Ukrainas kara 830. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:07]

© Unsplash / Dmytro Tolokonov

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 2. jūnijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:07. Krievijas un Ukrainas spēki aizvadītās diennakts laikā kopumā sadūrās 55 reizes. Krievijas spēki veica neveiksmīgu uzbrukumu pie Staricjas ciema Harkovas apgabalā un veica 10 gaisa triecienus Harkivas frontē, Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņo savā lapā "Facebook."

Krievijas okupācijas spēki turpina veikt uzlidojumus Harkivas apgabalam, kas šodien cieta 10 Krievijas uzlidojumos. Krievijas spēki bombardēja arī apgabalus Šestakovā, Veterinarnē un Lipci apkārtnē.

Ukrainas spēki šajā frontes sektorā nodara ievērojamus postījumus Krievijas okupācijas karaspēkam, krieviem zaudējot 117 militārpersonas, 2 tankus, bruņutransportieri, lielgabalu, 8 automašīnas un 2 speciālās tehnikas vienības.

19:34. Ukrainas bruņotie spēki paziņojuši, ka Krievijas psiholoģisko operāciju vienības ir izveidojušas lielu daudzumu sociālo mediju satura, kurā attēloti konflikti starp iesaukšanas biroju pārstāvjiem un Ukrainas pilsoņiem.

"Saņemam informāciju par šādu kadru uzņemšanu īslaicīgi okupētajā teritorijā. Tās elementi ir raksturīgi: cilvēki, kas valkā ukraiņu formas tērpus, kopā ar Ukrainas Valsts policijas formastērpos cilvēkiem iesaistās konfliktos ar "vietējiem".

Sitieni tiek atdarināti. Kadros redzami dažādos reģionos reģistrēti autobusi un automašīnas ar melniem numura zīmēm, kā arī automašīnas ar Ukrainas numuriem. Tiek izmantotas neitrālas vietas, kuras ir grūti atpazīt," minēts ukraiņu publiskotajā paziņojumā.

18:20. Slēpjoties aiz mēģinājuma trāpīt Ukrainas flotes kuģiem, Krievija kārtējo reizi uzbrukusi civilajiem mērķiem Odesā, nodarot postījumus ostas infrastruktūrai, vietne "Facebook" pavēstījusi Ukrainas Jūras spēku pavēlniecība.

"Krievijas tā dēvētie mediji izplatīja nepatiesu informāciju par Ukrainas jūras spēku kuģu un laivu iznīcināšanu.

Tādējādi Krievijas Federācija, aizsedzot mēģinājumu uzbrukt Ukrainas Jūras spēku kuģiem, kārtējo reizi sita civiliem mērķiem, nodarot bojājumus ostas infrastruktūrai. Krievija turpina bloķēt jūras savienojumus ar Ukrainas ostām," teikts paziņojumā.

Informācija par iespējamiem civiliedzīvotāju upuriem tiek precizēta.

17:19. Uzņēmuma "Lukoil" naftas pārstrādes rūpnīcā Komi Republikā, Krievijas Federācijā šodien izcēlies ugungsgrēks, ziņo ar Kremli saistītā aģentūra "TASS"., Kremlim piesaistīta Krievijas ziņu aģentūra;

Daudzi Krievijas mediji ziņo, ka divi cilvēki ir gājuši bojā. Oficiāli varas iestādes atzina, ka "ir bojāgājušie un ievainotie", taču konkrētus skaitļus nesniedza.

Komi vadītājs Vladimirs Uiba apgalvo, ka ugunsgrēks "nav saistīts ar bezpilota lidaparātu uzbrukumiem" un saskaņā ar agrīnajiem ziņojumiem nelaimes iemesls ir "tehniskās drošības noteikumu neievērošana".

16:03. Krievvalodīgie Prāgas Vecpilsētas laukumā uzbrukuši Prāgas Maidana iniciatīvas brīvprātīgajiem, kuri vāca naudu Ukrainas atbalstam, ziņo "European Pravda"

Viena no ukraiņu aktīvistēm pēc cīņas ievietoja soc.tīklos savas asiņainās rokas foto. Čehijas pilsone rakstīja, ka viņai pa galvu iesitusi kāda krieviski runājoša sieviete un viņas krieviski runājošais pavadonis kādam puisim stāstījis, "cik Krievijai labi padodas nogalināt ukraiņus".

14:49. Kopš 2. jūnija sākuma notikušas jau 29 kaujas sadursmes, Krievijas spēki veica 2 raķešu uzbrukumus un 8 gaisa triecienus, izmantojot 11 kaujas lidmašīnas, paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Harkivas frontē Staritisas apkaimē kaujas notiek kopš agra rīa. Situācija tiek kontrolēta. Ukrainas aizsargi turpina veikt pasākumus, lai stiprinātu aizsardzību kontaktlīnijā.

Pamatojoties uz atjauninātajiem datiem, pēdējā diennaktī krievi šajā frontē zaudēja 115 cilvēkus, no kuriem 34 gāja bojā. Turklāt aizsardzības spēki iznīcināja tanku, artilērijas sistēmu, 2 pretgaisa aizsardzības sistēmas, 6 bezpilota lidaparātus, 14 automašīnas un 6 krievu speciālās tehnikas vienības.

13:06. Krievijas gaisa spēki ap pulksten 10:00 nometuši divās vadāmās aviobumbas uz Andrijivkas ciemu Harkivas apgabalā ievainojot divus cilvēkus, paziņojusi Harkivas apgabala militārā pārvalde.

Bojājumi nodarīti kādai dzīvojamai mājai, kurā izcēlies ugunsgrēks. Cietuši 76 gadus vecs vīrietis un 85 gadus veca sieviete.

12:07. Krievija esot notriekusi bezpilota lidaparātus virs Kurskas un Belgorodas apgabaliem, kā arī virs Azovas jūras, paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Kā parasti, krievi apgalvoja, ka visi bezpilota lidaparāti tika notriekti un nekādi bojājumi nav nodarīti.

11:04. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien drošības forumā Singapūrā paudis vilšanos par to, ka vairāku valstu līderi nav apņēmušies piedalīties Šveicē gaidāmajā miera samitā.

Ķīna likusi noprast, ka tās prezidents Sji Dzjiņpins samitā nepiedalīsies, bet ASV prezidents Džo Baidens vēl nav paziņojis, vai apmeklēs šo Ukrainai svarīgo pasākumu.

Ukraina cenšas panākt pēc iespējas lielāku dalībnieku skaitu šomēnes Šveicē gaidāmajā miera sanāksmē, kurā Kijiva cer iegūt plašu starptautisku atbalstu savam redzējumam par nosacījumiem, kas nepieciešami, lai pārtrauktu karu.

10:02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 509 860 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1080 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7765 tankus, 14 947 bruņutransportierus, 13 233 lielgabalus un mīnmetējus, 1089 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 821 zenītartilērijas iekārtu, 357 lidmašīnas, 326 helikopterus, 10 699 bezpilota lidaparātus, 2268 spārnotās raķetes, 27 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 18 092 automobiļus un autocisternas, kā arī 2195 specializētās tehnikas vienības.

08:56. Ukrainas aizsardzības spēki iznīcinājuši 24 no 25 Shahed bezpilota lidaprātiem, ko krievi palaida naktī no 1. uz 2. jūniju. Krievu okupācijas spēki palaida arī divas raķetes, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oļeščuks.

Kaujas droni tika notriekti Nikolavas, Odesas, Hersonas, Kijivas, Hmeļnickas, Dņepropetrovskas, Kirovohradas un Vinnicas apgabalos.

Oļeščuks piebilda, ka uzbrukumu atvairīja kaujas lidmašīnas, Gaisa spēku pretgaisa raķešu vienības un Ukrainas Aizsardzības spēku mobilās uguns grupas, izmantojot elektroniskā kara tehnikas vienības.

00:10. Dņepro hidroelektrostacija (HES) atrodas kritiskā stāvoklī pēc Krievijas uzbrukuma naktī no 31. maija uz 1. jūniju. Amatpersonas apsver, vai ir droši atvērt dambi satiksmei, ziņo "Ukrainska Pravda".

"Dņepro HES šobrīd atrodas kritiskā stāvoklī. Tā nevar ražot elektrību. Satiksme [pār Dņepro upi] ir pilnībā apturēta, tāpēc vietējo iedzīvotāju pārvietošanās ir ierobežota," sacīts Zaporižjas militārā apgabala vadītāja Ivana Fedorova paziņojumā.

Pasaulē

Krievija pastiprina virtuālo privāto tīklu (VPN) pakalpojumu bloķēšanu un cenšas slēgt interneta telefoniju, lai ierobežotu iedzīvotāju piekļuvi patiesai informācijai un pastiprinātu viņu uzraudzību, teikts britu militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Svarīgākais