Ukrainas kara 811. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Pixabay

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 14. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien vizītē Kijivā izteicies, ka Krievijai jāmaksā par to, ko tā iznīcinājusi, un ASV ir gatavas konfiscēt iesaldētos Krievijas aktīvus, lai to panāktu.

21:02. Ņemot vērā sabotāžas mēģinājumus un bažas par Krieviju, Polija nolēmusi stiprināt savus izlūkdienestus, otrdien paziņoja premjerministrs Donalds Tusks. Tusks paziņoja, ka nolēmis piešķirt 100 miljonus zlotu (23,4 miljonus eiro), lai stiprinātu Polijas Iekšējās drošības pārvaldi (ABW) un Ārējās izlūkošanas aģentūru (AW). Viņš norādīja, ka pēdējo mēnešu laikā Polijā bijuši vairāki diversiju, sabotāžas un dedzināšanas mēģinājumi, bet, "pateicoties mūsu dienestu un sabiedroto modrībai, tie, par laimi, tika novērsti". Plašāku informāciju Tusks nesniedza.

20:20. Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien telefonsarunā ar Ukrainas līderi Volodimiru Zelenski nosodījis "Krievijas triecienu pastiprināšanos" Ukrainā un Maskavas ofensīvu Harkivas apgabalā. Francijas prezidents sniedza Zelenskim sīkāku informāciju par Francijas ieroču piegādēm, ko Ukraina saņems "tuvākajās dienās un nedēļās", pavēstīja Elizejas pils, bet plašāku informāciju nesniedza.

19:05. Igaunijas prokuratūra ir nosūtījusi tiesai krimināllietu, kurā bijušais prokremliskā ziņu portāla "Sputnik Estonia" vadītājs Mati Dmitrijs Terestals tiek apsūdzēts par apzinātu starptautisko sankciju pārkāpšanu. Sankcijas ir saistītas ar to, ka Terestala rīcības rezultātā dažādi finanšu resursi kļuva pieejami sankcijām pakļautajam Krievijas pilsonim Dmitrijam Kiseļovam.

17:54. Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņojis, ka Harkovas apgabalā 2024. gadā vien izvietotas desmitiem tūkstoši mīnu, raksta medijs "Ukrainska Pravda".

Ģenerālštābs atzīmē, ka Ukrainas Bruņoto spēku inženieru karaspēka vienības nepārtraukti strādā, lai palielinātu karaspēka izdzīvošanas spējas, īstenojot pasākumus aizsardzības līniju aprīkošanai visā frontes līnijā, kas savukārt ietver aprīkošanas pasākumus, nocietinājumus un inženiertehnisko barjeru sistēmu izveidi (gan mīnas, gan nesprādzienbīstami nocietinājumi).

16:42. Krievijas karaspēks, visticamāk, centīsies izveidot buferzonu pie Ukrainas pilsētas Harkivas, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Buferzonas izveidei acīmredzami dota priekšroka pār dziļāku iebrukumu Harkivas apgabalā, teikts ISW ziņojumā.

Fotogrāfijas ar ģeolokācijas datiem no 13.maija liecina, ka Krievijas spēki, kas šķērsoja robežu pagājušajā nedēļā, iegājuši Hlibokē, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Harkivas.

Citi attēli liecina, ka Krievijas karaspēki pavirzījušies uz priekšu uz dienvidrietumiem no Olinikoves. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka krievi guvuši zināmus panākumus netālu no Lukjanciem.

15:52. Eiropas Savienības centieni noteikt sankcijas Krievijas sašķidrinātās gāzes (SDG) eksportam saskārušies ar Ungārijas pretestību, ziņo medijs "European Pravda", atsaucoties uz "Politico".

Saskaņā ar informāciju, Budapešta pagājušajā nedēļā, pirmajās ES vēstnieku sanāksmēs izteica spēcīgus iebildumus pret jaunāko sankciju paketi, taču neiebilda tieši pret pasākumiem.

Ungārijas augsta ranga pārstāvis, kura vārds netika minēts, paziņoja, ka viņu valsts iebildīs pret jebkuriem pasākumiem, kas paaugstina Eiropas enerģijas cenas, teikts dokumentā.

14:45. ASV Kongresa kavēšanās ar militārās palīdzības apstiprināšanu Ukrainai bija "milzīga laika šķērdēšana", un tās dēļ Krievijas diktators Vladimirs Putins vairojis ciešanas jau divus gadus ilgstošajā iebrukumā un pagarinājis karu, intervijā ziņu aģentūrai "Associated Press" atzina bijušais Ukrainas prezidents Viktors Juščenko.

Munīcijas trūkums, kura dēļ sliktāk apbruņotie ukraiņu karavīri bija spiesti atkāpties no vairākiem ciematiem, raisījis bažas Ukrainas Rietumu sabiedroto vidū par Kijivas izredzēm atvairīt Krievijas iebrukumu, sacīja eksprezidents.

Tādējādi Putinam raidīts signāls "uzbrukt, graut infrastruktūru, plosīties visā Ukrainā", skaidroja Juščenko.

