Ukrainas kara 740. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:53]

© unsplash.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 4. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:53. ASV prezidents Džo Baidens ar 4. marta dekrētu vēl uz vienu gadu ir pagarinājis 2014. gadā ieviesto ārkārtas stāvokli un ar to saistītās sankcijas pret Krieviju, ziņo medijs "Ukrainska Pravda".

Šajā izpildrīkojumā aplūkotās darbības un politika turpina radīt neparastus un ārkārtējus draudus ASV nacionālajai drošībai un ārpolitikai... Tāpēc es turpinu valsts ārkārtas situāciju vēl uz 1 gadu," teikts Baidena paziņojumā.

20:45. Francijas prezidents Emanuels Makrons kārtējo reizi komentējis savu pretrunīgi vērtēto paziņojumu par Rietumu karaspēka izvietošanu Ukrainā, uzsverot, ka pagaidām Francijas spēki tur netiks izvietoti.

Intervijā Čehijas ziņu portālam "Pravo" Makrons atgādināja, ka viņš tikai pieminēja karavīru nosūtīšanu, jo atbildēju uz jautājumu, kas tika uzdots tikšanās laikā Parīzē.

"Tas nenozīmē, ka mēs apsveram tuvākajā nākotnē nosūtīt Francijas karaspēku uz Ukrainu, bet drīzāk mēs sākam diskusiju un apsveram visu, ko var darīt, lai palīdzētu Ukrainai, īpaši Ukrainas teritorijā," piebilda Makrons.

19:50. Ukrainas aizsardzības spēki ir apturējuši Krievijas okupācijas spēku virzību pie Novoselivkas, Berdiču, Toņenkes, Pervomaiskes un Nevelskes ciematiem Avdijivkas frontē, paziņojis attiecīgas operatīvās un stratēģiskās grupas pārstāvis Dmitro Likhovijs.

"Līdz ar to varam teikt, ka mums ir izdevies stabilizēt situāciju un apturēt ienaidnieka virzību uz Krievijas tiešās ofensīvas karstākās frontes līnijas.

Berdiču un Tonenkes ciemus daļēji kontrolē krievi, bet Aizsardzības spēki dara savu darbu, nodarot ienaidniekam ievērojamus zaudējumus, tāpēc krievu virzība uz līnijas ir apstājusies."

18:45. Ukrainas pilsoņi, kas cietuši no Krievijas okupantu pastrādātas seksuālas vardarbības, saņems steidzamu pagaidu kompensāciju vienreizēja naudas pabalsta veidā. Reparāciju summa ir 3000 eiro.

Olha Stefanišina, Ukrainas premjerministra vietniece Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos sacīja: "Esam izveidojuši sistēmu, kas ietver cietušo identificēšanu, lietu apzināšanu, lēmumu pieņemšanu par atbilstību kritērijiem un starpposma kompensāciju nodrošināšanu. Mēs veidojam ļoti nopietnu pamatu tālākai taisnīguma atjaunošanai."

17:54 Krimas tilta balsta iznīcināšanai būtu nepieciešams ievērojams skaits vācu raķešu Taurus, tāpēc labāk uzbrukt ceļu un dzelzceļa laidumiem, norāda militārais eksperts Aleksandrs Kovaļenko.

Viņaprāt, šīs zonas ir vājākās, raksta Focus.

"Ukrainas galvenā problēma militārā ziņā ir dzelzceļa savienojums starp Krieviju un Krimu. Šoseju ir daudz vieglāk iznīcināt nekā dzelzceļa posmu. ,” uzsver analītiķis.

17:27 Krievijas virzība uz priekšu pēc Ukrainas bruņoto spēku vienību izvešanas no Doņeckas apgabala Avdejevkas ir metusi izaicinājumu Ukrainas jaunajai aizsardzības līnijai, kā arī rada bažas par turpmāko situāciju šajā frontes virzienā, raksta CNN, atsaucoties uz uzstāšanās ukraiņu kaujinieku viedokļiem. ar nosacījumu saglabāt anonimitāti.

Tiek atzīmēts, ka tagad vardarbīgas sadursmes turpinās ap Toņenko un Berdiču ciemiem netālu no Avdejevkas. Tajā pašā laikā daži Krievijas Federācijas panākumi rodas uz dziļas krīzes fona ar munīciju Ukrainas armijai.

Laikraksta intervētie karavīri austrumu frontes līnijā pauda nopietnu pesimismu par ofensīvu, ja vien netiks steidzami atjaunota Rietumu palīdzība. Kā ziņo CNN, ukraiņu morāles samazināšanās un piegādes ar Maskavas stiprinošajiem spēkiem kombinācija iezīmē pagrieziena punktu konfliktā.

15:56 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis pavēlējis pārņemt kontroli pār jautājumu par Krievijas uzbrukumā cietušajiem Odesas iedzīvotājiem, nodrošinot viņiem adekvātu palīdzību, tostarp jaunu mājokļu pieejamību.

Valsts galva par to paziņoja pēc ikdienas telegrammas sarunā: "Saņēmu jaunāko informāciju par glābšanas operāciju Odesā. Ir pabeigta gruvešu izvešana. Tagad ir svarīgi, lai cilvēki pēc iespējas ātrāk saņemtu visu nepieciešamo palīdzību, tostarp jaunu mājokli, lai aizstātu pazaudēto. Instruēju Reģionālās valsts pārvaldes vadītāju, lai pārņemtu šo notikumu savā kontroli,” uzsvēra Zelenskis.

Prezidents arī sacīja, ka turpinās Kurakhovas apšaudes seku likvidēšana, kur krievu okupanti ar kontrolētu aviācijas bumbu trāpīja dzīvojamajam rajonam. "Par laimi, cietušo nav, bet ievainoto ir daudz. Cilvēkiem arī tiek sniegta visa nepieciešamā palīdzība," atzīmēja valsts vadītājs.

14:43 Avdijevskas virzienā krievi mainījuši uzbrukuma lidmašīnu grupu izmantošanas taktiku - uzbrukuma grupām sāk piesaistīt vairāk cilvēku .

Ukrainas karavīri tur fronti pa pašreizējo aizsardzības līniju, viņi paļaujas uz FPV bezpilota lidaparātiem un artilēriju, kas ir ierobežota, tā kanālā Espresso sacīja informācijas un konsultāciju uzņēmuma Defense Express direktors Sergejs Zgurets.

"...Taču ienaidnieka priekšrocības tagad ir personālsastāvā, artilērijā, aviācijā, viņi ir mainījuši arī uzbrukuma grupu izmantošanas taktiku, ienaidnieku grupu skaits ir kļuvis lielāks. Ir konveijera lente ienaidnieka spēku piegādei uz līnijas Mēs redzam, ka spējam savaldīt iebrucēju,” atzīmēja analītiķis.

13:45 Krievi ziņoja par "raķešu uzbrukumu", kas, iespējams, tika veikts Krievijas armijas aviobāzei "Gvardeiskaje", kas atrodas īslaicīgi okupētajā Krimā. Kā vēsta Krievijas telegrammas kanāli, ievainoti trīs iebrucēji.

Tāpat ziņots, ka divas “nezināmas raķetes”, iespējams, nokrita Gvardeiskas aviobāzes teritorijā 1.martā aptuveni pulksten 16.00.

"Abas raķetes eksplodēja. Lidlauka manevrēšanas ceļš tika bojāts. Trīs karavīri tika ievainoti," vēstīja kanāls Astra Telegram.

12:55. Ķīna un Turcija turpina veidot savas sarunu platformas, lai panāktu vienošanos par Ukrainu, bet Kremlis tās izmanto, lai turpinātu savas informācijas operācijas ar mērķi atturēt no turpmāka starptautiskā atbalsta Ukrainai, secinājis Vašingtonā bāzētais Kara studiju institūts (ISW).

