Ukrainas kara 685. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:10]

© Depositphoto

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 9. janvārī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:10. Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs kopā ar Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieku ģenerāli Valēriju Zaļužniju un Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieku ģenerālleitnantu Sergeju Šaptalu apmeklēja Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku, vēsta pravda.com.ua.

20:10. Par situāciju frontē šodien, 9. janvārī, var vairāk var izlasīt šeit

18:02 Krievu okupanti cenšas atgūt zaudētās pozīcijas Bahmuta virzienā, tur pastāvīgi notiek uzbrukumi. Par to runāja 92. atsevišķās uzbrukuma brigādes Ahileja uzbrukuma bezpilota gaisa sistēmu kompānijas seržants Oles Maljarevičs.

17:41 Uzbrukums naftas bāzei un enerģētikas objektam Krievijas pilsētā Orelā bija Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta īpaša operācija, raksta RBC-Ukraine, atsaucoties uz avotu departamentā.

Tiek atzīmēts, ka īpašā operācija tika veikta ar Ukrainas Digitālās transformācijas ministrijas un fonda Turn Around Alive palīdzību.

16:41 Sanāksmē Augstākā virspavēlnieka štābs vienojās stiprināt Ukrainas pilsētu un kritisko objektu aizsardzību pret Krievijas uzbrukumiem ar raķetēm un bezpilota lidaparātiem. Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis par to paziņoja telegrammā pēc tikšanās.

16:01 Pagājušajā mēnesī notika slepena tikšanās starp Ukrainu, tās G7 sabiedrotajiem un globālo dienvidu pārstāvjiem. Kijeva vēlējās iegūt atbalstu saviem nosacījumiem miera sarunām ar Krieviju, aģentūrai Bloomberg stāsta avoti.

Tiek apgalvots, ka tikšanās notika 16. decembrī Saūda Arābijā. Noslēpuma mērķis daļēji bija panākt, lai iesaistītās valstis justos ērtāk. Pēc sarunu biedru domām, mazākais formāts ļāva brīvāk un atklātāk apspriest tā saukto "miera formulu" Ukrainā un miera procesa virzīšanas plānus, kā arī iespējamās mijiedarbības ar Krieviju principiem nākotnē.

Saskaņā ar avoti, kas bija pazīstami ar sanāksmi un kuri pieprasīja anonimitāti, pēdējā sanāksmē Rijādā netika panākts būtisks progress.

14:44 Krievijas karaspēks turpina krāsot viltotus iznīcinātājus savos lidlaukos, acīmredzami cenšoties maldināt Ukrainu. Par to liecina satelītattēli, ko nesen uzņēma Planet Labs PBC, ziņo Business Insider.

"Šāda mānekļu taktika nav nekas jauns, taču tā izceļ svarīgu Ukrainas kara aspektu: maldināšanu. Krievija jau agrāk ir krāsojusi viltus lidmašīnas uz dažādām bāzēm, un konflikta laikā ir bijuši arī citi maldināšanas gadījumi. Analītiķi saka, ka Maskava, visticamāk, ir uz , mēģina sajaukt Kijevas ieroču sistēmas un, iespējams, radīt maldīgu priekšstatu par to, kas notiek tās bāzēs,” teikts izdevumā.

Pēdējais maldināšanas piemērs redzams Krievijas Primorsko-Ahtarskas aviobāzē, kas atrodas pie Azovas jūras valsts dienvidrietumu daļā, raksta izdevums.

13:52 Ukrainas Gaisa spēku oficiālais pārstāvis Jurijs Ihnats neapstiprina tīmeklī izskanējušo informāciju, ka Ukrainas teritorijā it kā esot notriekts pirmais drons "Shahed" ar reaktīvo dzinēju.

Otrdien telemaratona laikā atbildot uz jautājumu, vai Gaisa spēki var apstiprināt, ka debesīs virs Ukrainas notriekts "Shahed" ar reaktīvo dzinēju, Ihnats sacīja: "Kā mēs varam apstiprināt, ja mēs viņu neatrodam?"

"Kas atrada - lai apstiprina, rāda, stāsta. Mēs ar jums šo tēmu, šķiet, esam apsprieduši, ka Irāna parādīja "Shahed-236" melnā krāsā. Pēc šīs demonstrācijas arī pie mums okupanti sāka parastos šahedus pārkrāsot melnā krāsā," sacīja Ihnats.

Iepriekš tīmeklī parādījās informācija, ka ka debesīs virs Ukrainas it kā pirmo reizi esot notriekts drons "Shahed-238", kam ir reaktīvais dzinējs. Tas esot aizlidojis līdz valsts vidum.

