Ukrainas kara 626. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:33]

© EPA/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:33. Eiropas Komisijas (EK) lēmums par Eiropas Savienības (ES) potenciālu paplašināšanu ir vēsturisks pavērsiens Ukrainai, Moldovai, Gruzijai, Bosnijai un Hercegovinai, tādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece Aleksandra Palkova, vienlaikus uzsverot, ka šīm valstīm nav pamata gaidīt atvieglotākus kritērijus iekļūšanai ES valstu saimē.

Runājot par Ukrainas uzņemšanu blokā, pētniece vērsa uzmanību uz vairākiem elementiem, proti, patlaban Ukraina ir kandidātvalsts statusā. EK lēmums un ieteikums sākt iestāšanās sarunas nozīmē, ka EK apzinās Ukrainas progresu to kritēriju izpildē, kas bija nepieciešami, lai varētu virzīties uz priekšu ar sarunu procedūru.

Atsaucoties uz EK publicēto ziņojumu, Palkova norādīja, ka Ukraina ir izpildījusi 90% no kritērijiem. Pētnieces ieskatā, tas ir labs rādītājs. Turklāt neviena valsts iepriekš tik ātri nav saņēmusi EK uzaicinājumu un rekomendāciju sākt iestāšanās sarunas.

18:26. Vācijas Finanšu ministrija nolēmusi dubultot militāro palīdzību Ukrainai kā daļu no subsīdijām 2024. gadam.

Par to ziņo Bild, atsaucoties uz avotiem valsts valdībā. Sākotnēji Vācijas Finanšu ministrija militārajā budžetā iekļāva tikai 4 miljardus eiro militārajai palīdzībai Kijevai.

Tā kā solītajiem projektiem visi līdzekļi jau bija rezervēti, jaunajiem palika tikai aptuveni 120 miljoni eiro, atzīmē medijs.

Šajā sakarā Vācijas Aizsardzības ministrs kārtējo budžeta sarunu laikā pieprasīja papildu 5 miljardu eiro piešķiršanu.

Avots valdībā norādīja, ka Bundestāgs daļēji piekrita šai prasībai un nolēma palielināt militāro budžetu par 4 miljardiem eiro. Par attiecīgajiem grozījumiem Bundestāga Budžeta komiteja paredzējusi balsot nākamnedēļ.

16:23. Krievija ar trieciendroniem un vairākām dažādu tipu raķetēm veikusi triecienu Ukrainai.

Ar droniem uzbrukts no trim virzieniem - Primorskoahtarskas Krievijas Krasnodaras novadā un Kurskas, kā arī no Čaudas raga virziena okupētajā Krimā.

Raķetes izšautas no Melnās jūras akvatorija, okupētās Krimas un Krievijas Belgorodas apgabala.

14:01. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5342 tankus, 10 041 bruņutransportieri, 7527 lielgabalus, 879 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 579 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5620 bezpilota lidaparātus, 1559 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9925 automobiļus un autocisternas, kā arī 1069 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

13:14. Naktī uz sestdienu Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši 19 no Krievijas raidītā 31 drona "Shahed", pavēstīja Gaisa spēki.

Krievijas karaspēks uz Ukrainu izšāvis arī trīs raķetes - H-31, "Oņiks" un S-300.

11:52. Šovakar 11.novembra krastmalā varēs ziedot sveces Ukrainas armijas atbalstam, informēja biedrības "Tavi draugi" pārstāve Beāte Bēvalde.

Sveču pieņemšanas punkts pie Lielā Kristapa skulptūras darbosies no plkst.17 līdz plkst.22.

Ziedotās sveces un sveču atlikumi tiks izmantoti, lai izgatavotu ierakumu sveces Ukrainas aizstāvju vajadzībām.

10:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 310 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji.

09:18. Rīdzinieki no šodienas aicināti piedalīties ziedošanas akcijā, lai palīdzētu piepildīt Rīgas pašvaldības Ukrainas pilsētai Čerņihivai ziedotos pasažieru autobusus, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Rīdzinieki tiek aicināti sarūpēt pārtikas, saimniecības un higiēnas preces, kā arī barību mājdzīvniekiem, ar ko piepildītu desmit "Rīgas satiksmes" autobusus, kurus sūtīs uz Ukrainu.

Šoreiz īpaši tiek lūgtas preces bērniem un lietas izglītības procesa nodrošināšanai bumbu patvertnēs.

00:10. 2. novembrī kļuva zināms, ka Harkivas apgabala varas iestādes nolēmušas veikt obligātu bērnu evakuāciju kopā ar viņu vecākiem vai aizbildņiem no 66 apdzīvotām vietām, tostarp tām, kas atrodas netālu no frontes līnijas. Kopā piespiedu evakuācijas ietvaros no apdzīvotās vietas Kupianskas šobrīd evakuēti 236 bērni. Harkivas apgabala militārās administrācijas vadītāju Olehu Sinehubovu ziņo, ka nepieciešams uz drošu vietu evakuēt vēl 55 bērnus, ziņo pravda.com.ua.

Pasaulē

Rainai Ņištai jau sajucis palīdzības vešanas reižu skaits no Latvijas uz fronti — vairāk nekā simts. Pēdējās reizes bijušas uz Pokrovsku, kur dienē Rainas jaunais vīrs un kur viņa ar domubiedriem palīdz 151. atsevišķajai mehanizētajai brigādei.

Svarīgākais