Ukrainas kara 705. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:55]

© unsplash.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 29. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:55. ES valstu pārstāvju sanāksmē 29. janvārī saskaņota atsevišķa konta izveide, uz kuru tiks pārskaitīti procenti no iesaldēto Krievijas aktīvu ienākumiem.

Vairākas ES dalībvalstis ir pret šo aktīvu konfiskāciju juridisku grūtību dēļ. Kompromiss ir šo iesaldēto aktīvu ienākumu aplikšana ar nodokli un šo līdzekļu pārskaitīšana uz Ukrainu.

21:48. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto kārtējo reizi apliecinājis, ka Ungārija nepiegādās Ukrainai bruņojumu, tomēr sniegs humāno palīdzību.

Esot veikti pirmie soļi, lai rīkotu tikšanos Ungārijas premjerministra un Ukrainas prezidenta līmenī.

20:41. Anonīmi kanāli vietnē "Telegramm" un daži politiķi sākuši izplatīt ziņas par iespējamu Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija atlaišanu, taču dekrēts par šo jautājumu nav publicēts.

Ukrainas prezidenta preses dienests noliedz ziņas par Zalužnija atlaišanu, informē medijs "Ukrainska Pravada".

19:47. Krievijas okupācijas spēki uzbrūk Hersonas pilsētai no Dņipro upes kreisā (austrumu) krasta. Hersonas iedzīvotājiem dots norādījums patverties.

19:00. Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija reģistrējusi Vladimiru Putinu kā kandidātu gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās tiek prognozēta viņa uzvara.

Liberāļu sāncensis Boriss Nadeždins ir savācis pietiekami daudz parakstu, lai tiktu reģistrēts kā kandidāts, taču nav skaidrs, vai viņam tiks atļauts kandidēt.

17:59 Prezidents Vladimirs Zelenskis sacīja, ka Ukrainas armijā ir 880 tūkstoši cilvēku, kas ir vairāk nekā 617 tūkstoši krievu, ko Vladimirs Putins nosauca kā Krievijas kontingentu karā pret Ukrainu.

Prezidents uzsvēra, ka Ukrainā ir liela armija, bet katrs šajā valstī aizstāv Eiropu un pasauli.

Pēc Zelenska domām, ukraiņiem, kuri ceļojuši uz ārzemēm, Ukrainā ir jāmaksā nodokļi, un vīriešiem, kuri nelegāli atstājuši valsti, ir jāatgriežas.

17:38 Trīs ģenerālinspektori no Amerikas Savienotajām Valstīm ieradās Kijevā, lai tiktos ar ASV palīdzības administratoriem.

15:51 Krievija cenšas sagatavoties lielākam progresam Ukrainā, uzsvēra ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), piedaloties Latvijas Ārpolitikas institūta ikgadējās "Latvijas ārējā un drošības politika. Gadagrāmata 2024" atvēršanas sarīkojumā.

Pēc ārlietu ministra paustā, nekas neliecina, ka Krievija karā Ukrainā varētu atkāpties. Tieši otrādi, tā divkāršo savus spēkus, palielina militāro rūpniecību un tās izdevumus. Arī karš Tuvajos Austrumus savā ziņā ir paplašināšanās stadijā, turklāt Irāna nesamazina savu ietekmi, negatīvi ietekmējot kuģošanu Sarkanajā jūrā, kas nozīmē, ka gaidāms cenu pieaugums.

Kariņš pieminēja arī Sāhela reģionu Āfrikā, kur vērojamas negatīvas tendences. Viņš runāja arī par Ziemeļkoreju, kura atteikusies no politiskā mērķa, apvienoties ar Dienvidkoreju, kam ir neskaidras sekas. Ārlietu ministrs atsaucās uz analītiķu pausto, ka tā ir rīkojies Kima Čenuna vectēvs, kad bija nolēmis sākt karu.