12:47.Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 25 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

11:37. Lietuvas pārtikas produktu ražotājs "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola 'Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, likumu nepārkāpj, tomēr tam vajadzētu izdarīt morālu izvēli, otrdien paziņoja Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas galvenā ārpolitikas padomniece Asta Skaisgirīte.

Prezidenta padomniece uzsvēra, ka grupas lēmumu turpināt darbību Krievijā var izvērtēt gan juridiski, gan no morāles aspekta. "Noteikti ir juridiskais aspekts, vēl viens aspekts ir morāle un, protams, kompānija varēja lemt par labu izvēlei, kas vairāk ir morāles pusē," Skaisgirīte teica radiostacijai "Žiniu radijas".

10:55. Biedrība "Tavi draugi" aicina Latvijas iedzīvotājus ziedot apģērbu, apavus, interjera priekšmetus, grāmatas un citas lietas labā stāvoklī labdarības veikala izveidei. "Tavi draugi" labdarības veikals tiks atvērts tuvāko mēnešu laikā Rīgas centrā un būs kā platforma mantisko ziedojumu pārvēršanai finansiālos ziedojumos, lai atbalstītu Ukrainas kara hospitāļus un Latvijas iedzīvotājus krīzes situācijās.

09:19. Rietumu pretgaisa aizsardzības sistēmu un šo sistēmu raķešu piegādēm ir izšķiroša nozīmē Ukrainas aizsardzībā, jo Krievijas karaspēks cenšas pielāgoties patlabanējām Ukrainas gaisa vairoga iespējām, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

Krievijas un Ukrainas karaspēku starpā šobrīd noris taktiskas un tehnoloģiskas sacensības attiecībā uz uzbrukuma un aizsardzības plānošanu, un tajās abas puses pastāvīgi eksperimentē un adaptē savus tālos triecienus, modernizē pretgaisa aizsardzību.

08:14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 365 990 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 820 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6036 tankus, 11 203 bruņutransportierus, 8672 lielgabalus, 954 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 638 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6823 bezpilota lidaparātus, 1805 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 552 automobiļus un autocisternas, kā arī 1333 specializētās tehnikas vienības.

07:52. Latvijas valdība plāno lemt bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 25 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Deviņas automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tai skaitā armijas daļām, un Nacionālās gvardes militārajai vienībai. Savukārt 16 automašīnas paredzētas Ukrainas Bruņoto spēku Apvienotajam metroloģiskā atbalsta centram, Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tostarp armijas daļām, Zaporižjes pilsētas Centrālajam apvienotajam reģionālajam personāla un sociālā atbalsta centram, valsts iestādei "Ukrainas Veselības ministrijas Ukrainas Mātes un bērna rehabilitācijas medicīnas centrs", Harkivas apgabala valsts pārvaldei, Harkivas apgabala pašvaldības iestādes Oskilas psihoneiroloģiskajai internātskolai, kā arī Harkivas apgabala Starovirivskas ciema padomes komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Primārās medicīniskās un sanitārās palīdzības centrs".

07:07. Vairāku vadošo ASV aizsardzības industrijas uzņēmumu pārstāvji pirmdien tikušies ar ASV prezidenta administrācijas līdzstrādniekiem, lai runātu par ieroču ražošanu Ukrainai, vēsta ziņu aģentūras "Reuters" un "Bloomberg". Sanāksmē piedalījušies aptuveni desmit ASV militāri rūpnieciskā kompleksa uzņēmumu pārstāvji, medijiem apliecināja vārdā neminētas Baltā nama amatpersonas.

Baltais nams cenšas paplašināt Ukrainas piekļuvi pašām modernākajām ASV tehnoloģijām, vēsta "Reuters".

00:10. Ukrainas Valsts neatliekamās palīdzības dienesta glābēji pabeiguši meklēšanas un glābšanas darbus Krievijas apšaudes vietās Doņeckas apgabala Pokrovskas rajonā. Pēc ministra teiktā, līdz šim ir identificēti 5 upuri. Ir noskaidroti trīs bojāgājušie no Rivnes ciema - trīs gadus veca meitene, viņas tēvs un māte, 32 un 30 gadus veci. Pokrovskā atrasts 34 gadus vecs vīrietis un 37 gadus veca sieviete.

Klimenko sacīja, ka mirušie meklēti ar suņu palīdzību, kas apmācīti meklēt mirstīgās atliekas.

Šobrīd izmeklētāji pārbauda atrastos līķu fragmentus, tiesu medicīnas zinātnieki ņem bioloģiskos paraugus un veic identifikāciju.

Svarīgākais