Ukrainas kara 635. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:01]

© Reuters/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:01 Prezidents Vladimirs Zelenskis paziņoja par jaunu ASV aizsardzības atbalsta paketi Ukrainai.

To viņš teica savā vakara videovēstījumā, runājot par ASV aizsardzības ministra Loida Ostina un NATO bruņoto spēku Eiropā augstākā sabiedroto komandiera Kristofera Kavoli vizīti Ukrainā.

"Protams, mēs pārrunājām situāciju kaujas laukā un tās perspektīvas - kā mēs varam stiprināt gan savu aizsardzību, gan kustību. Mūsu valstij ir jauna aizsardzības pakete no ASV. Esmu pateicīgs. Jo īpaši būs vairāk artilērijas - šāviņu, kas šobrīd ir nepieciešami,” atzīmēja Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka notikusi produktīva saruna, un svarīgi, ka jaunas tikšanās priekšvakarā Ramstein formātā.

Pēc prezidenta teiktā, tikšanās laikā pārrunāta arī Ukrainas rīcība Melnajā jūrā un eksporta koridora aizsardzība. "Kuģošanas brīvība ir pamatvērtība visai pasaulei, un Ukraina šeit, Melnajā jūrā, ir pierādījusi, ka esam spējīgi izdzīt agresoru no ūdeņiem, kurus viņš tik ļoti gribēja iznīcināt. Es pateicos visiem partneriem, kuri palīdz mums garantēt reālu starptautisko tiesību atjaunošanu uz mūsu zemes un mūsu jūrā, un ir īpaši pateicīgs Amerikas Savienotajām Valstīm par tās pastāvīgo atbalstu. Normāla dzīve pasaulē lielā mērā ir atkarīga no tā, vai Amerika ir spēcīga dzīvības aizsardzībā. Un pasaule to redz spēku, palīdzot Ukrainai,” komentēja valsts vadītājs.

20:33 Ukraina ir izstrādājusi uzbrukuma dronu Backfire, kas ir izturīgs pret Krievijas elektroniskās karadarbības sistēmām, sacīja premjerministra vietnieks un digitālās transformācijas ministrs Mihails Fjodorovs.

"Backfire ir Ukrainas izstrādātāju uzbrukuma droni, kas ir daļa no Brave1 aizsardzības klastera. UAV lido līdz 35 kilometrus aiz ienaidnieka līnijām un palīdz trāpīt Krievijas artilērijai, loģistikas mezgliem, ienaidnieka noliktavām un komandpunktiem. Pateicoties GPS antenai, kas ir gandrīz neiespējami iestrēgt, drons "Tas ir ļoti izturīgs pret ienaidnieka elektroniskās kara tehnikas iedarbību. Tāpat bezpilota lidaparāta pilnīgas autonomijas dēļ krievi nevar aprēķināt tā koordinātas un zemes komandas. Tas pasargā operatorus," atzīmēja ministrs.

Pēc viņa teiktā, Backfire tagad uzrāda labus rezultātus priekšgalā. Pēdējo divu mēnešu laikā militārpersonas ir veikušas vismaz 50 veiksmīgas misijas, izmantojot dronus. Izstrādātāji sadarbojas ar Ukrainas bruņoto spēku apvienoto vienību “Angry Birds”, kas palīdz uzlabot UAV.

19:45 Krievijas okupanti turpina uzbrukt Ukrainas karaspēka pozīcijām Doņeckas apgabala Avdejevkas rajonā.

"Pēdējo dienu laikā esam novērojuši vairākus gadījumus, kad okupanti mēģināja transportlīdzekļus palaist kā kamikadzes. Okupanti piebāza transportu ar lielu daudzumu sprāgstvielu un pilnā ātrumā "palaida" uz Ukrainas bruņoto spēku pozīcijām. Šī tehnika tika nekavējoties iznīcināta.

Turklāt, pēc militārpersonas teiktā, Krievijas okupācijas spēki ļoti spēcīgi iebrūk Avdejevkas koksa rūpnīcā. Tomēr situāciju uzņēmumā kontrolē Ukrainas bruņotie spēki.

18:02. Doņeckas apgabalā speciālās operācijas laikā likumsargi aizturēja divas personas, kuras vēlējās pārdot trofeju ieroču arsenālu, kas iegūts kaujās pie Bahmutas.

17:50. Kremlis reaģējis uz Somijas lēmumu slēgt robežu ar Krieviju. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sacīja:" Robežas šķērsošanas vietas izmanto tie, kam ir likumīgas tiesības to darīt, un šajā sakarā mūsu robežsargi pilnībā izpilda visus dienesta norādījumus."

16:05. Lai atrastu savus tuviniekus, ukraiņi var iesniegt DNS paraugus ārvalstīs. Par to savā Facebook lapā paziņoja Cilvēktiesību aizsardzības komisārs Dmitro Lubinets. Pašlaik pakalpojums ir pieejams Polijā un Vācijā. Iegūtie paraugi tiks nodoti Ukrainas izmeklētājiem bezvēsts pazudušo personu meklēšanai un identificēšanai.

15:00 Omega specvienības virsnieks ar izsaukuma zīmi "Rubin" atspēkoja Krievijas Federācijas melus, ka iebrucējiem izdevies izlauzties cauri Ukrainas bruņoto spēku aizsardzībai Avdejevkā, rūpnieciskās zonas rajonā.

Krievijas armija katru dienu lielās grupās vētra Avdejevku no dažādiem virzieniem, neskaitot savus cilvēkus. Viens no īpaši “greizajiem” ofensīviem notika novembra sākumā. Tad okupanti cieta lielus zaudējumus, teletonā sacīja virsnieks.

14:08 ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins savas vizītes laikā Kijevā 20.novembrī iecerējis apspriest Ukrainas karaspēka nodrošināšanu ziemai un nākotnē pret Krievijas draudiem. Par to ziņo Pentagona preses dienests.

Tiek atzīmēts, ka Ostina rīkos sarunas ar Ukrainas augstāko vadību. Viņš atkārtoti apstiprinās ASV pastāvīgo apņemšanos sniegt Ukrainai drošības palīdzību, kas nepieciešama, lai aizstāvētos pret Krievijas agresiju, kā arī apspriedīs Ukrainas militāro spēku turpmākās attīstības stratēģisko virzienu.

"Sarunas tiks vērstas uz turpmāku stratēģiskās partnerības stiprināšanu starp ASV un Ukrainu, tostarp nodrošinot Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamās kaujas spējas gan ziemas periodam, gan valsts aizsardzībai pret Krievijas draudiem nākotnē," teikts paziņojumā.

13:47 Krievijas militārpersonu sievas sarīkoja, iespējams, pirmo publisko ielu protestu Maskavā kopš visa mēroga Krievijas kara sākuma pret Ukrainu.

"2023. gada 7. novembrī militārajā vienībā izvietoto krievu karavīru sievas Maskavā sarīkoja, iespējams, pirmo publisko ielu protestu kopš iebrukuma Ukrainā," sociālajā tīklā X (iepriekš Twitter) ziņo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Kā minēts, protestētāji Teatralnaya laukumā izkliedza saukļus, pieprasot Krievijas militārpersonu atvilkšanu no frontes līnijas. Lai gan policija protestu izklīdināja, situācija piesaistīja uzmanību.

12:15 Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis atzīmē, ka Krievijas uzsāktais pilna mēroga karš pret Ukrainu nebeigsies tik ātri, kā mēs vēlētos, taču Ukraina negatavojas padoties. Valsts vadītājs to sacīja, tiekoties ar Fox Corporation izpilddirektoru Lačlanu Mērdoku, Fox News žurnālistiem Bendžaminu Holu un The Sun Džeromu Stārkiju, kuri apmeklēja mūsu valsti.

Valsts prezidents runāja par situāciju kaujas laukā, ukraiņu tautas augsto motivāciju un apņēmību un ticību uzvarai.

Zelenskis arī atzīmēja, cik svarīgi ir saglabāt pasaules uzmanību Ukrainas centieniem cīņā par brīvību un savu valsti.

11.03. Pirmdien Kijivā iepriekš neizziņotā vizītē ieradies ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, lai apliecinātu Vašingtonas tālāku atbalstu cīņā pret Krievijas spēku iebrukumu.

Ostins "šodien devās uz Ukrainu, lai tiktos ar Ukrainas līderiem un apliecinātu ASV stingro atbalstu Ukrainas cīņai par brīvību," teikts Pentagona paziņojumā par vizīti, par kuru iepriekš netika paziņots drošības apsvērumu dēļ.

10.04. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 319 210 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 640 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 5439 tankus, 10 168 bruņutransportierus, 7748 lielgabalus, 899 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 588 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5764 bezpilota lidaparātus, 1563 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 127 automobiļus un autocisternas, kā arī 1097 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09.09. Saeimas Prezidijs rosina ļaut parlamenta valdījumā esošu valsts kustamo mantu nodot bez atlīdzības Ukrainas sabiedrības vispārējam atbalstam.

Rosinājums paredz, ka arī cita atvasināta publiska persona tās valdījumā esošo valsts kustamo mantu var nodot bez atlīdzības jeb ziedot Ukrainas sabiedrības vispārējam atbalstam, pamatojoties uz katrā konkrētajā gadījumā pieņemtu Ministra kabineta lēmumu.

08.15. Kā ziņo Kara izpētes institūta (ISW) analītiķi, Ukrainas bruņotie spēki ne tikai atkarojuši pozīcijas pie Stepnojes, bet arī veikuši pretuzbrukumu Avdejevkas koksa rūpnīcas rajonā, vēsta pravda.com.ua. .

07.21. Lietuva iekasētos naudas sodus par starptautisko un nacionālo sankciju neievērošanu pārskaitīs Attīstības sadarbības fondam Ukrainas atjaunošanai, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Ukrainas bruņotie spēki no 13. līdz 19. novembrim nogalinājuši aptuveni 7020 Krievijas karavīrus un iznīcinājuši 86 Krievijas tankus un kara lidmašīnas, atsaucoties uz Ukrainas aizsardzības ministra pirmā vietnieka ģenerālleitnanta Oleksandra Pavļuka telegrammā rakstīto, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais