Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 765. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:06]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 29. martā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:06. Krievija uz Odesu izšāva divas raķetes. Tās tika notriektas, bet atlūzas uzkrita 15 gadus vecam pusaudzim. Viņš hospitalizēts, raksta pravda.com.ua.

20:20. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans 9.maijā Baltajā namā tiksies ar ASV prezidentu Džo Baidenu, piektdien pavēstīja Turcijas amatpersona. Tā būs abu līderu pirmā tikšanās Baltajā namā. Pēdējo reizi viņi tikās jūlijā Lietuvā notikušā NATO samita laikā. Vizīte notiks laikā, kad abas NATO sabiedrotās cenšas atjaunot saites, kas saasinājušās vairāku strīdu dēļ, tostarp Ankarai kavējoties apstiprināt Zviedrijas pievienošanos NATO.

19:25. Krievi zagtos Ukrainas graudus eksportē uz Turciju, Lībiju un Izraēlu, informē pravda.com.ua.

18:35. Mums ir jāpārliecinās, ka Krievijas veiktā agresija Ukrainā beidzas ar skaidrām rezolūcijām - taisnīgumu kara upuriem un atbildīgo atbildību, kā arī visaptverošu, taisnīgu un ilgstošu mieru, medijiem izplatītajā kopīgajā rakstā norādījuši septiņu NATO dalībvalstu ārlietu ministri.

17:35. Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka paziņojusi, ka nav vajadzīgas tālākas publiskas debates par tāla darbības rādiusa raķešu "Taurus" nodošanu Ukrainai. "Esmu plaši runājusi par "Taurus" un neuzskatu, ka notiekošās publiskās debates par "Taurus" pavirzīs mūs kaut soli tālāk," sacīja ministre.

16:30. Kā paziņojis Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis, ienaidnieks turpina uzbrukuma operācijas plašā frontē, cenšoties par katru cenu sasniegt Doneckas un Luhanskas apgabalu robežas un atspiest Ukrainas spēkus Dņepras kreisajā krastā Zaporižjas apgabalā. "Taču mēs ne tikai stāvam aizsardzībā, bet katru dienu dažādos virzienos paši virzāmies uz priekšu. Pēdējā laikā mūsu atgūto pozīciju skaits pārsniedz zaudēto pozīciju skaitu. Pretiniekam nav izdevies gūt ievērojamus panākumus stratēģiskos virzienos, tā teritoriālajiem ieguvumiem, ja tādi ir, ir tikai taktiska nozīme," pirmajā intervijā pēc Valērija Zalužnija nomainīšanas armijas virspavēlnieka amatā sacīja Sirskis.

15:44. Pērn aviokatastrofā bojā gājušā vāgnerieša Jevgēņija Prigožina savulaik izveidotās un uzturētās troļļu fermas joprojām ir aktīvas, un, visticamāk, turpinās izplatīt dezinformāciju, lai ietekmētu viedokli par karu Ukrainā un ASV vēlēšanām, vēsta izdevums "The Wall Street Journal". 2023.gadā aktīvi darbojās vairākas dažādas tiešsaistes ietekmes kampaņas, kas slēpti vai finansiāli saistītas ar Prigožinu, un to darbība neapstājās pat tad, kad pēc viņa nāves augustā Krievijas valdība likvidēja ar Prigožinu visatklātāk saistītās propagandas grupas, raksta izdevums, atsaucoties uz "Google Mandiant Intelligence".

14:10. Armēnijas bankas piektdien paziņoja, ka pārtrauks apstrādāt transakcijas ar Krievijas maksājumu kartēm "Mir" saistībā ar Krievijai noteiktajām Rietumu sankcijām.

13:20. Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā pirms diviem gadiem ir atnesis jaunu kara laikmetu Eiropā, paziņojis Polijas premjerministrs Donalds Tusks. "Es zinu, ka tas izklausās graujoši, īpaši jaunajai paaudzei, bet mums ir jāpierod pie tā, ka ir sācies jauns laikmets: pirmskara laikmets. Es nepārspīlēju, tas kļūst arvien skaidrāks ar katru dienu," sacīja Tusks intervijā vācu laikrakstam "Die Welt" un citiem Eiropas medijiem.

12:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 440 790 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 820 iebrucēji.

11:05. Krievija naktī uz piektdienu atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu un Ukrainas spēkiem izdevies notriekt 84 no 99 droniem un raķetēm, paziņoja Ukrainas gaisa spēku pavēlniecība. Izdevies notriekt 26 no 39 Krievijas raķetēm un 58 no 60 trieciendroniem "Shahed".

10:05. Krievijas gaisa terors pastiprinās, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefonsarunā norādījis ASV Pārstāvju palātas spīkeram Maiklam Džonsonam, vienlaikus uzsverot, ka ASV Kongresa ātrs lēmums par palīdzību Ukrainai ir kritiski svarīgs.

09:05. Bez amerikāņu palīdzības Ukraina karā pret Krieviju nespēs uzvarēt, intervijā telekanālam CBS sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

00:10. Ukrainas Ekonomikas ministrija informē, ka šobrīd valstī tiek testēta jauna sensoru tehnoģija ar kuras palīdzību varētu meklēt mīnas un citus sprādzienbīstamus priekšmetus, vēstīts medija pravda.com.ua. mājaslapā.