Ukrainas kara 498. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© AP/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 6. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:40 Rumānija ceturtdien paziņoja, ka tā izveidos reģionālu centru, lai apmācītu ukraiņu pilotus lidot ar ASV ražotajiem iznīcinātājiem F-16.

"Kopā ar citiem sabiedrotajiem un uzņēmumu, kas izstrādā šo iznīcinātāju, Rumānijā tiks izveidots reģionālais centrs, kurā tiks apmācīti piloti, kas lidos ar šīm lidmašīnām," teikts Rumānijas Augstākās nacionālās aizsardzības padomes paziņojumā.

"Šeit tiks apmācīti rumāņu piloti, kas darbosies ar F-16 lidmašīnām, un vēlāk šis centrs tiks atvērts pilotiem no NATO sabiedrotajiem un partneriem, tostarp Ukrainas," norādīts paziņojumā.

Tajā teikts, ka mācību centrs atbildīs "sabiedroto un reģionālo partneru mācību prasībām".

Pagājušajā mēnesī Nīderlande paziņoja, ka cer Ukrainas pilotus darbam ar F-16 iznīcinātājiem sākt apmācīt vasarā.

Arī Polija ir paziņojusi par savu gatavību apmācīt Ukrainas pilotus lidot ar F-16 iznīcinātājiem, savukārt Dānija pašlaik pabeidz sagatavošanās darbus apmācībai Dānijas teritorijā.

21:47 Ja Ukraina karā cietīs sakāvi, Krievija uzsāks jaunu agresiju, un tad tālāk būs jau jācīnās amerikāņu karavīriem, paziņojis ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts, bijušais viceprezidents Maiks Penss.

Penss to pavēstīja, raidījumā "The Hugh Hewitt Show" daloties iespaidos par savu neseno ceļojumu uz Ukrainu, kur viņš apmeklēja Buču un runāja ar okupāciju pārdzīvojušajiem cilvēkiem.

"Man jums jāsaka - tas, kas šobrīd notiek Ukrainā, nav tikai karš, tas ir ļaunums. Un, atklāti sakot, es aizbraucu ar lielāku apņēmību nekā jebkad agrāk, ka mūsu nacionālajās interesēs ir atbalstīt Ukrainas armiju, lai atvairītu šo Krievijas iebrukumu," norādīja Penss.

Penss sacīja, ka viņš ir "vecās Reigana doktrīnas" piekritējs: ja jūs esat gatavi cīnīties ar ASV ienaidniekiem savā teritorijā, mēs jums dosim līdzekļus cīņai ar viņiem, lai mums pašiem nebūtu ar viņiem jācīnās.

"Es nešaubos, ka, ja Vladimirs Putins sagrābtu Ukrainu, nepaietu pārāk ilgs laiks, kad Krievijas karaspēks šķērsotu robežu, kur mums nāktos sūtīt savus karavīrus, lai cīnītos pret viņiem," teica Penss.

21:04 Ukrainas bruņotie spēki turpina veikt ofensīvas operācijas Bahmutas pilsētas dienvidos un ziemeļos un ir nostabilizējušās uz sasniegtajām līnijām.

Tiek atzīmēts, ka ienaidnieks galvenos spēkus koncentrē uz Limanskas, Bahmutas, Avdejevskas un Marinskas virzieniem - dienas laikā tur notika 20 sadursmes.

Bahmutas virzienā spēcīgā ienaidnieka gaisa un artilērijas apšaudē Ukrainas aizstāvji veiksmīgi atvairīja ienaidnieka uzbrukumus Ivanovskas un Belajagoras apgabalos.

19:45 Baidena administrācija ir piesardzīga pret kasešu munīcijas nodošanu Ukrainai. Kā vēsta "CBS News", ASV jau šonedēļ varētu izlemt, vai apstiprināt šo šāviņu piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Saskaņā ar "Sky News", Baltā nama pārstāvis sacīja, ka kasešu munīcijas jautājums tiek "aktīvi izskatīts". Taču pagaidām nekādi paziņojumi nav izskanējuši.

