Ukrainas kara 600. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Reuters/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 16.oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22. Slovākijas kreisi populistiskās partijas "Smer" līderis Roberts Fico, kurš plāno pārtraukt Slovākijas militāro atbalstu Ukrainai, pirmdien parakstījis koalīcijas līgumu ar partijas "Hlas" ("Balss") un Slovāku Nacionālās partijas (SNS) līderiem par jaunās valdības izveidošanu.

20:50. Krievijas diktators Vladimirs Putins trešdien tiksies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, paziņojis Kremlis.

Putins apmeklēs tā dēvētā Jaunā Zīda ceļa forumu, kura laikā tiksies ar Sji. "Sarunās īpaša uzmanība tiks pievērsta starptautiskajiem un reģionālajiem jautājumiem," teikts Kremļa paziņojumā.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā šī ir Putina pirmā vizīte kādā no pasaules lielvarām.

19:15. Ukraina pirmdien aicinājusi izslēgt Krieviju no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO), brīdinot, ka pretējā gadījumā to gaida "lēna nāve".

EDSO tika dibināta Aukstā kara laikā, nolūkā mazināt spriedzi starp komunistisko "ļaunuma impēriju" un Rietumiem, un tās uzdevums ir koordinēt dalībvalstu rīcību tādos jautājumos kā cilvēktiesības un ieroču kontrole. "Viss, ko Krievija mūsdienās dara EDSO, ir šīs organizācijas nonāvēšana," preses konferencē norādīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

"Situācija EDSO ir ļoti sarežģīta, sāpīga, taču izvēle ir ļoti vienkārša, vai nu lēna nāve ar Krieviju, vai jauna dzīve bez tās," piebilda Kuleba.

18:00. Ukrainas bruņotajos spēkos dienē par 40% vairāk sieviešu nekā 2021. gadā, atsaucoties uz Aizsardzības ministrijas ziņojumu, raksta pravda.com.ua.

16:12. Krievijas tā dēvētais privātais militārais uzņēmums "Redut" vervē algotņus, tai skaitā bijušos algotņu bandas "Vagner" kaujiniekus, secinājis britu militārais izlūkdienests. Saskaņā ar izlūkdienesta informāciju šo grupējumu kontrolē un finansē Krievijas Ģenerālštāba Galvenā izlūkošanas pārvalde (GRU). Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā "Redut" ir iesaistīts kaujas operācijās Doneckas, Harkivas, Kijivas un Luhanskas apgabalos. Iespējams, ka bandā savervēti vairāk nekā 7000 cilvēku.

14:33. “Visi droni ir no Ķīnas”: Krievija pirmo reizi publiski atzīst, no kurienes viņi iegūst bezpilota lidaparātus, vēsta pravda.com.ua.

12:49. Vairums vāciešu atbalsta kanclera Olafa Šolca lēmumu pagaidām nepiegādāt Ukrainai tāldarbības raķetes "Taurus", ziņo pravda.com.ua.

12:12. Kijivā ieradusies ASV īpašā pārstāve Ukrainas ekonomikas atveseļošanas jautājumos Penija Prickere, vēsta pravda.com.ua.

11:10. Krievijas armija naktī uzbruka Kirovohradas apgabalam ar droniem un raķetēm, ziņots par vienu cietušo, vēsta pravda.com.ua.

09:49. Ukrainas spēkiem aizvadītajā diennaktī izdevies notriekt divas raķetes H-59 un 11 dronus.

08:44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 288 630 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 860 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4965 tankus, 9385 bruņutransportierus, 6910 lielgabalus, 814 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 547 zenītartilērijas iekārtas, 318 lidmašīnas, 317 helikopterus, 5280 bezpilota lidaparātus, 1531 spārnoto raķeti, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9271 automobili un autocisternu, kā arī 981 specializētās tehnikas vienību.

08:15. Krievijas spēki naktī uz pirmdienu uzbrukuši Ukrainai ar ballistiskajām raķetēm un trieciendroniem, ziņo Ukrainas ģenerālštābs. "Krievijas Federācija ir veikusi kārtējo raķešu un aviācijas triecienu Ukrainai, izmantojot vadāmās aviācijas raķetes H-59, ballistiskās raķetes "Iskander-M" un trieciendronus "Shahed-136/131"," teikts ģenerālštāba ziņojumā.

Kopumā ienaidnieks veica desmit raķešu un 87 aviācijas triecienus, kā arī 68 apšaudes no daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām.

07:12. Naktī uz 16. oktobri vairākos Ukrainas apgabalos atskanējusi gaisa trauksme, brīdinot par iespējamiem raķešu uzlidojumiem, vēsta pravda.com.ua.

00:10. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija plāno vērsties ar lūgumu pie Kongresa. Viņi vēlas lūgt Kongresam, lai tas piešķir vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru lielu palīdzību Ukrainai un Izraēlai, ziņo pravda.com.ua.