Ukrainas kara 773. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:21]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 6. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:21 Ukraina ir pastiprinājusi enerģētikas objektu aizsardzību, taču ar to ne vienmēr pietiek, lai atvairītu visus Krievijas uzbrukumus. To intervijā Ukrainas teletonam paziņoja prezidents Vladimirs Zelenskis.

Viņš arī piebilda, ka pret dažiem mērķiem darbojas tikai pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot vai to ekvivalents. Bet Ukrainā to nav pietiekami daudz, lai aizsargātu visus iespējamos mērķus.

19:33 Situācija Krievijas-Ukrainas kara frontē ir sarežģīta, bet vietumis Ukrainas armijai ir taktiski panākumi, platformā "Telegram" pauda Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Krievijas karaspēks, izmantojot pārsvaru gaisā, raķešu un artilērijas šāviņu ziņā, cenšas panākt mērķi - nonākt uz Doneckas apgabala administratīvās robežas, skaidroja Sirskis.

"Ienaidnieks dienu un nakti turpina īstenot uzbrukuma darbības, lietā liekot trieciena grupas ar bruņutehnikas atbalstu," skaidroja virspavēlnieks.

Sevišķi sarežģīta situācija Bahmutas virzienā ir Časivjaras un Kļiščijivkas rajonos, Avdijivkas virzienā - Berdičivas, Orļivkas, Vodjanes un Pervomaiskas rajonos, Novopavļivkas virzienā - Novomihaiļivkas rajonā.

"Časivjara joprojām ir mūsu kontrolē, visi pretinieka centieni ielauzties šajā apdzīvotajā vietā cietuši neveiksmi," norādīja Sirskis.

Situācija saglabājas saspringta Limanas, Orihivas un Hersonas virzienos.

"Tajā pat laikā Kupjanskas un Limanas virzienos mums ir arī zināmi taktiski panākumi," norādīja Sirskis.

19:19 NATO fonds Ukrainai 100 miljardu dolāru apmērā varētu tikt izveidots līdz 2024. gada jūlijam. To intervijā BBC paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš sacīja, ka ir pārliecināts, ka fonds tiks izveidots, neskatoties uz dažu valstu vilcināšanos, jo ilgtermiņa atbalsts ir ļoti svarīgs gan tagad, gan valsts atveseļošanai pēc kara.

18:26 Tā vietā, lai uzstātu uz uzbrukumu ierobežošanu Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, pasaulei vajadzētu apsveikt Ukrainas bezpilota lidaparātu panākumus.

Tā paziņojis bijušais ASV vēstnieks Ukrainā, tagad Atlantijas padomes Eirāzijas centra vecākais direktors Džons Herbsts, vēsta Amerikas Balss. Viņš norādīja, ka Ukrainas Rietumu partneriem tā vietā, lai ieteiktu viņiem atturēties no uzbrukumiem Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, vajadzētu uzslavēt Ukrainas bezpilota lidaparātu panākumus".

Herbsts arī uzsvēra, ka Ukraina būtiski stiprinās NATO aizsardzības spējas, jo tās militārās spējas ir ļoti efektīvas. "Ukraina pēdējā laikā ir paveikusi vairāk, lai aizsargātu NATO robežas un suverenitāti. Un es domāju, ka ir patiešām svarīgi šo politisko [jautājumu par Ukrainas pievienošanos NATO] atrisināt," sacīja bijušais vēstnieks.

17:01. Situācija Krievijas-Ukrainas kara frontē ir sarežģīta, bet vietumis Ukrainas armijai ir taktiski panākumi, platformā "Telegram" pauda Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis.

Krievijas karaspēks, izmantojot pārsvaru gaisā, raķešu un artilērijas šāviņu ziņā, cenšas panākt mērķi - nonākt uz Doneckas apgabala administratīvās robežas, skaidroja Sirskis.

"Ienaidnieks dienu un nakti turpina īstenot uzbrukuma darbības, lietā liekot trieciena grupas ar bruņutehnikas atbalstu," skaidroja virspavēlnieks.

16:00. Krievijas triecienos naktī uz sestdienu Harkivā nogalināti septiņi cilvēki, bet 11 ievainoti, pavēstīja Harkivas apgabala policijas izmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Serhijs Bolvinovs.

Krievijas karaspēks Harkivu divas reizes apšaudīja ar raķetēm S-300, norādīja Bolvinovs.

Sākotnēji tika ziņots par triecieniem Harkivai aizvadītajā naktī ar droniem "Shahed".

Postījumi nodarīti vismaz deviņām daudzstāvu dzīvojamām ēkām, trim kopmītnēm, vairākām administratīvām ēkām, veikalam, benzīntankam, autoservisam un automobiļiem, platformā "Telegram" norādīja Harkivas mērs Ihors Terehovs.

"Šis trieciens Harkivas mierīgajiem iedzīvotājiem kārtējo reizi pierāda, ka Krievija ir valsts teroriste," ierakstā platformā "Telegram" pauda mērs.

