Ukrainas kara 753. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:25]

© Unsplash

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 17. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:25. Pēdējo 24 stundu laikā Krievijas spēki veica 25 mēģinājumus izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai Novopavļivkas frontē, kā arī tika atvairīti 11 uzbrukumi Avdijivkas frontei.

Kopumā dienas laikā Ukrainas aizsardzības spēki ar Krievijas karaspēku sadūrās 63 reizes. Krievijas spēki veica 7 raķešu triecienus un 55 gaisa triecienus. Viņi arī 62 reizes izmantoja vairākkārtējas palaišanas raķešu sistēmas, lai uzbruktu Ukrainas karaspēka un civilo apmetņu pozīcijām.

19:28. Starptautiski neatzītā separātiskā Piedņestra Moldovā paziņojusi par sprādzienu un ugunsgrēku militārās vienības telpās Tiraspoles pilsētā, kamikadzes bezpilota lidaparāta uzbrukuma rezultātā.

Savukārt Moldovas Reintegrācijas birojs, reaģējot uz šīm ziņām, paziņoja, ka nevar apstiprināt notikušo, nodēvējot to par "mēģinājumu izraisīt bailes un paniku reģionā".

18:19. Krievijā trešo dienu turpinoties balsošanai tā dēvētajās prezidenta vēlēšanās, kāda sieviete svētdien vienā no Permas vēlēšanu iecirkņiem uzspridzinājusi petardi.

Kā ziņo lietotnes "Telegram" kanāls "Baza" un vietējais tīmekļa izdevums "Properm.ru", kāda sieviete uz vēlēšanu iecirkni atnesusi lielu petardi un tualetē to aizdedzinājusi. Saskaņā ar sākotnējo informāciju sprādziens viņai norāvis roku. No ēkas evakuēti 50 cilvēki.

16:58. Bruņotie krievu brīvprātīgie grupējumi paziņojuši par vēl vienas apdzīvotas vietas sagrābšanu Krievijā.

Medijs "Ukrainska Pravda" ziņo, ka 17. martā brīvprātīgie pārņēma savā kontrolē Gorkovski ciemu Belgorodas apgabalā.

15:01. Lielbritānija iesaka Ukrainai pāriet uz aizsardzību valsts austrumos un turpināt mērķēt uz Krimu, ziņo izdevums "Sunday Times".

Saskaņā ar avotiem, Ukrainas panākumu atslēga 2024. gadā ir uzbrukumos Krimai un Krievijas flotei. Tiek uzsvērts, ka uzbrukumi Krievijas karakuģiem, īpaši zemūdeņu iznīcināšana, ir skārusi pašu "krievu mentalitātes" kodolu.

13:05. Ukrainas aizstāvji izjaukuši trīs Krievijas sabotāžas un izlūkošanas grupu mēģinājumus iefiltrēties Ukrainā, paziņojis Ukrainas Valsts robežsardzes dienests.

Visos gadījumos robežsargi, darbojoties kopā ar Ukrainas bruņoto spēku karavīriem, savlaicīgi atklāja Krievijas centienus un izraisījās vairākas apšaudes.

Lai nostiprinātu apgabalus, caur kuriem Krievijas diversanti cenšas iekļūt Ukrainā, tika izvietotas Ukrainas robežsardzes, zemessardzes un bruņoto spēku rezerves, kā arī iesaistītas artilērijas un mīnmetēju vienības.

11:59. Ukrainas pusē karojošais Sibīrijas bataljons svētdien paziņojis, ka tā sastāvā esošie krievu brīvprātīgie iegājuši Gorkovskajas ciemā Belgorodas apgabalā. Savā lietotnes "Telegram" kanālā bataljons ziņo, ka tā karotāji ieņēmuši Graivoronas rajonā esošā ciema administrācijas ēku.

"Krievijas atbrīvošanas spēki kopā ar čečenu Ičkērijas republikas brīvprātīgajiem iegājuši Gorkovkajas apdzīvotajā vietā," teikts bataljona paziņojumā.

10:59. Naktī uz svētdienu lidrobotu uzbrukuma rezultātā izcēlies ugunsgrēks vienā no naftas pārstrādes rūpnīcām Slavjanskā pie Kubaņas, kas atrodas Krasnodaras novadā Krievijas dienvidrietumos.

Aculiecinieki stāsta, ka rūpnīcai uzbrukuši vismaz pieci bezpilota lidaparāti un daļa no tiem sasnieguši mērķi.

Vēlāk notikušo apstiprināja arī Kremļa kontrolētie propagandas rupori, kas vēsta, ka bojā gājis viens cilvēks, kurš esot miris no sirdstriekas. Ugunsgrēkā cietušo neesot.

09.59. Ir noskaidrots, ka Apvienotās Karalistes aizsardzības ministrs Grants Šapss 7.martā vizītes laikā Ukrainā atcēla savu ceļojumu uz Odesas pilsētu Krievijas radīto draudu dēļ. Ministrs pārtrauca vizīti pēc izlūkdienestu brīdinājuma, ka krievi ir uzzinājuši par viņa ceļojuma plāniem.

Dienu iepriekš Krievijas raķete trāpīja Odesai Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un Grieķijas premjerministra Kiriakosa Micotakisa kopīgās vizītes laikā. Uzbrukumā gāja bojā pieci cilvēki.

08:58. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 430 740 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1160 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6790 tankus, 12 997 bruņutransportierus, 10 634 lielgabalus un mīnmetējus, 1017 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 720 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8272 bezpilota lidaparātus, 1922 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 073 automobiļus un autocisternas, kā arī 1723 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība

00:10. No amata atbrīvots Ukrainas gaisa spēku runas vīrs Jurijs Ihnats.

Līdz šim lēmums atcelt Ihnatu no amata nav paskaidrots. Ihnats pēdējās dienās nav manīts publiskajā telpā un pagājušajā nedēļā nav sniedzis nekādus publiskus komentārus, lai gan iepriekš bija biežs viesis dažādos TV ziņu raidījumos.