Ukrainas kara 603. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:01]

© dpa/picture-alliance/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:01.ES negrasās atgriezties pie gāzes importa no Krievijas: ir atrasts i lgtermiņa piegādātājs, vēsta dialog.ua.

Divas ES valstis ir noslēgušas ilgtermiņa līgumus ar Kataru.


22:10. Ukrainā izveidota oficiāla vietne, kurā atrodamas visas patversmes valstī, vēsta UNIAN. Šogad sakārtoti gandrīz 3900 šādu objektu.

21: 09. Krievijas aviācijas un kosmosa spēku iznīcināšanas un zaudējumu apjoms Berdjanskas lidlaukā ir lielāks, nekā parādīts fotoattēlos, vēsta dialog.ua.

17. oktobrī Ukrainas bruņotie spēki veica pirmo triecienu, izmantojot ATACMS tāla darbības rādiusa raķetes. Mērķis bija Berdjanskas lidlauks, kur atrodas daudzas Krievijas bruņoto spēku militārās lidmašīnas. Vakar, 18.oktobrī, internetā parādījās pirmie satelītattēli, kuros skaidri redzamas ATACMS ierašanās sekas.

20:28. Vācija pagaidām Ukrainai nepiegādās tāldarbības raķetes "Taurus", vēsta pravda.com.ua.

19:31. Kazahstāna ir aizliegusi eksportēt uz Krieviju 106 preču veidus, ko Krievijas bruņotie spēki varētu izmantot karā pret Ukrainu, ceturtdien paziņojis Kazahstānas tirdzniecības un integrācijas ministra vietnieks Kairats Torebajevs.

18:21. Ukrainas Augstākā Rada pēc pusgadu ilgušām debatēm ceturtdien pirmajā lasījumā apstiprinājusi likumprojektu, kas faktiski paver ceļu Maskavas patriarhāta pakļautībā esošās Ukrainas Pareizticīgo baznīcas aizliegšanai. Diskusijas par Maskavas pakļautībā esošās baznīcas darbības ierobežojumiem velkas jau kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada februārī. Krievijas Pareizticīgā baznīca patriarha Kirila vadībā pārtapusi par Vladimira Putina diktatoriskā režīma marioneti un aktīvi atbalsta Maskavas uzsākto agresīvo karu pret Ukrainu.

17:00. Ukraiņu režisors un militārpersona, bijušais Kremļa politieslodzītais Oļegs Sentsovs guvis frontē ievainojumus, vesta pravda.com.ua. Viņš vietnē "Facebook" raksta, ka ievainojumi nav būtiski. Aizstāvot savu zemi, viņš ievainojumus guva arī 2023.gada jūlijā.

16:00. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba sacīja, ka ASV piegādās Ukrainai vairāk tāla darbības rādiusa ATACMS raķešu un darīs to pastāvīgi, vēsta pravda.com.ua.

14:36. Krievijas prezidenta Vladimira Putina šķietamās rūpes par civiliedzīvotāju likteni Izraēlas un grupējuma "Hamās" konfliktā ir grūti iedomājams cinisms, ceturtdien sacīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs.

"Dzirdēt, kā Krievijas prezidents atkārtoti brīdina, ka bruņotā konfliktā var būt upuri civiliedzīvotāju vidū, mani padara vēl dusmīgāku," uzrunājot Vācijas parlamentu, sacīja kanclers.

"Lielāks cinisms nav iedomājams," atzina Šolcs.

Putins, kura karaspēks Ukrainā pastrādājis asinsstindzinošas zvērības pret mierīgajiem iedzīvotājiem, tagad liekulīgi pauž "bažas", ka Izraēlas sauszemes spēku iebrukums Gazas joslā var novest pie "pilnīgi nepieņemamiem" upuriem civiliedzīvotāju vidū.

Runājot Vācijas parlamentā pirms Briselē gaidāmā Eiropas Savienības samita, Šolcs arī solīja, ka bloks turpinās atbalstīt Ukrainu.

Samitā tiks izskatīts jautājums, "kā mēs varam nodrošināt, lai šajā ziemā tiek paveikts viss nepieciešamais", Kijivai gatavojoties jauniem Krievijas uzbrukumiem Ukrainas infrastruktūrai, sacīja Vācijas kanclers.

12:50. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā šodien ar labdarības projekta "M-Help.com" organizēto palīdzības autobusu tika atgādāti 14 Ukrainas karā smagi cietušie, tostarp arī viens bērns, aģentūru LETA informēja slimnīcā.

RAKUS un "M-Help.com" sadarbība risinās jau kopš 2022.gada, kad Krievija iebruka Ukrainā, un šogad septembrī slimnīca Ukrainā cietušos uzņem jau septīto reizi. Arī šajā reizē RAKUS Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā pacientus sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda - dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls. Visiem pacientiem tika veikts vispusīgs veselības stāvokļa skrīnings - dažādi radioloģiskie un laboratoriskie izmeklējumi. Tāpat bija jāpārliecinās par dažādu hospitālo infekciju iespējamo klātbūtni, jo, kara apstākļos tās strauji uzliesmo un izplatās.

12:24. Krievija vervē serbus pievienoties tās bruņotajiem spēkiem, lai karotu pret Ukrainu, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Maskava plāno savervēt simtiem Serbijas pilsoņu un līdz šim savervēto serbu skaits vēl nav tik liels, lai varētu jūtami ietekmēt karadarbības gaitu.

11:05. Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks, kura pārziņā ir sadarbības veidošana ar Ukrainu, informē, ka Rīgas domes ārkārtas sēdē atbalstīta iecere par desmit RPSIA "Rīgas satiksme" autobusu ziedojumu Čerņihivas apgabala iedzīvotājiem, ziņo Jānis Bebrišs, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka padomnieks.

Ukraina var paļauties uz Rīgas pašvaldības morālu un fizisku atbalstu, ko pierādām ar darbiem. Rīgas dome turpina atbalstīt Ukrainu kara apstākļos, un jauns autobusu dāvinājums sniegs būtisku atbalstu pašvaldības funkciju izpildei. Palīdzēt Ukrainai ir mūsu iniciatīva un arī pienākums, jo šādā veidā stiprinām Ukrainas spēju turēties pretī Krievijas īstenotajam karam.

10:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 290 680 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

08:26. ASV Kara pētniecības institūts (ISW) savā jaunākajā ziņojumā apskata pēdējās divās dienās parādījušos ziņojumus par jaunu Ukrainas armijas desantu Dņepras kreisajā krastā un norāda, ka tas pagaidām neliecina par nopietna placdarma izveidi Dņepras forsēšanai.

17.oktobrī Krievijas militārie blogeri ziņoja, ka divas Ukrainas jūras kājnieku desanta grupas izsēdušās kreisajā krastā dažus kilometrus augšpus Hersonas, ar artilērijas atbalstu pārvarējušas Krievijas karaspēka pirmo aizsardzības līniju un ieņēmušas Poimas ciemu un daļu Piščanivkas ciema apmēram 3,5 kilometru attālumā no krasta.

Vēlāk jūras kājnieki tika atspiesti atpakaļ līdz krastam, apgalvo krievu avoti.

07:00. Krievijas izšauta raķete trešdienas vakarā trāpīja ēstuvē Mikolajivas apgabalā Ukrainas dienvidos, nogalinot divus cilvēkus un vēl vienu ievainojot, paziņoja Ukrainas varas iestādes.

Raķetes triecienā arī tika nodarīti postījumi dzīvojamām ēkām un lauksaimniecības uzņēmumam.

00:10. Krievijas armija vakar, 18. oktobrī, veica četrus artilērijas uzbrukumus Nikopoles pilsētai Dņipro apgabalā.