Latvija aktīvi piedalās ANO jaunattīstības valstu ilgtspējīgas attīstības progresa konferencē

© Pixabay

ANO starptautiskajā konferencē, kas šonedēļ norisinājās Antigvā un Barbudā, vērtēts mazo salu jaunattīstības valstu ilgtspējīgas attīstības progress, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Latviju ANO Ceturtajā starptautiskajā konferencē par mazo salu jaunattīstības valstīm (SIDS4) pārstāvēja ĀM parlamentārā sekretāre Dace Melbārde (JV). Pasākums pulcēja valstu līderus un starptautisko sabiedrību, lai ne tikai izvērtētu SIDS ilgtspējīgas attīstības progresu, bet apspriestu jaunu SIDS rīcības programmu.

ĀM norāda, ka Latvija ir cieši iesaistījusies SIDS4 sagatavošanas procesā, gan sniedzot finansiālu atbalstu, gan aktīvi piedaloties sagatavošanas komitejas darbā. Melbārdei pildīja konferences priekšsēdētāja vietnieces un interaktīvā dialoga "Datu un digitālo tehnoloģiju izmantošana un efektīvu institūciju veidošana noturīgai nākotnei, kā arī SIDS" līdzpriekšsēdētājas pienākumus. Turklāt Latvijas pastāvīgā pārstāve ANO Sanita Pavļuta-Deslandes tika ievēlēta par konferences galveno ziņotāju.

Plenārsēdē, kā arī vairākos līdztekus organizētos pasākumos Melbārde uzsvēra Latvijas proaktīvo nostāju klimata politikas finansēšanā, iestājoties par jaunā zaudējumu un kaitējuma fonda darbības uzsākšanu pirms COP29, un apliecināja valsts uzticību digitāliem risinājumiem klimatrīcībā un sadarbībā ar mazo salu jaunattīstības valstīm par izglītības un zema lietojuma valodu digitalizāciju. Melbārde arī izmantoja iespēju pateikties SIDS partneriem, kuri izrādījuši ciešu solidaritāti ar Ukrainu.

Papildu konferences pasākumiem Melbārde tikās ar amatpersonām no Antigvas un Barbudas, Barbadosas, Dominikānas Republikas, Fidži, Gvinejas Bisavas, Kiribati, Kubas, Maldīvijas, Nauru, Singapūras un Tuvalu, lai apspriestu divpusējo sadarbību, kā arī iespējas ciešākai sadarbībai un atbalstam starptautiskajās organizācijās, tostarp ANO. Divpusējās sarunās tika pārrunāta arī drošības situācija Tuvajos Austrumos, starptautiskie centieni apturēt Krievijas agresiju pret Ukrainu un atbalsts situācijas stabilizēšanai Haiti.