Ukrainas kara 752. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:02]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 16. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:02. Sestdienas pēcpusdienā Ukrainas Valsts neatliekamās palīdzības dienests pabeidza meklēšanas un glābšanas darbus 5 stāvu ēkā, kuru 13. martā sagrāva Krievijas lidrobots "Shahed".

Glābēji pārmeklēja visu, kas viņiem bija pieejams. Taču piektajā stāvā dzīvojošās meitenītes līķis tā arī netika atrasts. Meklēšanas un glābšanas darbi ilga četras dienas. Šajā laikā no gruvešiem tika izceltas trīs mirušo cilvēku atliekas.

19:05. Ukrainas iekšlietu ministrs pēc uzbrukuma Odesai aicinājis pārdomāt ārkārtas reaģēšanas stratēģiju, vēsta medijs "Ukrainska Pravda".

"Mēs skaidri redzam, ka ienaidnieka spēki mērķēja uz civilo infrastruktūru. Kad [ātrās palīdzības] dienesta darbinieki ieradās uzbrukuma vietā, lai novērstu tā sekas un palīdzētu ievainotajiem civiliedzīvotājiem, krievi nežēlīgi atkārtoja triecienu. Ir cietuši civiliedzīvotāji, Valsts neatliekamās palīdzības dienesta darbinieki, ārsti un Valsts policijas darbinieki," sacīja Ihors Kļimenko.

Jau vēstīts, Krievijas raķešu triecienā Odesā 15. martā kopumā gāja bojā 21 cilvēks un vairāk nekā 70 guva ievainojumus; 39 pašlaik ārstējas slimnīcās, tostarp 8 cietušo stāvoklis ir kritisks.

18:00. Kanādas premjerministrs Džastins Trudo 10.gadadienā kopš Krievijas pseidoreferenduma par Krimas okupācijas "legalizāciju" atgādināja, ka Otava neatzina un neatzīst šīs pussalas aneksiju.Trudo uzsvēra, ka Krievijas hibrīdiebrukums Krimā ir vairāk nekā agresija pret Ukrainu, jo Kremlis ar šīm darbībām apšaubīja starptautisko tiesisko kārtību. Viņš arī atgādināja, ka pēc okupācijas pussalā sākās masveida represijas pret visiem nelojālajiem, īpaši pret Krimas tatāriem.

17:09. Sekojot Latvijas piemēram, no šodienas arī Somijā vairs nevar braukt ar Krievijā reģistrētām automašīnām bez speciālas atļaujas.

16:19. Mirušās ukraiņu žurnālistes Aleksandras Kuvšinovas ģimene iesūdzējusi tiesā "Fox News". Ģimene apsūdz Fox News par nolaidību, nosūtot žurnālistu komandu uz aktīvo karadarbības zonu, neskatoties uz vietējo amatpersonu vairākkārtējiem brīdinājumiem to nedarīt. Fox News izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka turpina sērot par Aleksandras Kuvšinovas un Pjēra Zakrževska nāvi , taču "ar cieņu aizstāvēsies pret nepatiesajiem apgalvojumiem šajā prāvā".

15:27. Itālijas ārlietu ministrs un premjerministra vietnieks Antonio Tajāni asi noraidījis Francijas prezidenta Emanuela Makrona izvirzīto ideju par iespēju nosūtīt uz Ukrainu Rietumu karaspēku, ziņo medijs "European Pravda"

Sīkāka informācija: Tajāni sacīja, ka NATO "būtu kļūda" nosūtīt karaspēku uz Ukrainu, kuru "mums jāpalīdz aizstāvēt". "Iestāties karā ar Krieviju nozīmē Trešā pasaules kara draudus," viņš piebilda.

14:23. 2022. gada martā nogalinātās, 24 gadus vecās, ukraiņu žurnālistes Oleksandras Kuvšinovas ģimene iesniegusi tiesā prasību pret ASV telekompāniju "Fox News", ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Prasībā raidorganizācija tiek apsūdzēta nolaidībā par žurnālistu komandas nosūtīšanu uz aktīvās kaujas zonu, neskatoties uz daudzajiem vietējo amatpersonu un drošības konsultanta brīdinājumiem, kas viņiem ieteica to nedarīt. Oleksandras tēvs uzskata, ka viņa meita tika nevajadzīgi pakļauta briesmām.

13:14. Vairāk nekā 50 Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalstis, tostarp visa Eiropa Savienība, kopīgā paziņojumā nosodījusi Krievijas veikto vēlēšanu rīkošanu īslaicīgi okupētajās Ukrainas teritorijās.

"Vēlēšanu rīkošana citas ANO dalībvalsts teritorijā bez tās piekrišanas ir klaja suverenitātes un teritoriālās integritātes principu neievērošana. Šādām vēlēšanām nav juridiska spēka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām," uzsvērts paziņojumā.

12:15. Odesas pilsētas varasiestādes nosaukušas 15. marta Krievijas triecienu par upuru skaita ziņā nāvējošāko pilsētā.

Piektdienas agrā rītā raķešu uzbrukumā ievainotie 40 cilvēki turpina ārstēties medicīnas iestādēs, no kuriem deviņi atrodas kritiskā stāvoklī.

Pilsētā un apgabalā 16. martā izsludinātas sēras par 20 nogalinātajiem cilvēkiem.

11:05. Sestdienas rītā apšaudīts Krievijas Belgorodas apgabals, un pretgaisa aizsardzības sistēmu darba rezultātā izraisījušies ugunsgrēki, cietušas ēkas un automobiļi, bet varas iestādes vēsta par diviem bojāgājušajiem.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas virs pilsētas it kā esot notriekušas daudzlādiņu reaktīvo iekārtu RM-70 "Vampir" astoņus šāviņus un divus dronus.

10:01. Krievu bezpilota lidaparātu "Shahed" triecienā Kozača Lopanas ciema teritorijā Harkovas apgabalā nodarit bojājumi kritiskajai infrastruktūrai. Par cietušajiem ziņu nav.

Iepriekš Harkovas apgabala militārā pārvalde ziņoja, ka piektdien, pulksten 17:40 krievi uzbruka Okhrimivkas ciemam Čuhuivas rajonā. Krievijas bezpilota lidaparātu uzbrukuma rezultātā tika ievainoti divi vīrieši.

09:03. Krievu okupācijas spēki pēdējās diennakts laikā ir zaudējuši 1160 karavīrus, 21 tanku un 26 artilērijas sistēmas, kopējiem dzīvā spēka zaudējumiem sasniedzot 429 580 cilvēku, saskaņā ar Ukrainas aizsardzības spēku datiem.

00:10. Ukrainas prezidenta kanceleja paudusi skaidru nostāju, ka Krievija, kas ir pārkāpusi visus starptautiskos noteikumus un humanitārās normas, neapmeklēs pirmo Globālā miera samitu, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieka Ihors Žovkva komentāru ziņo medijs pravda.com.ua. "Krievija, kas ir pārkāpusi absolūti visus starptautiskos noteikumus, tostarp ANO Statūtus un humanās uzvedības normas, noteikti nebūs klāt pirmajā Globālā miera samitā."