13:55. Ukrainas armijas ģenerālštābs otrdien, sniedzot jaunāko informāciju par Krievijas karaspēka uzbrukuma gaitu Harkivas apgabala ziemeļos, norāda, ka situācija Vovčanskas pilsētas apkārtnē tiek kontrolēta, ziņo aģentūra LETA.

Harkivas virzienā Ukrainas karaspēks "atvaira vienu ienaidnieka triecienu Šebekinas (Krievijas Federācija) virzienā - Vovčanska, situācija tiek kontrolēta", teikts ģenerālštāba kārtējā ziņojumā par stāvokli frontē.

Vienlaikus ģenerālštābs faktiski atzīst Ukrainas karavīru atkāpšanos no Lukjancu ciema. Tas atrodas pie Vovčanskas netālu no stratēģiski svarīgā Lipcu ciema - tā virzienā uzbrukumu cenšas izvērst Krievijas karaspēks.

Atbilstoši Ukrainas atvērto avotu projekta "DeepState" ziņām Lukjanci atrodas Krievijas karaspēka kontrolē vismaz kopš pirmdienas vakara.

12:50. Kā zināms, tad ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā. BBC korespondents vēsta, ka Volodimirs Zelenskis Blinkenam sacījis, ka Ukrainas karavīriem šis ir grūts periods, un pateicies viņam par ASV Kongresa nesen apstiprināto militārās palīdzības paketi. "Milzīga pateicība no ukraiņu puses amerikāņiem par to," sacīja Ukrainas prezidents.

Viņš piebilda, ka tagad ir ļoti svarīgi pēc iespējas drīz saņemt ieročus no ASV. Atbildot uz to, Blinkens atzina, ka Ukrainas spēki frontē piedzīvo grūtus laikus, bet piebilda, ka ASV palīdzība ir ceļā.

11:42. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, otrdien Kijivā sākot tikšanos ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, mudināja Savienotās Valstis piegādāt Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas. Tikšanās publiskajā daļā, klātesot žurnālistiem, Zelenskis sacīja, ka visvairāk šobrīd Ukrainas bruņotajiem spēkiem trūkst pretgaisa aizsardzības sistēmu, kas īpaši nepieciešamas Harkivas apgabalā.

Kā ziņo aģentūra "Reuters", Zelenskis norādīja, ka Harkivas apgabala aizsardzībai ir nepieciešamas vismaz divas papildu pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot".

10:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 485 430 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1400 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7496 tankus, 14 460 bruņutransportierus, 12 515 lielgabalus un mīnmetējus, 1070 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 798 zenītartilērijas iekārtas, 351 lidmašīnu, 325 helikopterus, 9985 bezpilota lidaparātus, 2197 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 907 automobiļus un autocisternas, kā arī 2054 specializētās tehnikas vienības.

09:01. Atsākot uzbrukumus pie Harkivas, Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis tomēr arvien varētu būt pilnībā okupēt četrus citus Ukrainas reģionus, otrdien intervijā TV3 pieļāva Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns.

Krievijas diktators Vladimirs Putins jau pēc pirmajiem kara mēnešiem parakstīja rīkojumu par Doneckas, Hersonas, Luhanskas un Zaporižjas apgabalu iekļaušanu Krievijas sastāvā. Šie apgabali nav pilnībā okupēti, attiecīgi Pudāns lēsa, ka tieši to ieņemšana arvien varētu būt Krievijas galvenais stratēģiskais mērķis, bet uzbrukums pie Harkivas atsākts ar mērķi, lai Ukraina atvilktu kādu daļu savu spēku no esošās frontes, padarot pozīcijas tur ievainojamākas.

08:00. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi visus 18 trieciendronus "Shahed", ko Krievija aizvadītajā naktī raidījusi pret mērķiem Ukrainā, otrdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. Droni palaisti no okupētās Krimas. Tie notriekti virs Kijivas, Čerkasu, Dņipropetrovskas, Doneckas, Hersonas,, Hmeļņickas, Kirovohradas un Zaporižjas apgabaliem.

07:04. Iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā otrdien ieradies ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, vēsta Ukrainas plašsaziņas līdzekļi. Ceļu uz Ukrainas galvaspilsētu Blinkens mērojis nakts vilcienā no Polijas.

Kijivā ASV valsts sekretāram paredzēts tikties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ārlietu ministru Dmitro Kulebu un citām amatpersonām. Šī ir jau ceturtā Blinkena vizīte Ukrainā, kopš Krievija 2022.gada februārī sāka pilna mēroga iebrukumu.

00:10 Pagājušās diennakts laikā Ukrainas frontes līnijās notikušas aptuveni 140 kaujas sadursmes. Krievi veica 6 raķešu triecienus un 64 gaisa triecienus un 51 reizi izšāva no vairākkārtējas palaišanas raķešu sistēmām, Ukrainas bruņotie spēki paziņojuši vietnē "Facebook".

" Diennakts laikā Aizsardzības spēku un Raķešu spēku un artilērijas lidmašīnas veica triecienu vienai artilērijas vienībai, vienai elektroniskās karadarbības stacijai, vienam komandpunktam, vienam munīcijas uzglabāšanas punktam un divām zonām, kurās bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika. Mūsu karavīri arī notrieca ienaidnieka Su-25," piebilsts paziņojumā.

Svarīgākais