Ukrainas kara 675. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:35]

© Reuters/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. decembrī. Ukraina jau teju divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:35. Eiropas Savienībā (ES) nav līgumu, kas aizliegtu Ukrainai iestāties blokā, ja daļu no tās teritorijas ir okupējusi Krievija un nav atrisināti teritoriālie jautājumi, sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece Aleksandra Palkova.

Viņa kā citu piemēru minēja Moldovu, par kuras iestāšanās ES sarunu sākšanu vienojās Eiropadome, neskatoties uz to, ka Piedņestras apgabalu kontrolē Krievija. Palkova uzsvēra, ka teorētiski no juridiskās puses ar Ukrainu var runāt par līdzīgu scenāriju, taču ir viena būtiska atšķirība - Ukrainā patlaban notiek karadarbība.

Pētniece atzīmēja, ja Ukraina saglabās savas teritorijas daļas, tad Ukraina varētu virzīties tālāk uz pievienošanos ES, jo vienīgais, kas šajā procesā tiek skatīts, ir Kopenhāgenas kritēriji, kurus noteica 1993.gadā.

18:22. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5969 tankus, 11 053 bruņutransportierus, 8434 lielgabalus, 939 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 621 zenītartilērijas iekārtu, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6554 bezpilota lidaparātus, 1708 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 244 automobiļus un autocisternas, kā arī 1260 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

17:33. Ukraina sestdien veikusi triecienus militārajiem objektiem Krievijas Belgorodas apgabalā, taču Krievijas pretgaisa aizsardzības spēku darbības rezultātā Belgorodas pilsētas centrā nogāzušās atlūzas, nogalinot un ievainojot cilvēkus, ziņo avots Ukrainas drošības dienestos.

Krievijas Ārkārtas situāciju ministrija ziņo, ka Belgorodā nogalināti vismaz desmit cilvēki un 45 ievainoti.

Kā pavēstīja avots Ukrainas drošības dienestos, Ukrainas armija apšaudījusi Krievijas militāros objektus Belgorodas apgabalā, bet pilsētas centrā Krievijas pretgaisa aizsardzības neprofesionālas rīcības dēļ nogāzušās atlūzas.

Pēc sprādzieniem pilsētā izcēlās desmit ugunsgrēki, pilsētā tika izsludināta gaisa trauksme un cilvēki tika aicināti doties uz patvēruma vietām.

"Bojājumi civilajai infrastruktūrai Belgorodā ir Krievijas pretgaisa aizsardzības neprofesionālu darbību, kā arī apzinātu un plānotu provokāciju rezultāts," sacīja avots Ukrainas drošības dienestos.

15:41. Ukrainas spēki naktī uz sestdienu veikuši kombinētu triecienu militārajiem objektiem dažādos Krievijas reģionos, izdevumam "LIGA.net" pavēstījis avots Ukrainas drošības dienestos.

Pēc viņa teiktā, operācijā bija iesaistīti vairāki desmiti dažāda veida bezpilota lidaparātu. Uzbrukumā Krievijas militāri rūpnieciskajam kompleksam nodarīti "ievērojami zaudējumi".

Starp mērķiem bija Brjanskas rūpnīca "Kremņij El", kur ražo elektroniskās detaļas kaujas raķešu sistēmām, un tika uzbrukts arī Brjanskas ķīmiskajai rūpnīcai.

Turklāt tika veikti triecieni militārās infrastruktūras objektiem Belgorodā, Tulā, Tverā un Maskavā.

Lai gan daļu dronu notrieca Krievijas pretgaisa aizsardzība, ievērojama daļa no tiem sasniedza savus mērķus.

13:45. Sestdien Ukrainas pilsētās Zaporižjā, Dņipro un Odesā izsludinātas sēras, pieminot upurus piektdien Krievijas veiktajā uzbrukumā Ukrainai ar raķetēm un droniem.

Krievijas uzbrukumā Dņipro tika nogalināti seši mierīgie iedzīvotāji, Zaporižjā - deviņi, Odesā - četri.

Krievijas piektdien veiktajos uzbrukumos Ukrainai dzīvību zaudēja vismaz 30 cilvēki un vairāk nekā 160 tika ievainoti. Galvaspilsētā Kijivā nogalināti 13 cilvēki un 32 ievainoti.

12:01. Ukraiņu karavīri notriekuši piecus no desmit trieciendroniem "Shahed", ko naktī uz sestdienu Krievijas karaspēks raidīja uz Ukrainu, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecība.

Droni raidīti no okupētās Krimas Čaudas zemesraga.

Piecus ienaidnieka trieciendronus Ukrainas Gaisa spēku un Aizsardzības spēku uguns grupas notriekušas Mikolajivas, Hersonas un Hmeļnickas apgabalos, teikts ziņojumā.

10:45. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 358 270 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 750 iebrucēji.

09:01. Vērienīgais Krievijas uzbrukums Ukrainai 29.decembrī ir kulminācija vairākus mēnešus ilgušiem eksperimentiem ar dažādām bezpilota lidaparātu un raķešu kombinācijām, kā arī centieniem pārbaudīt Ukrainas pretgaisa aizsardzību.

"Krievija, iespējams, apzināti uzkrāja dažāda lieluma raķetes 2023. gada rudenī un ziemas sākumā, lai izveidotu daudzveidīgākus triecienspēkus un izmantotu dažādās nesen veiktās izlūkošanas un izpētes misijās gūtās mācības," sacīja Kara studiju institūta analītiķi (ISW).

08:01 Ukrainas īstenotā triecienā Krievijas pilsētai Belgorodai ir gājis bojā viens cilvēks, piektdienas vakarā paziņoja Belgorodas apgabala gubernators.

Belgorodas apgabals robežojas ar Ukrainu, un Belgorodas pilsēta atrodas 80 kilometrus no Ukrainas pilsētas Harkivas.

Krievija naktī uz piektdienu veica sen nepieredzēta vēriena uzbrukumu Harkivai un citām Ukrainas pilsētām ar raķetēm un droniem, nogalinot 30 cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 160.

00:10. Vācijas Ārlietu ministrija pēc Krievijas masveida uzbrukuma Ukrainai naktī uz 29. decembri, kurā tika nogalināti vairāk nekā 20 cilvēki, pauda publisku atbalstu Ukrainai, vēstīts pravda.com.ua. "Vairāk nekā 100 raķešu un bezpilota lidaparātu, cita starpā, iznīcināja dzemdību namu un izrāva cilvēkus no ikdienas dzīves līdz nāvei. Arī 2024.gadā mēs neatkāpsimies ne centimetru no Ukrainas puses," paziņoja ministrija.