Komentējot triecienus Harkivai, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norādīja, ka Harkivas apgabala pretgaisa aizsardzības stiprināšana ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem.

"Krievijas terors pret Harkivu neapstājas. (..) Mums šis terors ir jāpadara neiespējams," platformā "Telegram" pauda prezidents.

Zelenskis izteica līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem.

15:14. Vismaz daļa degvielas, ko izmanto Dānijas gaisa spēku lidmašīnas, iespējams, nāk no Krievijas, vēsta pravda.com.ua.

Vairāki mediju rīcībā nonākuši dokumenti liecina, ka daļu degvielas piegādātāji iegādājušies Stambulas lidostā no Turcijas uzņēmuma BP. Analītiskā uzņēmuma Datadesk dati liecina, ka šis uzņēmums tirgojas ar Indijas Nayara Energy, kurā Rosņeftj pieder īpašumtiesības. Turklāt zināms, ka vairāk nekā 50% no visa degvielas importa Turcijā nāk no Krievijas.

13:37 ASV finanšu ministre Dženeta Jelena sestdien brīdināja par sekām, ja tiks konstatēts, ka Ķīnas uzņēmumi atbalsta Krieviju tās karā pret Ukrainu.

Ar šo paziņojumu ministre nākusi klajā dažas dienas pēc tam, kad ASV bija paudušas bažas, ka Pekina palīdz Krievijai atjaunot militārās aizsardzības bāzi.

"Ministre Jelena uzsvēra, ka uzņēmumi, ieskaitot uzņēmumus Ķīnas Tautas Republikā, nedrīkst sniegt materiālu atbalstu Krievijas karam pret Ukrainu, arī ne atbalstu Krievijas aizsardzības industriālajai bāzei," teikts Finanšu ministrijas paziņojumā.

Ministre arī uzsvēra "nopietnās sekas, ja tie šādi rīkosies", norādīja ministrija.

11:23 Krievijas okupanti uzsākuši jaunu uzbrukumu vilni Bahmutas virzienā. Vislielākās aktivitātes ienaidnieks koncentrēja Chasovoy Yar apgabalā.

Saskaņā ar Kara pētījumu institūta datiem, 5. aprīlī iebrucēji virzījās uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas. Tomēr amerikāņu analītiķi nav apstiprinājuši izmaiņas frontes līnijā šajā posmā.

10:35 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 446 690 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 790 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7057 tankus, 13 497 bruņutransportierus, 11 262 lielgabalus un mīnmetējus, 1032 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 749 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8895 bezpilota lidaparātus, 2060 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 992 automobiļus un autocisternas, kā arī 1854 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09:44 Ukraiņu karavīri naktī uz sestdienu notriekuši 28 no 32 droniem "Shahed-131/136", ko krievi raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Krievijas karaspēks uz Ukrainu raidīja arī trīs vadāmās zenītraķetes S-300, divas spārnotās raķetes H-101/H-555 un vienu spārnoto raķeti "Kaļibr".

Ukraiņu pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši abas spārnotās raķetes H-101/H-555 un spārnoto raķeti "Kaļibr".

Krievija naktī uz sestdienu cita starpā ar droniem veica triecienus Harkivas apgabalam, nogalinot divus un ievainojot astoņus cilvēkus Harkivas pilsētā, paziņoja Harkivas apgabala policija.

08:55 Krievijas armija naktī terorizēja Ukrainas dienvidu reģionus ar bezpilota lidaparātiem un raķetēm, diemžēl no triecieniem nevarēja izvairīties.

"Intensīvais pretgaisa aizsardzības spēku un līdzekļu kaujas darbs mūsu darbības zonā turpinājās apmēram piecas stundas. Pretinieks uzbruka ar Shahed-131/136 tipa uzbrukuma bezpilota lidaparātiem no dienvidu virziena. Tika iznīcināti četrpadsmit bezpilota lidaparāti: septiņi Hersonas apgabalā. , pa trim Zaporožjes un Dņepropetrovskas apgabalā, vēl pa vienam Nikolajevas apgabalā,” pavēstīja Dienvidu aizsardzības spēki.

Diemžēl no triecieniem izvairīties nebija iespējams - ienaidnieks, turpinot terorizēt civilo infrastruktūru, trāpīja lauksaimniecības uzņēmumam Hersonas apgabalā. Ugunsgrēku ugunsdzēsēji ātri nodzēsa. Par laimi, cilvēki nav cietuši.

00:10. Ukraina rosina aizliegt gaisa tranzītu uz Krieviju un Baltkrieviju, ziņo medijs pravda.com.ua.

"Šodien mēs vēlētos ierosināt jaunu iniciatīvu, jaunas sankcijas - gaisa tranzīta aizliegumu uz Krievijas Federāciju un Baltkrieviju. Šīs iniciatīvas mērķis ir ierobežot agresora ekonomisko potenciālu un palielināt sankciju spiedienu uz ienaidnieku," sacīja Ukrainas premjers Deniss Šmihals.





Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais