Ukrainas kara 768. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:48]

© Pexels / Mathias Reding

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 1. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:48 Krievu okupantiem nebūs iespējas pilnībā ieņemt Časovjaru, kas atrodas Doņeckas apgabala Bahmutas virzienā.

"Aizsardzības spēki uzrāda neticamu rezultātu aizsardzībā Bahmutas sektorā, jo ienaidnieks uzbrūk ar visu pieejamo trieciena un uzbrukuma potenciālu. Šobrīd pēdējo divu dienu laikā ienaidnieks kaujas laukā nav guvis nekādus taktiskus panākumus. ”, raidījumā KIEV24 sacīja triecienbataljona komandieris. Bezpilota lidaparāti "ACHILLES", 92. speciālā brigāde Jurijs Fedorenko.

20:12 Odesas aizstāvji virs Melnās jūras notrieca retu un ļoti dārgu Krievijas dronu Forpost - Bayraktar analogu. Šis drons var veikt izlūkošanu un uzbrukt zemes mērķiem.

"Gaisa spēki trāpīja vienai no dārgākajām Forporst tipa uzbrukuma lidmašīnām - tas ir Krievijas bezpilota lidaparāts, tā izmaksas ir aptuveni 7 miljoni dolāru. To virs Melnās jūras notrieca Odesas pretgaisa raķešu brigāde - tas ir diezgan neparasts mērķis, bet tomēr mums izdevās to iznīcināt,” teletona laikā sacīja Gaisa spēku pārstāvis Iļja Jevlašs.

19:11 Krievijas iespējamā plaša mēroga ofensīva pavasara beigās vai vasarā varētu koncentrēties Doneckas apgabala rietumos, un Krievijas spēki varētu virzīties uz priekšu tikai vienā operācijas zonā, lēš ASV bāzētā Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Krievijas komandieri savu plānoto ofensīvas operāciju 2024.gada pavasara beigās vai vasarā varētu koncentrēt Doneckas apgabala rietumu daļā, cerot izmantot Krievijas spēku stabilu, bet nelielu progresu šajā sektorā.

Ukrainas amatpersonas nesen brīdināja, ka Krievijas spēki uzkrāj personālsastāvu gar Harkivas-Luhanskas virzienu, pie Bahmutas, pie Avdijivkas un Zaporižjas apgabala rietumos, taču ISW joprojām uzskata, ka Krievijas spēki, visticamāk, spēs uzsākt saskaņotu plaša mēroga uzbrukuma operāciju tikai vienā operatīvajā apgabalā savu cilvēkresursu un plānošanas ierobežojumu dēļ.

Ziņojumā norādīts, ka Ukrainas spēki, šķiet, 30.martā atvairīja Krievijas bataljona lieluma mehanizēto uzbrukumu pie Avdijivkas - pirmo bataljona lieluma mehanizēto uzbrukumu kopš Krievijas spēki 2023.gada oktobra beigās sāka Avdijivkas ieņemšanas kampaņu.

Izskanējis, ka Krievijas spēki, arī Krievijas 6.tanku pulka (Centrālā militārā apgabala 90.tanku divīzijas) elementi, 30.martā ar 36 tankiem un 12 kājnieku kaujas mašīnas veica liela mēroga mehanizētu uzbrukumu pie Tonenkes, zaudējot 12 tankus un astoņus bruņutransportierus.

18:54 Krievijai ir ļoti svarīgi ieņemt Ukrainas galvaspilsētu, tāpēc nevar izslēgt otro Krievijas uzbrukumu Kijevai. Ir vērts sagatavoties, ja tas notiek. To teletonā ēterā sacīja TRO spēku 242. brigādes 130. bataljona kapteinis Aleksejs Fandeckis (“Phantom”).

Viņš norādīja, ka Krievija ir valsts, kurai nav savas vēstures, "tāpēc Kijeva viņiem ir svarīga". Pēc viņa teiktā, šodien neviens nevar droši atbildēt, vai šāda ofensīva var atkārtoties.

17:25 Rietumu militārās palīdzības pārtraukumi Ukrainai ir apgrūtinājuši aizstāvēšanos pret pastāvīgo Krievijas uzbrukumu. Ņemot vērā artilērijas lādiņu un pretgaisa aizsardzības sistēmu trūkumu, Ukrainas armijai var nākties "samazināt" frontes līniju, atstājot dažas teritorijas, intervijā ERR sacīja Igaunijas armijas pulkvedis Janno Märks.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas bruņotajos spēkos ir kritiska situācija ar pretgaisa aizsardzības un artilērijas lādiņiem, un agresors to zina. Jo īpaši Ukrainas armija nevar piesātināt fronti ar pietiekamu daudzumu pretgaisa aizsardzības, jo šīs sistēmas tagad aptver Ukrainas pilsētas.

16:02 Tagad Krievijas Aizsardzības ministrija ir palielinājusi un maksimāli paātrinājusi jaunu vienību apmācību karam Ukrainā, taču tajā pašā laikā šādu apmācību kvalitāte kļūst sliktāka. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas vadītāja vietnieks Vadims Skibitskis intervijā televīzijas kanālam Apostrophe TV stāstīja par to, cik liela kapacitāte ir ienaidniekam apmācībās un jaunu vienību veidošanā.

14:49 Ne Krievijai, ne Ukrainai nav pietiekami daudz resursu, lai panāktu izšķirošo uzvaru kaujas laukā. Taču, neskatoties uz smagajiem zaudējumiem, ko viņi cieš, miera līgums pašreizējā stadijā šķiet vēl mazāk ticams savstarpējo prasību radikālā rakstura dēļ. Tā teikts laikraksta Foreign Affairs publikācijā.

Publikācijā ir norādīts, ka "savstarpēji sāpīgajam strupceļam" priekšā teorētiski vajadzēja mudināt puses uz sarunām. Kad kļūst skaidrs, ka ar militāru spēku mērķi sasniegt nav iespējams, puses vairāk sliecas piekāpties, kas līdz šim šķita nepieņemama. Taču te noteikti nav runa par Krievijas un Ukrainas karu, teikts izdevumā.

13:59 Karš Ukrainā turpinās, un krievu okupanti sākuši apšaudīt Harkovu ar jauna veida munīciju.

Tā intervijā Liga.net norādīja pilsētas mērs Igors Terehovs. "Krievija izmanto jaunus ieročus. Tas pats šāviņš trāpīja arī Harkovas priekšpilsētā 28. martā. Viņi iznīcināja ēkas privātajā sektorā. Krievi netuvojās pilsētai. Bet viņi izmanto jaunu šāviņu ar lielāku rādiusu, "teica mērs.

Pēc viņa teiktā, visbiežāk Krievija apšaudē Harkovu no Belgorodas apgabala teritorijas. Parasti izmanto S-300 čaulas - tās sasniedz pilsētu 40 sekundēs. "Tagad krievi ir sākuši biežāk lietot šahedus. Agrāk tas nenotika. Ir sitieni uz dzīvojamām ēkām, naftas bāzi. Mūsu pretgaisa aizsardzība var kaut ko notriekt. Bet diemžēl droni joprojām lido," stāsta Terehovs. .

11:51 Šonakt krievi ar kontrolētu aviācijas bumbu trāpīja Valsts avārijas dienesta vienības ēkai.

Kā Telegram ziņoja Dergačivas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Vjačeslavs Zadorenko, ienaidnieks turpina iznīcināt Kazačno Lopanu, un tagad radusies problēma ar palīdzības sniegšanu cilvēkiem apšaudes laikā.

11:04 Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku spīkers Dmitrijs Pleteņčuks atzīmē, ka situācija Melnajā jūrā ir stabila, ienaidnieks ir aizsardzībā. To viņš teica teletona laikā, atbildot uz jautājumu par operatīvo situāciju Melnajā jūrā.

"Pagaidām situācija pēc patruļkuģa "Kotov" iznīcināšanas ir vairāk vai mazāk stabila. Mēs faktiski varam fiksēt pieejas jūrai neesamību. Bija vairākas ļoti īslaicīgas līdzīgas darbības. Taču tās vairāk bija demonstrācijas raksturs, kā man,” atzīmēja Pletečuks.

Viņš paskaidroja, ka faktiski izbraukšana pie krasta uz pusi dienas un atgriešanās bāzes punktā - viņš to nevarētu nosaukt par pilnvērtīgu ceļojumu jūrā.

10:22 Krievu okupanti 22 reizes mēģināja izlauzties cauri Ukrainas karaspēka aizsardzībai Novopavlovskas virzienā.

Kā norādīts vēstījumā Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Facebook lapā, aizvadītajā diennaktī notikušas 53 militāras sadursmes. Ienaidnieks veica 22 raķešu un 79 gaisa triecienus, veica 97 uzbrukumus no daudzkārtējām raķešu sistēmām Ukrainas karaspēka pozīcijām un apdzīvotām vietām.

09:42 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 442 710 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 710 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6986 tankus, 13 321 bruņutransportieri, 11 082 lielgabalus un mīnmetējus, 1023 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 744 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8757 bezpilota lidaparātus, 2057 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 752 automobiļus un autocisternas, kā arī 1826 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09:06 Krievija netālu no Avdejevkas veica vienu no lielākajiem tanku uzbrukumiem visā kara vēsturē, taču Ukrainas bruņotie spēki to ne tikai veiksmīgi atvairīja, bet arī nodarīja graujošu sakāvi ienaidniekam - krievi zaudēja trešdaļu savu tanku. , raksta Forbes.

Tā Krievija uzbruka ar 36 tankiem un 12 kājnieku kaujas mašīnām pa ceļu no Krievijas okupētās Toņenkojes uz brīvciemu Umanskoje. Ukraiņu 25.brigāde pamanīja 48 transportlīdzekļu kolonnu - un spēcīgi trāpīja tai. Kā atzīmēja OSINT analītiķis Krīgsforšers, tika iznīcināti 12 tanki un astoņas kājnieku kaujas mašīnas.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savu ikdienas videouzrunu ierakstījis Borodiankā, Kijevas apgabalā, kas no Krievijas okupācijas tika atbrīvota pirms diviem gadiem.

Zelenskis pateicās Ukrainas karavīriem.un visiem citiem, kas palīdz Ukrainai.

"Ukraina noteikti uzvarēs. Galvenais ir nezaudēt ticību sev, saviem cilvēkiem un netērēt nevienu dienu, kad varam dot ieguldījumu Ukrainas panākumos. Tāpēc Ukraina ir pacēlusies un kliedēs apspiešanas tumsu," piebilst Zelenskis.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais