Ukrainas kara 649. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:14]

© EPA/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:14 Krievi pastiprina uzbrukumus, frontes līnijā izmantojot “darba spēku” no savām rezervēm un arvien vairāk kājnieku kaujas mašīnas un tankus. Valsts informācijas teletona ēterā viņa atzīmēja, ka Kupjanskas virziens ir “tiešām ļoti karsts, noteikti”.

20:47 Jau pirms Ukrainas pretuzbrukuma sākuma amerikāņu izlūkdienesti neticēja, ka ukraiņi spēs būtiski pietuvināt karu uzvarai 2023.gada laikā. Tas krasi kontrastēja ar noskaņojumu ne tikai Kijevā, bet arī Pentagonā, raksta Washington Post.

Rakstā, kas balstīts uz sarunām ar zinošiem avotiem, kuri vēlējās palikt anonīmi, izdevums sniedz vispārēju priekšstatu par Amerikas militāri politiskās vadības noskaņojumu 2023. gada februārī.

19:52 Krievijas okupācijas spēki turpina slēpt savus kuģus. Pēc vairākiem veiksmīgiem Ukrainas aizsardzības spēku uzbrukumiem okupētajā Sevastopolē paliek arvien mazāk Krievijas Melnās jūras flotes kuģu.

Saskaņā ar Krimas vēja novērošanas grupas datiem Sevastopoles līčos atrodas viens spārnoto raķešu Kalibr nesējs. Mēs runājam par mazo raķešu kuģi "Cyclone".

18:57 Lielbritānija nodeva Ukrainai jaunākās raķetes Martlet. Par to ziņo The Times.

Materiālā atzīmēts, ka šīs raķetes ir efektīvas cīņā pret Šahed bezpilota lidaparātiem, kurus Krievija gandrīz katru dienu izmanto, lai uzbruktu Ukrainas pilsētām. Tajā pašā laikā oficiālas informācijas par šo raķešu nodošanu Kijevai nav.

18:00. No okupētajam Ukrainas teritorijām izdevies atgriezt kādu Hersonas apgabala iedzīvotāju ģimeni ar diviem bērniem, raksta pravda.com.ua.

17:05. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ar dažiem Bruņoto spēku komandieriem sazinās, apejot armijas virspavēlnieku Valēriju Zalužniju, un tas Zalužnijam traucē komandēt visu armiju, vēsta tīmekļa medijs "Ukrainska pravda", atsaucoties uz avotiem. Izdevums publicējis rakstu, kurā turpina apskatīt tēmu par Zelenska un Zalužnija iespējamo konfliktu. Zelenskis un viņa birojs noliedz, ka šāds konflikts pastāvētu.

16:06. Ja ASV Kongress līdz gada beigām nespēs vienoties par jaunu finansējumu Kijivai, tas nopietni ierobežos Ukrainas spējas kaujaslaukā, pirmdien likumdevējus brīdināja Baltā nama budžeta jautājumu vadītāja. Laiks, lai nodrošinātu atbalstu Ukrainai tās karā pret Krievijas agresiju, strauji iet uz beigām, vēstulē Pārstāvju palātas spīkeram norādīja Baltā nama Vadības un budžeta biroja vadītāja Šalanda Janga.

15:11. Bulgārijas prezidents Rumens Radevs uzlicis veto likumam, kas paredz bruņutransportieru piegādi Ukrainai, un atgriezis to jaunai apspriešanai parlamentā, vēsta telekanāls "Nova TV". Kā norādīja Radevs, veto iemesls ir tas, ka deputātiem nebija iespējas objektīvi izvērtēt, vai bruņutransportieri ir novecojis un vai tie nav vajadzīgi pašai Bulgārijai.

14:00. Ukrainā nogalināts 14. armijas korpusa komandiera vietnieks ģenerālmajors Vladimirs Zavadskis, paziņojis Voroņežas apgabala gubernators Aleksandrs Gusevs. Pagājušajā nedēļā vairāki Krievijas avoti ziņoja par Zavadska nāvi. Gubernators nepaskaidroja, kādos apstākļos ģenerālis gāja bojā. Zavadskis kļuva par septīto ģenerāli, kas gājis bojā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma. Četri Krievijas ģenerāļi - Andrejs Suhoveckis, Vladimirs Frolovs, Kanamats Botaševs un Romāns Kutuzovs - gāja bojā kara pirmajos četros mēnešos.

12:50. Nakts laikā uz 4. decembri Krievijas armija ar droniem uzbruka civilās infrastruktūras objektiem Hersonas apgabalā, informē pravda.com.ua.

12:00. Strīdi Eiropas Savienībā (ES) par budžetu apdraud 50 miljardu eiro piešķiršanu Ukrainai palīdzības programmas ietvaros, ziņo pravda.com.ua. Anonīmas Eiropas amatpersonas pavēstījušas, ka ES dalībvalstis ne tuvu nav panākušas vienošanos par kopējā budžeta papildināšanu, tostarp par līdzekļu piešķiršanu Ukrainai.

10:38. Ukraiņu karavīri notriekuši 18 no 23 lidrobotiem "Shahed" un vienu raķeti, ko naktī uz pirmdienu uz Ukrainu radījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

"Kaujas operāciju rezultātā tika iznīcināti 18 lidroboti un viena vadāmā "X-59" raķete," sociālajos medijos paziņoja Ukrainas Gaisa spēki. "Shahed" tika palaisti no Krimas, bet raķete no Hersonas reģiona.

10:10. Krievu okupanti naktī uz 4. decembri mēģināja uzbrukt kritiskajai infrastruktūrai Ivanofrankivskas apgabalā, taču Ukrainas armijai izdevās notriekt viņu bezpilota lidaparātus, kā rezultātā nav cietušo vai paveikti būtiski postījumi, vēstīts pravda.com.ua.

09:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 332 810 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 770 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5580 tankus, 10 401 bruņutransportieri, 7961 lielgabalu, 913 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 602 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6017 bezpilota lidaparātus, 1569 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 451 automobili un autocisternu, kā arī 1141 specializēto tehnikas vienību.

08:17. Naktī uz 4. decembri Maskavā izcēlies milzu ugunsgrēks speciālo transportlīdzekļu rūpnīcā, ziņo pravda.com.ua. Deg aptuveni 2000 kvadrātmetru liela platība. Notikuma vietā strādā vairāk nekā 150 ugunsdzēsēji un 50 tehnikas vienības. Šobrīd nav informācija par ugusngrēkā cietušajiem.

07:00. Krievijas armija svētdienas, 3. decembra, vakarā no Krimas uz Ukrainu palaida vairākus bezpilota lidaparātus "Shahed", ziņo pravda.com.ua. Vairākos Ukrainas apgabalos tika izsludināts gaisa uzlidojuma brīdinājums.

00:10. Krievijas karaspēks svētdien, 3. decembrī, veica raķešu uzbrukumu Hersonas pilsētai. Viena no raķetēm trāpīja daudzdzīvokļu ēkai, kā rezultātā dzīvību zaudēja viens cilvēks, bet vēl trīs tika ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais