Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 782. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:05]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 15. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:05. Eiropas Komisija ir atbalstījusi Ukrainas valdības ierosināto reformu plānu Ukrainas mehānisma ietvaros, kas regulē nosacījumus 50 miljardu eiro makrofinansiālās palīdzības saņemšanai laika posmā no 2024. līdz 2027. gadam, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Eiropas Komisija atzīmē, ka reformu plāns "efektīvi risina Ukrainas mehānisma mērķus, nosakot tās galvenās reformas un ieguldījumus, kas var veicināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un piesaistīt investīcijas, lai palielinātu valsts izaugsmes potenciālu vidējā līdz ilgā laikposmā."

Tiek minēts, ka plāns ir Ukrainas atjaunošanas pamats un satur adekvātus mehānismus ES finanšu interešu aizsardzībai.

21:12. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norāda uz analoģiju starp Izraēlu un Ukrainu, kas nav NATO dalībvalstis, un aicināja starptautiskos partnerus pastiprināt centienus pret Krievijas teroru un paātrināt pretgaisa aizsardzības nodrošināšanu Ukrainai.

"Ir skaidrs, ka fiziskā aizsardzība nevar pilnībā aizsargāt no teroristu uzbrukumiem. To var izdarīt tikai ar pietiekami efektīvu pretgaisa aizsardzību. Esam pateicīgi tiem draugiem, kuri to saprot un ātri atsaucās uz mūsu aicinājumiem atbalstīt Ukrainas pretgaisa aizsardzību. Taču Krievijas uzbrukumu intensitāte prasa lielāku vienotību.

Aizstāvot Izraēlu, brīvā pasaule ir pierādījusi, ka šāda vienotība ir ne tikai iespējama, bet arī simtprocentīgi efektīva. Sabiedroto izlēmīgā rīcība neļāva gūt panākumus teroram un zaudēt infrastruktūru, un lika agresoram nomierināties," Ukrainas prezidents sacīja paziņojumā vietnē "Telegram".

20:15. Nīderlandes valdība apņēmusies sniegt Ukrainai papildu palīdzību 4,4 miljardu eiro apmērā, ziņo medijs "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz paziņojumu Nīderlandes valdības mājas lapā.

15. aprīlī publicētajā pavasara budžeta pārskatīšanā Nīderlandes valdība ir apstiprinājusi nodomu turpmākajos gados palielināt militāro un humāno palīdzību Ukrainai.

Ziņojumā norādīts, ka 2024.-2026.gadā Nīderlandes valdība piešķirs papildu 4,4 miljardus eiro militārajam un humanitārajam atbalstam Ukrainai.

19:06. Krievijas Federācija mēģina savervēt savā armijā ārzemniekus, lai novērstu iekšējo mobilizāciju un aizstātu ievērojamus upurus kaujās Ukrainā, teikts Apvienotās Karalistes Aizsardzības izlūkošanas ziņojumā.

Tiešsaistes darba sludinājumi sāka parādīties 2023. gada vidū, mērķējot uz personām no tuvējām valstīm, īpaši Armēnijas un Kazahstānas. Sludinājumi piedāvāja ikmēneša ienākumus 1973 ASV dolāru apmērā, kā arī vienreizēju maksājumu pēc līguma parakstīšanas 5140 ASV dolāru vērtībā.

Pēdējā laikā izskanējušas arī ziņas par migrantu no Nepālas un Indijas iekļaušanu kaujās Ukrainā.

18:00. Krievijas gaisa triecienā Lukjancas ciematam Harkivas apgabalā nogalināti divi cilvēki un trīs ievainoti, paziņojusi vietējā amatpersona. Uzbrukumā cietis civilais objekts, atklāja amatpersona. Aģentūra "Interfax-Ukraina" ziņo, ka aviācijas triecienā cietusi skolas ēka.

17:14. Vācijas kanclers Olafs Šolcs pirmdien sacīja, ka mudinās Ķīnas prezidentus Sji Dzjiņpinu nesniegt Krievijai militāru palīdzību. Kanclers pirmdien Šanhajā sacīja, ka uzsvērs - Krievija ir izvērsusi iekarošanas karu pret Ukrainu un neviens nedrīkst sniegt atbalstu, nodrošinot tam sekmes

15:14. Krievijas armija naktī apšaudīja ciematu Hersonas apgabalā, ievainota 16 gadus veca meitene, raksta pravda.com.ua.

14:22. Makrons olimpisko spēļu laikā ierosinās pasaules pamieru, tostarp pārtraukt uguni ar karā Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

12:43. Tuvo Austrumu konflikts izplešas, kas pasaulei nozīmē papildu nestabilitāti, bet Ukrainai - pasaules uzmanības samazināšanos, sociālajos tīklos vērtē NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, komentējot Irānas triecienus Izraēlai.

11:27. Ukrainas armija turpina atvairīt Krievijas karaspēka uzbrukumus piecos virzienos, pirmdien pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs, norādot, ka iebrucēji pastiprinājuši centienus pārraut aizsardzību Novopavļivkas virzienā, kur veikti 16 uzbrukumi.

Bahmutas virzienā Ukrainas aizstāvji atvairījuši desmit, bet Avdijivkas virzienā - astoņus uzbrukumus. Orihivas virzienā ienaidnieks deviņas reizes uzbruka Ukrainas aizstāvju pozīcijām. Hersonas virzienā aizvadītās diennakts laikā iebrucēji veica četrus neveiksmīgus uzbrukumus Ukrainas karaspēkam Dņepras kreisajā krastā, norāda ģenerālštābs.

10:18. Ukrainas gaisa spēki ziņoja par Krievijas ballistisko raķešu triecienu draudiem no austrumiem naktī uz 15. aprīli. Vairākās vietās Dnipro pilsētā bija dzirdami sprādzieni, raksta pravda.com.ua.

09:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 454 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 770 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7180 tankus, 13 796 bruņutransportierus, 11 593 lielgabalus un mīnmetējus, 1046 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 758 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9266 bezpilota lidaparātus, 2092 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 510 automobiļus un autocisternas, kā arī 1908 specializētās tehnikas vienības.

08:39. Krievija pašlaik Ukrainā gūst taktiskus, nevis stratēģiskus panākumus, šādu vērtējumu šorīt TV3 pauda Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Pēc eksperta vārdiem, Krievija ir atradusi "iespēju logu" dot triecienus Ukrainas energosistēmām, un tā arvien savos uzbrukumos nešķiro un šauj gan pa militāriem, gan civiliem mērķiem.

07:01. Krievu karavīru apšaudē Krasnopiljas ciemā Sumu apgabalā gājis bojā viens civiliedzīvotājs. Krievijas armija svētdien, 14. aprīlī, apgabalu kopumā apšaudīja 19 reizes, raksta pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas ģenerālštābs, atsaucoties uz izlūkdienestu sniegto informāciju, ziņo, ka Krievija gatavojas jaunai provokācijai Zaporožijas atomelektrostacijā, vēsta pravda.com.ua.

"Krievija ir vienīgais teroristu grupējums pasaulē, kas tur par ķīlnieku atomelektrostaciju un izmanto to, lai šantažētu Ukrainu un pasauli. Neviens, izņemot Krievijas teroristuu, nav nostādījis pasauli tik tuvu apzinātas radiācijas katastrofas slieksnim," ziņo Ukrainas ģenerālštābs.