Francija uzaicina Krieviju uz Normandijas desanta 80. gadadienas pasākumiem, bet pēc tam ielūgumu atsauc

© unsplash.com

Francija ceturtdien paziņoja, ka Krievija par tās karu pret Ukrainu netiks uzaicināta uz Normandijas desanta 80. gadadienas pasākumiem, tādējādi atceļot iepriekš pieņemto lēmumu.

Pagājušajā mēnesī Normandijas desanta gadadienas pasākuma rīkotāji Francijā apstiprināja, ka uz pasākumiem 6. jūnijā ir uzaicināts Krievijas pārstāvis, tomēr ne diktators Vladimirs Putins.

Taču ceturtdien Francijas prezidentūra paziņojumā norādīja, ka "Krievijas delegācijas nebūs. Ņemot vērā Krievijas agresijas karu pret Ukrainu, kas pēdējās nedēļās ir pastiprinājies, apstākļi nav piemēroti".

Ceremonijās būs vairāki "žesti", lai atzīmētu Padomju Savienības "izšķirošo ieguldījumu" kara izbeigšanā, jo īpaši kapsētās, kurās atrodas padomju karavīru mirstīgās atliekas, norādīja prezidentūra.

Sagaidāms, ka, pieminot kārtējo gadskārtu kopš sabiedroto izcelšanās Normandijas piekrastē 1944. gada 6. jūnijā, Francijā ieradīsies 25 valstu un valdību vadītāji, tajā skaitā ASV prezidents Džo Baidens, Lielbritānijas karalis Čārlzs III un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Tiek prognozēts, ka aptuveni 30 ceremonijas, kas trīs dienu laikā tiks organizētas Bretaņā un Normandijā Francijas ziemeļrietumos, apmeklēs gandrīz miljons cilvēku.

Pasaulē

Ukrainas bruņoto spēku kaujinieki saņēmuši brīdinājumu par Krievijas armijas pusē karojošām sievietēm - viņas cenšas iegūt militārpersonu uzticību, iekļūt aizmugures zonā un piedāvāt seksuāla rakstura pakalpojumus, raksta "dialog.ua".

Svarīgākais