ISW eksperti uzsver, ka Krievijas amatpersonas turpina nepatiesi vainot Ukrainu un Rietumus miera sarunu trūkumā starp Krieviju un Ukrainu, neraugoties uz daudzajiem publiskajiem Krievijas paziņojumiem, kas liek domāt vai skaidri norāda, ka Krievija nav ieinteresēta godprātīgās miera sarunās ar Kijivu.

12:35. Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas birojs ziņo, ka tā kiberspeciālisti ir piekļuvuši Krievijas Aizsardzības ministrijas serveriem un ieguvuši daudz datu par Krievijas militāro vadību, pavēlēm, ziņojumiem, vēstīts pravda.com.ua.

11:39. Krievijas armija, izmantojot kaujas dronu, agrā 4. martā rīta uzbruka kādam Hersonas apgabala iedzīvotājam, ziņo pravda.com.ua. Hersonas apgabala militārās pārvaldes vadītājs informē: "Šorīt Krievijas spēki izmantoja dronu, lai uzbruktu kādam Berislavas iedzīvotājam. Okupanti uzmeta sprādzienbīstamu ierīci virsū 55 gadus vecam vīrietim, kad viņš gāja pa vienu no pilsētas ielām."

10:21. Kanāda ir ieviesusi jaunas sankcijas Krievijas pilsoņiem, kas tiek uzskatīti par atbildīgiem opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvē un tiesību pārkāpumiem Krievijā, paziņoja Kanādas ārlietu ministre Melānija Džolija.

09:50. Krievijas Samaras apgabalā sprādzienā bojāts dzelzceļa tilts pār Čapajevkas upi, ziņo telegrammu kanāli "Baza" un "Mash", bet vietējais izdevums "63.ru" raksta, ka uz dzelzceļa līnijas Zvezda-Čapajevska noticis sprādziens.

Kā ziņo telegrammas kanāls "112", bojātas tilta metāla konstrukcijas un nožogojumi. Sākotnējā informācija liecina, ka betona balsts nav bojāts, vēsta "Baza". Sprādziena vieta ir norobežota, un tur, kā ziņo "63.ru", strādā Nacionālās gvardes virsnieki un sapieri.

09:21. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 417 950 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1150 iebrucēju.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6648 tankus, 12 660 bruņutransportierus, 10 210 lielgabalus un mīnmetējus, 1004 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 698 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7845 bezpilota lidaparātus, 1916 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 374 automobiļus un autocisternas, kā arī 1621 specializētās tehnikas vienību.

08:07. Krievu drona triecienā Odesā naktī uz sestdienu nogalināto cilvēku skaits pieaudzis līdz 12, svētdien paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Odesā ir pabeigtas meklēšanas un glābšanas operācijas sagrautajā deviņstāvu daudzdzīvokļu namā. Starp upuriem ir pieci mazi bērni, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

07:05. Ukrainais prezidents publiski paudis, ka situācija uz Polijas robežas jau sen ir aizgājusi pārāk tālu, vēsta pravda.com.ua.

"Ir nepieciešams beidzot rast risinājumu situācijai uz Polijas robežas, kas jau sen ir pārsniegusi [jebkādas] gan ekonomikas, gan morāles robežas. Nav iespējams izskaidrot, kā tās grūtības, kuras pārdzīvo asiņojoša valsts, var izmantot iekšpolitiskajā cīņā. Bet mēs to pārvarēsim. Esmu pārliecināts, ka Ukraina spēj izturēt [spiedienu], sasniegt savus mērķus un sakaut Krieviju. Kopā mēs to varam izdarīt."

00:10. Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks no 3. līdz 6. martam dosies oficiālā vizītē uz Vašingtonu, kur tiksies ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu. Abi ministri plāno spriest par atbalsta sniegšanu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.