Sievietei prognozē uzvaru politisko slepkavību pavadītajās Meksikas prezidenta vēlēšanās

© Unsplash

Meksikā šodien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās pēc vardarbības aizēnotās kampaņas pirmo reizi valsts vēsturē par valsts galvu gandrīz droši tiks izraudzīta sieviete.

Valdošā kreisi populistiskā Nacionālās atdzimšanas kustība (MORENA) par savu kandidāti izvirzījusi 61 gadu veco bijušo Mehiko mēru Klaudiju Šeinbaumu.

Savukārt no opozīcijā esošās labēji centriskās Nacionālās rīcības partijas (PAN) kandidē 61 gadu vecā Sočitla Galvesa.

Lai gan Galvesa pārstāv konservatīvos, viņa bieži atbalstījusi tā dēvēto progresīvo politiku, tomēr aptaujās viņa atpaliek no Šeinbaumas par aptuveni 17 procentpunktiem.

Trešdien, noslēdzoties priekšvēlēšanu kampaņai, tika pastrādāta kārtējā politiskā slepkavība, par kuras upuri kļuva kāds kandidāts uz mēra amatu vienā no Gerrero štata municipalitātēm.

Kopumā saskaņā ar oficiālo statistiku šīs vēlēšanu kampaņas laikā tikuši noslepkavoti vismaz 24 vietējie politiķi, padarot šīs vēlēšanas par īpaši vardarbīgām.

Tikmēr nevalstiskās organizācijas ziņo par aptuveni 30 politiskajām slepkavībām.

Šteinbauma sola turpināt līdzšinējā prezidenta Andresa Manuela Lopesa Obradora pretrunīgi vērtēto politiku "apskāvieni, nevis lodes", kuras mērķis esot cīnīties ar noziedzību, izskaužot tās cēloņus.

Tikmēr senatore un uzņēmēja Galvesa, kas cēlusies no pamatiedzīvotājiem, sola stingrāk vērsties pret narkotiku kontrabandistu karteļiem, kas pamatā vainojami endēmiskajā vardarbībā, no kā Meksika cieš jau desmitgadēm ilgi.

Viņa apsūdz Lopesu Obradoru tādas politikas īstenošanā, kas paredz "apskāvienus noziedzniekiem, bet lodes - pilsoņiem".

Lai gan Obradoru atbalsta gandrīz 60% meksikāņu, viņam nav tiesību pretendēt uz otru termiņu prezidenta amatā. Tomēr līdzšinējā prezidenta popularitāte tiek uzskatītu par galveno cēloni viņa tuvās līdzgaitnieces Šeinbaumas popularitātei.

Cīņa par valdošās partijas nomināciju startam prezidenta vēlēšanās ilga gandrīz gadu, un Šteinbauma šajā laikā izbraukājusi visu Meksiku krustu šķērsu.

Noslēdzoties kampaņai, gatavību balsot par MORENA kandidāti izteikuši 53% vēlētāju, liecina aptaujas, kuru rezultātus apkopojis socioloģijas uzņēmums "Oraculus".

Tikmēr Galvesu, kas savu sāncensi televīzijas debatēs nosaukusi par "narko kandidāti", atbalsta tikai 36% meksikāņu.

Savukārt Horhe Alvaress Mainess, vienīgais vīrietis, kas kandidē šajās vēlēšanā un pārstāv kreisi centrisko Pilsoņu kustību, var cerēt uz 11% balsu.