19:21 Krievijas iebrucēji dara visu, lai palēninātu un dažviet padarītu neiespējamu Ukrainas spēku virzību dienvidos, sacīja Tauridas virziena Aizsardzības spēku apvienotā preses centra pārstāvis majors Valērijs Šeršens. .

Viņš norādīja, ka problēma saistībā ar Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukuma darbībām Zaporožjes virzienā joprojām ir ienaidnieka mīnētas.

18:30. Ceturtdien, 6.jūlijā, Latvijas ukraiņu konfederācijas “Viche” humānais konvojs, kas pirmdien izbrauca no Rīgas, sasniedza Kijivu un tika nodots Ukrainas aizstāvjiem.

18:12. Ukraina un Krievija veikušas kārtējo karagūstekņu apmaiņu, kuras gaitā atbrīvoti 90 gūstekņi.

Krievija atbrīvojusi 45 sagūstītus Ukrainas karavīrus, zemessargus un civilās aizsardzības darbiniekus, paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. Arī Ukraina atbrīvojusi 45 sagūstītos Krievijas karavīrus, apstiprināja Krievijas Aizsardzības ministrija. Krievija papildus esot atdevusi arī divus bērnus to vecākiem Ukrainā.

17:05. Krievijas raķete naktī uz ceturtdienu trāpījusi daudzdzīvokļu namam Ļvivā, Ukrainas rietumos, nogalinot vismaz piecus cilvēkus, paziņojušas amatpersonas. Vismaz 36 cilvēki guvuši ievainojumus. Pilsētas mērs Andrijs Sadovijs informēja, ka raķetes trāpījuma rezultātā bojāti aptuveni 60 dzīvokļi un 50 automašīnas. Mērs uz divām dienām izsludinājis pilsētā sēras.

16:35. Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja lēma atbalstīt projekta “Atbalsts pārvietotajām personām no Ukrainas Latvijā un Rīgā” īstenošanu. Projekta īstenošanai Rīgas pašvaldībai piešķirti 500 000 eiro no Eiropas Komisijas tieši administrētā Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda līdzekļiem. Tāpat komiteja lēma piešķirt 96 000 eiro Ukrainas bērnu un jauniešu no Černihivas apgabala uzņemšanai Rīgā šī gada septembrī.

16:15. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien ieradīsies Stambulā, lai tiktos ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, ziņo Turcijas mediji. Paredzams, ka sarunu galvenās tēmas būs vienošanās par Ukrainas graudu transportēšanu pa Melno jūru un nākamnedēļ gaidāmais NATO samits.

15:42. Krievija slēgs Somijas konsulātu Sanktpēterburgā un izraidīs deviņus tās diplomātus, ceturtdien paziņojusi Maskava, nodēvējot šo soli par reakciju uz Helsinku īstenoto "konfrontējošo pretkrievisko politiku".

15:00. Pašpasludinātais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sacīja, ka "Vāgner" dibinātājs Prigožins un vāgnerieši šobrīd neatrodas valstī. Prigožins, pēc Lukašenko sacītā, esot Krievijā, bet vāgnerieši - nometnēs, kur viņi atradās pēc atkāpšanās no frontes. Tāpat, pēc Baltkrievijas diktatora teiktā, neviens Baltkrievijā nebūvē nometnes Prigožina algotņiem, lai gan mediji ziņoja par pretējo, vēsta pravda.com.ua.

14:10. 4 bojāgājušie, 37 ievainotie, 50 iznīcinātas automašīnas un 30 bojātas mājas - uzbrukuma Ļvivā sekas. Drupas joprojām tiek tīrītas, zem tām vēl var atrasties cilvēki, vēsta pravda.com.ua.

