Ukrainas kara 648. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:20]

© Reuters/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3. decembrī. Ukraina jau vairāk nekā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:20. Medijs pravda.com.ua. atsaucoties uz Ukrainas Nacionālais pretošanās centra sniegto infromāciju ziņo, ka krievu armija okupētajās teritorijās meklē asins donorus. Ukrainas dienvidos, okupētajās teritorijās, vietējās valdības darbinieki tiek piespiesti ziedot asinis Krievijas armijas vajadzībām.

20:40. Krievijas uzbrukumos Avdīvkai un Kostjantiņivkai svētdien, 3. decembrī, dzīvību zaudējis viens civiliedzīvotājs, bet divi tikuši ievainoti, informē pravda.com.ua.

20:13. Okupanti Sevastopoles ostā atjaunojuši vētras laikā sabojātos dronu nocietinājumus, ziņo pravda.com.ua.

19:02. Izsakoties par situāciju frontē, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā vācu raidsabiedrībai ARD atzina, ka pēdējo mēnešu laikā būtiskas virzības nav bijis. Tiesa, tas nenozīmē, ka Ukrainas armija pretuzbrukuma laikā nekādus panākumus nav guvusi, viņš uzsvēra.

18:26. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā Vācijas medijam ARD uzsvēra, ka sabiedrotajiem jāturpina atbalstīt Ukraina Krievijas uzsāktajā karā. "Mums ir jāsaprot, ka, ja prezidents Putins uzvarēs, Ukrainu sagaida traģēdija. Bet arī mums tas būs bīstami. Tāpēc Ukrainas uzvara ir mūsu pašu interesēs," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

17:08. Ukraina un Polija ar pirmdienu atvērs robežpunktu tukšiem kravas auto, cenšoties mazināt poļu kravas automašīnu šoferu īstenoto blokādi, kas jau vairākas nedēļas lielā mērā paralizējusi satiksmi.

16:47. Krievijas armija Melitopoles pilsētā pārmeklē cilvēku mājas un automašīnas, cenšoties atrast "partizānus", ziņo pravda.com.ua.

16:21.Situācija Doneckas apgabala Avdijivkas virzienā ir "ļoti dinamiska" un pastāvīgi mainās, intervijā ukraiņu telekanālam "Freedom" svētdien atzina Avdijivkas pilsētas kara administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs. Nevar teikt, ka "šobrīd ir kluss", tiesa, nakts aizvadīta salīdzinoši mierīgi, atzina mērs.

"Pret pilsētu vispār nebija vērstas masīvas apšaudes, bija tāda atsevišķu šāviņu atlidošana pilsētas vecajā daļā, pilsētas centrālajā daļā. Arī attiecībā uz pozīcijām bija vairāk vai mazāk mierīgi. Bija masīvas apšaudes, tomēr to nebija daudz," sacīja Barabašs.

15:13. Krievijas lidmašīnas MіG-31K pacelšanās dēļ visā Ukrainā pēcpusdienā tika izsludināta gaisa trauksme, ziņo pravda.com.ua.

13:40. Krievijas karavīri nošāvuši divus Ukrainas karavīrus, kas padevās gūstā Doneckas apgabalā pie Stepnes ciema, apstiprināja Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka aparāta Stratēģiskās komunikācijas pārvalde.

Krievija kārtējo reizi pārkāpusi kara likumus un paražas, kā arī starptautisko tiesību normas, teikts paziņojumā platformā "Telegram".

12:39. Ukraiņu karavīri notriekuši desmit no 12 trieciendroniem "Shahed", ko naktī uz svētdienu uz Ukrainu radījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki. "Naktī uz 3.decembri pretinieks no Krievijas Federācijas Primorskoahtarskas rajona uzbruka ar 12 trieciendroniem "Shahed" un vadāmo aviācijas raķeti H-59 no Belgorodas tautas republikas gaisa telpas," teikts Gaisa spēku paziņojumā platformā "Telegram".

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienību darba rezultātā iznīcināti desmit droni "Shahed-136/131", vadāmā aviācijas raķete H-59 savu mērķi nav sasniegusi, teikts paziņojumā.

10:51. Aizvadītajā diennaktī krievu armija veica 22 raķešu uzlidojumus Sumu apgabalam, tostarp nometa 11 mīnas uz vienu no apgabala esošajiem ciematiem, ziņo pravda.com.ua.

10:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 332 040 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 930 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5575 tankus, 10 396 bruņutransportierus, 7949 lielgabalus, 913 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 602 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5995 bezpilota lidaparātus, 1569 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 432 automobiļus un autocisternas, kā arī 1140 specializētās tehnikas vienības.

08:57. Nelabvēlīgie laikapstākļi bremzē kaujas operācijas gan no Ukrainas armijas puses, gan Krievijas karaspēka puses, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka pateicoties Šveices finansiālajai palīdzībai, Ukrainas un Šveices izglītības attīstības projekta ietvaros izveidoti seši simulācijas centri, kur prakstiskas zināšanas varēs apgūt jaunie Ukrainas mediķi. Simulāciju centri izveidoti Ļvivā, Rivnē, Ternopiļā, Žitomirā, Harkivā un Černivcē. Šajos simulāciju centros topošie ārsti un medmāsas varēs praktizēt savas prasmes uz īpaši izveidotiem manekeniem apstākļos, kas ir pēc iespējas tuvāki reālai pacientu aprūpei.