Ukrainas kara 661. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:12]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 16. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:12 Valsts prezidents atgādināja, ka aizvadītajā naktī Ukrainas kaujinieki notrieca 30 bezpilota kaujas dronus:

"Spēcīgs rezultāts. Un katra (drona - UNIAN) iznīcināšana nozīmē izglābtas dzīvības un infrastruktūra," viņš atzīmēja. Paldies visiem mobilo ugunsdzēsēju grupu karotājiem, gaisa spēku pilotiem un inženieriem.

Zelenskis piebilda, ka šonedēļ notika arī raķešu notriekšana, īpaši ballistisko raķešu notriekšana. Pēc viņa teiktā, partneru nodrošinātās haubices Patriot, NASAMS un Gepard darbojas lieliski.

"Mēs gatavojamies vēl vairāk stiprināt pretgaisa aizsardzību - par to jau esam vienojušies. Un gandrīz katrā tikšanās reizē ar vadītājiem, gandrīz visās sarunās tiek aktualizēta šī tēma - pretgaisa aizsardzības tēma. Sistēmas būs vairāk , vairāk aizsargāt debesis,” uzsvēra Ukrainas prezidents.

19:30 Informācija, ka Krievija ir radījusi savu pirmo uzbrukuma jūras dronu ar nosaukumu "Oduvanchik", drīzāk ir propaganda, teletona laikā sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku spīkers Dmitrijs Pletenčuks. Pēc Krievijas propagandistu domām, šis drons būtu jāizmanto kaujas operācijām Melnajā jūrā.

18:15 Krievu okupanti neievēroja pirmo Doņeckas apgabala Avdejevkas pilsētas ieņemšanas termiņu un cieta kolosālus zaudējumus.

Ukrainas Nacionālās gvardes rezerves majors, Krievijas un Ukrainas kara veterāns - militārais eksperts Aleksejs Getmans kanālā FreeDom sacīja, ka pretiniekiem bija jāiegūst Avdijevka līdz 14. decembrim.

Pēc viņa teiktā, "tas bija tieši pirmais termiņš, ko viņi noteica, lai... Putins varētu runāt par dažiem panākumiem kaujas laukā". Līdz šai dienai viņiem vajadzēja sagūstīt Avdijevku. Tāpēc bija tik masīvi "gaļas" uzbrukumi. Tagad viņi ir mainījuši termiņu. Nākamais termiņš ir nākamā gada 15.-17.marts...” piebilda avots.

17:47 Krievu okupantiem pie Avdijevkas ir tik maz "veiksmes", ka tā vairāk izskatās pēc palielinātas pelēkās zonas.

To teletona laikā sacīja Avdijevkas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs, komentējot Kara izpētes institūta (ISW) ziņojumu par ienaidnieka virzību pie Avdejevkas. "Iespējamie panākumi, ko šis institūts pauž, ir tik nenozīmīgi, ka tas vairāk izskatās pēc nedaudz palielinātas pelēkās zonas (tas ir, neviena nekontrolētas teritorijas - UNIAN)," atzīmēja amatpersona.

Pēc viņa teiktā, Krievijas okupanti veic ļoti daudz uzbrukuma operāciju - desmitiem uzbrukumu dienas laikā, taču Ukrainas aizsardzības spēki neļauj tiem nostiprināties. "Ja ienaidniekam kaut kur kaut nedaudz izdodas virzīties uz priekšu, tad uzreiz uz tiem šauj gan artilērija, gan mīnmetēji, tas ir, ienaidniekam nav tik nopietnas konsolidācijas," uzsvēra Avdejevka GVA vadītājs.

16:26 Okupanti uz laiku okupētajā Melitopolē rīko "medicīnisko izdzīvošanas" eksperimentu, jo ļoti trūkst ārstu.

Princips ir tāds, ka tas, kurš paspēs tikt pie ārsta, izdzīvos, jo ir gandrīz neiespējami pierakstīties pie speciālista. Slimnīcas ir praktiski “tukšas,” saka mērs Ivans Fjodorovs.

"Neviens Melitopoles ārsts nepiekrita doties strādāt uz Krievijas militāro slimnīcu, neskatoties uz to, ka ienaidnieks solīja vismaz divreiz lielāku algu. Mūsu rezidenti un ārsti nesadarbojas. Patiesībā mūsu vienīgā slimnīca darbojas Melitopolē, bet tā ir arī gandrīz vienīgā uz laiku okupētajos Zaporožjes un Hersonas apgabalos...”, norādīja Fjodorovs.

15:35 Šodien Ukrainā visā īslaicīgi okupētajā Doņeckā deg viena no okupantu bāzēm. Provizoriski runa ir par degvielu un smērvielu noliktavu.

Vietējās publiskās lapas bija pirmās, kas parādīja ugunsgrēka mirkļus. Doņeckas telegrammas kanāls tipisks apgalvo, ka ugunsgrēks izcēlies pilsētas Budennovskas rajonā.

15:15 Militārais eksperts Oļegs Ždanovs atbildēja uz jautājumu, vai NATO ir “sarkanā līnija”, pēc kuras šķērsošanas Krievijas Federācija saņems alianses atbildes triecienu.

"Diemžēl NATO nav tādas robežas... Mums tas, protams, ir mežonīgi. Bet viņi vadās no pragmatisma," viņš teica.

14:19 Ukrainas bruņotajiem spēkiem joprojām ir pieejami vairāk nekā 95% no visām Rietumu sabiedroto piegādātajām ieroču sistēmām.

Pēc Welt teiktā, šie ieroči netika izmantoti pretuzbrukumā, kas sākās vasaras sākumā. Kā norāda izdevums, Ukraina šos ieročus varētu izmantot 2024.gadā vienā no sākuma punktiem, kas varētu kļūt par placdarmu Hersonā.

"Ukrainas bruņotie spēki, kam ir nepieciešamie iznīcinātāji, kaujas helikopteri un bezpilota lidaparāti, varētu sniegt pietiekamu atbalstu karaspēka virzīšanai, jo īpaši tāpēc, ka šajā reģionā gandrīz nav Krievijas nocietinājumu," teikts izdevumā.

13:01 Uz laiku okupētajās Hersonas apgabala zemēs okupanti izdzina ukraiņus no mājām un tur izveidoja savu ieroču “ģenerālštābu”.

Sods par nodarījumu kreisā krasta iedzīvotājiem nebija ilgi gaidīts: Hersonas robežsargi izsekoja ienaidnieka glabātuvi un iznīcināja munīciju. Par to ziņo Dienvidukrainas Aizsardzības spēki.

2:12 Naktī uz sestdienu krievi raidījuši uz Kijivu 31 uzbrukuma lidrobotu "Shahed-136/131", ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Ukraiņu zenītartilēristiem izdevies iznīcināt 30 no krievu lidrobotiem.

10:42 Nezināms drons ietriecās dzelzceļa stacijas rajonā vienā no Kurskas apgabala pilsētām.

Vietējais gubernators Romāns Starovoits paziņoja, ka ir bojāta Dmitrijevas dzelzceļa stacijas kompresoru stacija. Kā ierasts, viņš apgalvo, ka uzbrukumā ir “iesaistīti” Ukrainas bruņotie spēki.

09:38 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 344 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 930 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5720 tankus, 10 667 bruņutransportierus, 8100 lielgabalus, 920 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 605 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6238 bezpilota lidaparātus, 1609 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 710 automobiļus un autocisternas, kā arī 1190 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09:01 Ir parādījušies pirmie dati par Krievijas nakts uzbrukuma sekām Ukrainā: Hersonas apgabals cieta ļoti smagi. Tur ir cietuši cilvēki, un bojājumi tiek fiksēti arī pie infrastruktūras objekta.

Par to 16. decembra rītā paziņoja Hersonas OVA vadītājs Aleksandrs Prokudins. Pēc viņa teiktā, uzbrukumā Hersonai ievainoti divi cilvēki.

Viens 55 gadus vecs vīrietis guvis ekstremitāšu traumas, citam pilsētas iedzīvotājam (51 gads) šķembu savainojums galvā.

00:10. Medijā pravda.com.ua. vēstīts, Vācijas kanclers Olafs Šolcs paziņojis, ka Ukraina noteikti saņems 50 miljardu eiro palīdzību, par ko Eiropas Savienības (ES) samitā vienojās 26 valstu līderi, pat ja Ungārija turpinās bloķēt ES vienošanos.






Svarīgākais