Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO. Islandē sācies vulkāna izvirdums [papildināts 12:47]

© Ekrānuzņēmums

Kad neviens vairs negaidīja, Islandē, netālu no Grindavīkas ciema, izvirda vulkans. Lidosta slēgta.

Izvirdums sākās ap plkst.22.17 (plkst.00.17 otrdien pēc Latvijas laika) pēc vairākām nelielām zemestrīcēm, kuras bija notikušas ap plkst.21 (plkst.23 pēc Latvijas laika).

"Izvirdums, šķiet, ir diezgan nopietns, plaisa ir apmēram 2,5-3 kilometrus gara, bet lavas plūsmas apjoms ir vismaz 100 kubikmetru sekundē, un pat vairāk. Šis izvirdums ir lielāks par iepriekšējo. Lava plūst uz ziemeļiem, pret tur uzceltajām aizsargkonstrukcijām, tāpēc situācija patlaban ir labvēlīga," sacīja Islandes civilās aizsardzības vadītājs Vidirs Reinisons.

Vulkanologi saka, ka izvirdums noticis pēc sliktākā scenārija.

Pulksten 2.39 par vulkāna izvirdumu paziņoja Islandes prezidents Gudni Jouhannessons: "Netālu no evakuētās Grindavikas pilsētas sācies izvirdums. Mūsu prioritātes joprojām ir dzīvību un infrastruktūras aizsardzība. Civilā aizsardzība ir slēgusi skarto zonu. Mēs esam gatavi un saglabājam modrību".

Policija ziņoja, ka visi ceļi uz Grindavīku ir slēgti, un aicināja cilvēkus netuvoties šim apgabalam, jo izvirduma radītās gāzes var būt bīstamas.

Gaisa satiksme uz un no Islandes nav traucēta.

Vulkanologs Armanns Hoskuldsons Islandes radio sacīja, ka, pēc viņa aprēķiniem, izvirdums turpināsies nedēļu līdz desmit dienas.

Vēl pirms dažām dienām tika atvērta Zilā lagūna, kas bija slēga kopš 9. novembra, kad tika reģistrēti pirmie pazemes grūdieni.

Islande ir bijusi paaugstinātas trauksmes stāvoklī, gaidot potenciālu vulkāna izvirdumu pēc intensīvas seismiskās aktivitātes novembrī.

Salas dienvidrietumos esošajā Reikjanesas pussalā tika reģistrētas tūkstošiem nelielu zemestrīču. 11.novembrī tika evakuēti apmēram 4000 iedzīvotāji no zvejas ostas pilsētas Grindavīkas, kas atrodas aptuveni 40 kilometrus no galvaspilsētas.

Islandē ir 33 aktīvas vulkānu sistēmas, kas ir lielākais skaits Eiropā.

Reikjanesas pussalā vulkānu izvirdumi nebija notikuši astoņus gadsimtus līdz 2021.gadam. Kopš 2021.gada tur notikuši trīs izvirdumi nomaļos, neapdzīvotos rajonos, un vulkanologi uzskata, ka tas var būt sākums jaunam seismiskās aktivitātes laikmetam šajā rajonā.

Portāls NRA jau rakstīja, ka novembrī Reikjanesas pussalu, kas atrodas Islandes dienvidrietumos, satricināja vairākas stipras zemestrīces.

"Zemestrīces var kļūt lielākas par jau notikušajām, un šī notikumu virkne var novest pie izvirduma," toreiz brīdināja valsts administrācija.

Islandes Meteoroloģijas birojs paziņoja, ka vulkāna izvirdums var notikt "pēc vairākām dienām".

Grindavīkas ciemā dzīvo apmēram 4000 iedzīvotāju.