīsies G7 sanāksmē Itālijā.

Svarīgākais