Ukrainas kara 695. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:21]

© Reuters/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 19. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:21 Eiropas Savienībai (ES) būs kapacitāte līdz gada beigām saražot vismaz 1,3 miljonus artilērijas šāviņu, piektdien apliecināja ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

Prioritāte ir nodrošināt, ka vairums Eiropas uzņēmumu saražoto šāviņu nonāk Ukrainā, sacīja komisārs.

"Mēs šobrīd esam izšķirošā brīdī attiecībā uz mūsu kolektīvo drošību Eiropā, un Krievijas agresijas karā Ukrainā Eiropai ir jāturpina atbalstīt Ukraina ar visiem saviem līdzekļiem, un tā to darīs," žurnālistiem vizītes gaitā Tallinā sacīja Bretons.

20:55 Krievijā prokurors piektdien pieprasīja 28 gadus cietumā Darjai Trepovai, kas apsūdzēta terorakta sarīkošanā saistībā ar pērn aprīlī Sanktpēterburgas kafejnīcā notikušo sprādzienu, kurā tika nogalināts propagandists un militārais blogeris Vladlens Tatarskis. Atbilstoši izmeklētāju versijai Trepova bijusi grupā, kas kūrēta no Ukrainas teritorijas.

18:00 Ukrainas armija pāriet uz aktīvu aizsardzību, un viens no iespējamiem iemesliem ir tas, ka Krievija 2024. gada vasarā varētu gatavot jaunu lielu ofensīvu, vēsta "Financial Times" .

17:02 Ienaidnieks ir ļoti aktivizējis kaujas aviāciju Avdiivkas virzienā un cenšas iznīcināt mūsu aizsardzības pozīcijas. To teletona laikā teica Taurīdas Aizsardzības spēku apvienotā preses centra runātājs pulkvedis Aleksandrs Štupuns.

Viņš sacīja, ka Krievijas okupanti būtiski palielinājuši militārās aviācijas aktivitāti un uzbrukuma un ofensīvu operāciju skaitu. Pēc viņa teiktā, viņi savu rīcību koncentrē uz Avdiivkas virzienu.

15:59 Eiropas Savienība (ES) sākusi apspriest jaunu sankciju paketi pret Krieviju, kas būtu jāapstiprina uz Krievijas pilna mēroga iebrukuma otro gadadienu, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz avotiem.

Runa varētu būt par sankciju sarakstu papildināšanu, papildu ierobežojumiem tirdzniecībā, jauniem pasākumiem cīņā pret sankciju apiešanu, sacīja aģentūras sarunbiedrs.

Turklāt turpinās diskusijas par plāniem izveidot jaunu fondu Ukrainas militārajam atbalstam, lai atvieglotu palīdzības finansēšanu, vēsta "Bloomberg".

Starptautiskā Jermaka-Makfola ekspertu grupa, kas izstrādā priekšlikumus sankcijām, šonedēļ publicēja kārtējo ziņojumu.

Tajā teikts, ka aizvadītā gada pirmajos deviņos mēnešos Rietumu uzņēmumi Krievijai piegādājuši kritiski svarīgus komponentus 2,9 miljardu dolāru vērtībā.

Vairāk nekā 250 Rietumu uzņēmumu ražojumi atrasti notriektajos Krievijas ieročos un trofeju ieročos.

15:33 Krievijai ir ne vairāk kā 10 A-50 lidmašīnas, un tā vairs nevar tās ražot. To teletona laikā teica Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas spīkers Andrejs Jusovs.

Pēc Krievijas lidmašīnas A-50 iznīcināšanas virs Azovas jūras un nopietniem Il-22 bojājumiem Jusovs ziņoja, ka Krievijai ir zināms A-50 lidmašīnu krājums - ne vairāk kā 10.

13:40 Igaunijas Vēstures muzeja Lielās ģildes zālē otrdien svinīgi tiks atdoti Ukrainai arheoloģiskie atradumi, kas nozagti Ukrainas austrumos un dienvidos un konfiscēti Igaunijas Luhamā robežšķērsošanas punktā.

Ukrainas vēstnieks Igaunijā Maksims Kononenko saņems atradumus no Igaunijas kultūras ministres Heidi Purgas.

Pasākumā tiks atklāta izstāde "Nozagtie dārgumi. Ukrainas zelts", kuru varēs apskatīt no 24. līdz 28.janvārim.

2018.gadā muitas darbinieki Luhamā robežšķērsošanas punktā no Krievijas iebraucošā kravas automašīnā atklāja paslēptus arheoloģiskus atradumus ar ļoti augstu kultūras vērtību. Kopumā tie bija 274 priekšmeti, tostarp senlaiku un viduslaiku monētas, kā arī zelta un sudraba priekšmeti.

Pēc priekšmetu novērtēšanas un konservācijas tika konstatēts, ka tie ir reti priekšmeti, kas nelikumīgi izrakti Ukrainas teritorijā. Tika ierosināta krimināllieta, un tagad Igaunija ir gatava atdot atradumus Ukrainai saskaņā ar 1970.gada UNESCO konvenciju.

13:16 Pastāv draudi, ka ASV varas iestādes neatbalstīs desmitiem miljardu dolāru palīdzības sniegšanu Ukrainai nākamajā gadā, un tādā gadījumā mūsu valstij jāpāriet uz “plānu B”.

Bijušais bataljona Aidar rotas komandieris, Krievijas-Ukrainas kara veterāns Jevgeņijs Dikijs intervijā radio NV sacīja, ka "ja ASV Kongress mums nepiešķirs šo palīdzību, tad viss, ko mēs varam darīt, ir vienkārši doties aizsardzības režīmā. "Tā ir tieši rakšana aizsardzībā, trīs tranšeju līniju rakšana...," viņš teica.

Pēc viņa teiktā, "plāns B... jo tālāk tas iet, jo ticamāks tas kļūst, proti, pēdējie signāli no Vašingtonas ir ārkārtīgi nepatīkami - ka viņi nekad nepanāks vienošanos." "Ja viņi nepanāks vienošanos, ja nebūs kompromisa starp republikāņiem un demokrātiem un attiecīgi nav šīs 60 miljardu dolāru palīdzības..." uzsvēra eksperts.

11:54. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 374 520 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 920 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 6167 tankus, 11 445 bruņutransportierus, 8854 lielgabalus, 966 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 654 zenītartilērijas iekārtas, 331 lidmašīnu, 324 helikopterus, 6929 bezpilota lidaparātus, 1818 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 831 automobili un autocisternu, kā arī 1384 specializētās tehnikas vienības.

11:45. Baltijas valstu parlamentārieši pieprasa nekavējošu Eiropas rīcību, lai nodrošinātu pilnīgu Ukrainas uzvaru. Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, satraucoties par Krievijas nepārtrauktajiem, brutālajiem uzbrukumiem Ukrainas pilsētām un citām apdzīvotām vietām, Baltijas Asamblejas (BA) Prezidijs šodien pieņēma paziņojumu par atbalstu Ukrainai līdz tās pilnīgai uzvarai.

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentiem paziņojumā uzsver to būtisko nozīmi, kāda ir dažādām atbalsta formām - militārajai, finansiālajai un politiskajai, lai Ukraina spētu pilnībā atgūt savas teritorijas. Politiķi norāda, ka atbalstam ir jābūt nepārtrauktam, pietiekamam, savlaicīgam un tālredzīgam.

11:16. Krievijas Brjanskas apgabala Kļincu pilsētā piektdien Ukrainas drona uzbrukuma dēļ aizdegusies naftas bāze, paziņoja Brjanskas apgabala gubernators Aleksandrs Bogomazs.

Lidmašīnas tipa dronu neitralizējuši Krievijas armijas radioelektroniskie spēki, taču tā vestā munīcija nokritusi naftas bāzes teritorijā un izcēlies ugunsgrēks, platformā "Telegram" vēstīja gubernators.

10:17. Ukrainā nogalināts Krievijas pusē karojošs Lietuvas pilsonis, vēstīja Lietuvas televīzijas kanāls "TV3". To apstiprināja kritušā Vitālija Ņikonova māsa.

09:42. Pēdējās 24 stundās frontes līnijā kopumā notikušas 127 kaujas operācijas, no kurām lielākā daļa notika Avdīvkas frontē, ziņo pravda.com.ua.

08:02. Šodien plkst.10 uz Čerņihivu, Ukrainā, sāks transportēt elektroapgādes atbalsta materiālus, kas iegādāti par "Elektrum" kampaņas ziedojumiem Ukrainas atbalstam, informē AS "Latvenergo" pārstāvji. "Elektrum" īstenotās ziedojumu kampaņas kopējā summa ir 99 994 eiro.

07:00. Šobrīd ārzemēs atrodas aptuveni 6 miljoni ukraiņu bēgļu. Lielākā daļa no viņiem plāno atgriezties Ukrainā. Daudzi no 2022. gada pavasarī aizbraukušajiem jau ir atgriezušies. Turklāt lielākā daļa no tiem, kas ir atgriezušies Ukrainā, vēlas palikt, un tikai 7% plāno doties prom no jauna, teikts pētījumā.

Pētījumā noskaidrots, ka uz 2023. gada jūliju un augustu Ukrainā ir atgriezušies 63% aizbraukušie. No tiem, kuri joprojām atrodas ārzemēs, 64% aptaujāto plāno atgriezties Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Naktī uz 18. janvāri frontes līnijā fiksētas 114 kaujas sadursmes. Krievijas armija veica 48 gaisa triecienus, kā arī 38 uzbrukumus no vairākkārtējas palaišanas raķešu sistēmām, zino pravda.com.ua.











Svarīgākais