12:40. Latvija tāpat kā citas Eiropas valstis atteikušas patvērumu Ukrainas pilsonim, kurš atteicies karot savā dzimtenē pret Krieviju, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Ukrainas pilsonis pērn augustā ieceļoja Latvijā un lūdza patvērumu. Viņš argumentējis, ka Ukrainā notiekošā militārā konflikta rezultātā Latvijā vēlas saņemt politisko patvērumu un uzlabot savu veselību. Vīrietis nepiekrītot Ukrainas politikai un neatbalstot tur notiekošo karadarbību. Viņš esot apmeklējis kara komisariātu un pateicis, ka atsakās karot.

2014.gada sāktā kara dēļ vīrietis un viņa radinieki esot cietuši. Viņa dzīvesvieta un komercdarbība esot iznīcinātas. Tāpat vīrietis, uzturoties bumbu patvertnē, esot cietis no infekcijām, kā arī guvis psiholoģiskas traumas.

11:20. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis noteicis sankcijas Krievijas holdinga "Alfa-grupp" kompānijām - Luksemburgā reģistrētajai "ABH Holdings" un Kiprā reģistrētajai "ABH Financial Limited", teikts prezidenta vietnē publiskotājā rīkojumā.

Abiem uzņēmumiem pieder 100% Ukrainas bankas "Sense Bank" (agrāk - "Alfa Bank Ukraine") akciju. Ar abu kompāniju starpniecību banka pieder Krievijas uzņēmējiem Andrejam Kosogovam, Mihailam Fridmanam un Pjotram Avenam.

09:35. Ukrainas pretuzbrukumu aizkavējušas lēnās ieroču piegādes, kas ļāvušas krieviem nostiprināt savu aizsardzības līniju, tajā skaitā mīnējot savu pozīciju priekšlaukus, trešdien pārraidītā intervijā paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pirms dažām dienām Odesā, runājot ar CNN žurnālisti, Zelenskis atzinis, ka viņš cerējis pretuzbrukumu sākt "daudz agrāk" nekā jūnijā, kad tas faktiski sākās.

"Mūsu pretuzbrukumu novilcināja zināmas grūtības kaujas laukā. Tur viss ir stipri mīnēts," norādījis Zelenskis, piebilstot, ka pretuzbrukuma atlikšanas rezultātā tika mīnētas plašākas teritorijas.

08:10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 232 300 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 600 iebrucēji.

07:00. Krievijas raķete naktī uz ceturtdienu trāpījusi daudzdzīvokļu namam Ļvivā, Ukrainas rietumos, nogalinot vismaz trīs cilvēkus, pavēstījis pilsētas mērs Andrijs Sadovijs.

Viņš informējis, ka raķetes trāpījuma rezultātā bojāti aptuveni 60 dzīvokļi un 50 automašīnas. Naktī uz ceturtdienu krievu iebrucēji kārtējo reizi pakļāvusi Ukrainas pilsētas apšaudei, no Melnās jūras palaižot spārnotās raķetes "Kalibr".

Gaisa trauksme tika izsludināta gandrīz visā Ukrainas teritorijā, izņemot Doneckas apgabalu. Iepriekš Ļvivas apgabala kara administrācijas vadītājs Maksims Kozickis informēja, ka krievu raķete pilsētā trāpījusi kādam kritiski svarīgās infrastruktūras objektam.

00.10. Ukrainā sākās pirmie kara laikā cietušo skolu atjaunošanas darbi. Skolas tiek pārbūvētas projekta ietvaros, ko finansē Eiropas Savienība un izpilda ANO Projektu pakalpojumu birojs (UNOPS). Projekta pirmajā posmā galvenā uzmanība tiks pievērsta astoņām izglītības iestādēm Kijivas, Čerņihivas un Harkivas apgabalos, kur mācās aptuveni 20 000 skolēnu. Kā tiek ziņots, tad šīs izglītības iestādes ir vien nedaudz cietušas karā un tām nav nepieciešams kapitālais remonts. Remontdarbus plānots pabeigt līdz jaunā mācību gada sākumam, vēsta pravda.com.ua.