Ukrainas kara 739. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:40]

© pexels.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 3. martā. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:40. Krievijas Federācijas ombude Tatjana Moskaļkova paziņojusi, ka Ukrainas militārpersonu mirstīgās atliekas, kuri, iespējams, gāja bojā Krievijas militārās lidmašīnas Il-76 uzbrukumā, tuvākajā laikā tiks pārvesti uz Ukrainu, vēstīts pravda.com.ua.

20:08. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss komentējis skandālu saistībā ar armijas virsnieku nopludināto sarunu ierakstu. Vācijas ministrs uzskata, ka šis skandāls ir daļa no "informācijas kara", ko veic Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ziņo pravda.com.ua.

18:10. Ukrainā februārī kritušo un ievainoto Krievijas karavīru skaits vidēji dienā bijis lielākais kopš pilna apjoma kara sākuma pirms diviem gadiem, aplēsusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Februārī Ukrainā vidēji dienā tika nogalināti vai ievainoti 983 Krievijas karavīri, paziņoja ministrija.

Lielbritānijas izlūkdienestu dati liecina, ka karā Ukrainā līdz šim, visticamāk, nogalināti vai ievainoti jau vairāk nekā 355 000 Krievijas karavīru. Saskaņā ar Ukrainas armijas ģenerālštāba sniegto informāciju, Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 416 800.

16:00. Prezidents Volodimirs Zelenskis atklāj, ka Krievijas armijas iznīcinātajā daudzdzīvokļu mājā Odesā dzīvību zaudējuši trīs bērni, vēstīts pravda.com.ua.

"Šobrīd ir miruši desmit cilvēki, trīs no tiem bērni: Marks, kuram vēl nebija trīs gadu, Jeļizaveta, kas bija astoņus mēnešus veca, un Timofijs, kurš bija četrus mēnešus vecs. Ukraiņu bērni ir krievu militārie mērķi. Tieši ar to šie mežoņi cīnās."

13:51. Medija pravda.com.ua. ziņo, ka vēl četri cilvēki joprojām varētu būt iesprostoti zem daudzdzīvokļu ēkas drupām Odesas pilsētā, kuru naktī uz 2. martu nopostīja Krievijas karasspēks .

12:29. Ukrainas bruņotie spēki ar droniem uzbrukuši okupētajai Krimai, svētdien paziņojusi Krievija, apgalvojot, ka tai izdevies notriekt visus 38 lidrobotus. Sociālo mediju lietotāji ziņoja, ka Feodosijas apkārtnē bija dzirdami sprādzieni un naftas bāzes tuvumā bija redzami dūmi. Krievijas varasiestādes uz laiku slēdza autosatiksmei Krimas tiltu.

11:57. Krievu drona triecienā Odesā naktī uz sestdienu nogalināto cilvēku skaits pieaudzis līdz desmit, svētdien paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Drupās tika atrasta mirusi vēl viena sieviete un viņas astoņus mēnešus vecais bērns. Iepriekš drona triecienā sagrautās daudzstāvu dzīvojamās mājas drupās tika atrasts miris septiņus mēnešus vecs mazulis un divus gadus vecs bērns.

Drupu pārmeklēšanā iesaistīti aptuveni 100 glābēji. Odesas pilsētā un apgabalā izsludinātas trīs dienu sēras.

10:33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 416 800 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1160 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6640 tankus, 12 639 bruņutransportierus, 10 188 lielgabalus un mīnmetējus, 1003 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 696 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7843 bezpilota lidaparātus, 1915 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 332 automobiļus un autocisternas, kā arī 1620 specializētās tehnikas vienības.

09:00. Krievijas armija naktī no 2. uz 3. martu veica raķešu uzbrukumu Dnipro pilsētai, raksta pravda.com.ua.

"Krievi pēc pusnakts uzsāka raķešu uzbrukumu Dnipro. Uzbrukuma vietā izcēlās ugunsgrēks," ziņo Serhijs Lisaks, Dņepropetrovskas apgabala militārās pārvaldes vadītājs.

00:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā ikvakara uzrunā paziņoja, ka rietumu aizkavēšanās ar ieroču un pretgaisa aizsardzības sistēmu nosūtīšanu uz Ukrainu izraisa civiliedzīvotāju upurus, raksta pravda.com.ua.

"Pasaule zina, kādas sistēmas var izmantot, lai cīnītos pret terorismu. Pasaulei ir pietiekami daudz pretraķešu aizsardzības sistēmu, sistēmu, ko var izmantot, lai aizsargātu [Ukrainu] pret "Shahed" bezpilota lidaparātiem un raķetēm. Diemžēl aizkavēta ieroču un pretraķešu aizsardzības sistēmu piegāde Ukrainai, lai mēs varētu aizsargāt savu tautu, noved pie zaudējumiem un pie tā, ka to bērnu saraksts, kuru dzīvības ir atņēmis Krievija, nepārtraukti pieaug."