14:56 Krievija kopš atkārtotā iebrukuma Ukrainā zaudējusi aptuveni 2600 tankus, aplēsusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

23 mēnešu laikā Krievija karā zaudējusi arī aptuveni 4900 citus kaujas transporta līdzekļus, šodien paziņoja Londona.

Pagājušajā gadā Krievija karā zaudēja par aptuveni 40% mazāk transportlīdzekļu nekā 2022.gadā. Iespējams, tas ir tāpēc, ka karš 2023.gadā bija daudz statiskāks un lielāko gada daļu Krievijas vienības darbojās vairāk aizsardzības režīmā.

Kopš 2023.gada oktobra, kad Krievija atkal sāka ofensīvu Austrumukrainā, Krievijas zaudējumi ir palielinājušies un, iespējams, sasniedz 365 kaujas tankus un 700 kaujas transportlīdzekļus. Tomēr Krievija ir guvusi tikai nelielus teritoriālus ieguvumus.

Tajā pašā laikā Lielbritānijas Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka Krievija, visticamāk, spēj saražot vismaz 100 tanku mēnesī, tāpēc spēj kompensēt zaudējumus kaujas laukā un turpināt ofensīvu pārskatāmā nākotnē.

14:15 ASV Valsts departaments strādā pie līguma, kura dēļ atbalstu Kijivai neietekmēs republikāņu pretestība

12:43. Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs Kruti kaujas gadadienā, 29. janvārī, paziņoja, ka Ukraina bija, ir un būs brīva un neatkarīga valsts, raksta pravda.com.ua.

"1918. gada 29. janvārī Ukrainas Tautas Republikas armija izpildīja savu kaujas pienākumu pie Kruti - apturēja Krievijas iebrucējus, kas soļoja Kijivas virzienā. Ir pagājuši 106 gadi, un šodien Ukrainas karavīri atkal cīnās ar krievu iebrucējiem visās frontes līnijās un ik minūti pierāda, ka Ukraina bija, ir un būs brīva un neatkarīga," sacīja Zalužnijs.

12:17. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā šodien tika nogādāti 25 karā Ukrainā smagi cietuši cilvēki, tostarp viens divpadsmitgadīgs bērns, kurš tālāk ārstēsies Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī divi pacienti, kas bijuši gūstā un tikuši spīdzināti, informē slimnīcā.

10:41. Prezidents Volodimirs Zelenskis vēlētos, lai sociālās palīdzības nauda, ​​ko ukraiņu bēgļiem dala dažādas Eiropas valstis, tiktu pievienota Ukrainas budžetam, bet pati valsts to sadalītu starp šiem cilvēkiem. Prezidents uzskata, ka šāda pieeja atbalstītu Ukrainas ekonomiku, ziņo pravda.com.ua.

09:18. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 383 180 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1070 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6290 tankus, 11 696 bruņutransportierus, 9113 lielgabalus, 972 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 660 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 7049 bezpilota lidaparātus, 1846 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 12 149 automobiļus un autocisternas, kā arī 1443 specializētās tehnikas vienības.

08:25. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto pirmdien Užhorodā, Ukrainas rietumos, tiksies ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, lai sagatavotu abu valstu līderu tikšanos.

Attiecības starp abām kaimiņvalstīm pēdējos gados bijušas saspīlētas, un tās vēl vairāk saasināja Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna decembrī uzlika veto ES atbalstam Kijivai 50 miljardu eiro apmērā.

07:08. Svētdienas, 28. janvāra, vakarā Rivnes apgabala pilsētas mērs paziņoja, ka kaujās pie Mihailivkas Doņeckas apgabalā dzīvību zaudējis aktieris Volodimirs Fedinčuks, vēstīts pravda.com.ua.

Kopš 2011. gada Volodmirs strādāja Kolomijas apgabala Akadēmiskajā Ukrainas drāmas teātrī. Kopš 2016. gada viņš bija arī Rivnes mūzikas un drāmas teātra darbinieks.

00:10. Francija apsola Ukrainai, ka ik mēnesi to varēs nodrošināt ar 3000 155 mm kalibra lādiņiem, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais