Ukrainas kara 432. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:05]

© AP/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 1. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:05 Krievijas Federācijā pēdējā laikā ejot "skaļi": teritorijā, kas robežojas ar Ukrainu, regulāri dzirdami sprādzieni, vietējās varas iestādes ziņo par sabotāžu, objektu iznīcināšanā vainojot Ukrainas bruņotos spēkus.

Spilgts piemērs ir Brjanskas apgabals. Tur 1. maijā uz dzelzceļa nogranda bumba: šāviņš no sliedēm stūmis svarīgu vilcienu.

Kā norāda militārais eksperts Romāns Svitans, sprādzieni Krievijā ir standarta darbību kopums sabotāžas un izlūkošanas grupām vai partizānu vienībām, kas ir pastiprinājušas savu darbību pirms gaidāmās Ukrainas bruņoto spēku "ofensīvas" un veic noteiktus uzdevumus.

20:03 Krievu iebrucēji turpina virzīties uz priekšu Limanska, Bahmutas, Avdejevkas un Marinskas virzienos.

Šajos virzienos diennakts laikā atvairīti vairāk nekā 30 ienaidnieka uzbrukumi, pirmdienas, 1.maija, vakara kopsavilkumā vēstīja Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. "Bahmuta un Marinka paliek karadarbības epicentrā, mūsu karavīri drosmīgi turas pie līnijas," teikts ziņojumā.

Cīņas turpinās Bahmutas pilsētā, un ienaidnieks arī veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas Predtečino ciema virzienā. Sāka gaisa triecienu pret Bahmutu un Belaja Gora. Ienaidnieka apšaudes rezultātā tika bojātas 10 Doņeckas apgabala apmetnes Bahmutas virzienā.

18:16 Pirmdien, 1. maijā, krievi no aviācijas palaida vadāmas raķetes uz Lizunovkas ciemu, kas atrodas Čerņigovas apgabala Novgorodas-Severskas rajonā.

Ienaidnieka gaisa trieciena rezultātā gājis bojā 2009.gadā dzimis bērns, pēc sākotnējās informācijas ievainoti divi civiliedzīvotāji, ziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Sever operatīvā pavēlniecība.

Pēc viņa teiktā, ienaidnieks uzbruka aptuveni pulksten 14.50, daļēji nopostīta nestrādājošā vispārizglītojošās skolas ēka, bojātas arī privātmājas.

17:19 Nemitīgā jaunu komandieru iecelšana un strīdi starp dažādām Krievijas Aizsardzības ministrijas frakcijām grauj Krievijas armijas spējas efektīvi darboties kaujas laukā, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Ziņojumā norādīts, ka prezidents Vladimirs Putins sākotnēji nevēlējās iecelt vienu Krievijas karaspēka komandieri Ukrainā, pēc tam iecēla šajā amatā ģenerāli Aleksandru Dvorņikovu, bet dažas nedēļas vēlāk viņu atlaida no amata - pēc ekspertu domām, par nespēju ieņemt Donbasu līdz 2022.gada 9.maijam.

Pēc tam Krievijas vadība vairākkārt mainīja dažāda līmeņa militāros vadītājus - dažādu ietekmes grupu iekšēju cīņu vai militāru neveiksmju dēļ.

Putina regulārie lēmumi mainīt komandējošo personālu padara Krievijas armiju arvien sadrumstalotāku un dezorganizē komandstruktūru, kas iznīcina tās spēju īstenot organizētu kampaņu Ukrainā, norāda ISW.

14:31 Gatavošanās pretuzbrukumam ir finiša taisnē, kad var teikt, ka viss nepieciešamais ir gatavs. Tā intervijā informatīvajā ēterā norādīja Ukrainas aizsardzības ministrs Olesijs Rezņikovs.

"Es ne tikai ceru, bet es tam ticu. Esmu pārliecināts, ka ir daudz darīts, lai tas (pretuzbrukums - UNIAN) būtu veiksmīgs. Jo, ja mūsu ģenerāļiem, mūsu ģenerālštābam nav pārliecības: no komandiera -galvenajiem ATO OSU komandieriem, atbilstošajiem dzemdību veidu komandieriem, protams, nav jēgas iet. Viss ir jāplāno, jāpārdomā," viņš teica.

Rezņikovs nosauca trīs galvenos faktorus veiksmīgai pretuzbrukumam: ieroču pieejamība, sagatavoti un apmācīti aizsargi, kuri zina savu plānu, un ofensīvas nodrošināšana ar visu nepieciešamo.

12:36 Krievu iebrucēji Bahmutā pēc ukraiņu pretuzbrukumiem bijuši spiesti atstāt vairākas pozīcijas, paziņoja Ukrainas armijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis.

Kā pavēstīja Sirskis, Bahmutas virzienā ienaidnieks veicis neskaitāmus uzbrukumus, cenšoties izlauzties cauri ukraiņu pozīciju aizsardzībai vairākos virzienos, taču cietis neveiksmi.

Pēc viņa teiktā, lai virzītos uz priekšu Bahmutas rajonā, krievi pieliek maksimālas pūles un nerēķinās ne ar ko.

Neskatoties uz ievērojamiem zaudējumiem, kaujā tiek nemitīgi mestas jaunas "Vagner" trieciengrupas, citu privāto kompāniju kaujinieki, desantnieki, paziņoja Sirskis.

Tajā pašā laikā atsevišķās pilsētas daļās ukraiņu vienības veikušas pretuzbrukumus un piespiedušas krievus pamest dažas pozīcijas.

11:55 Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības pārstāvis Jurijs Ignats ēterā paziņoja sīkākas ziņas par nakts raķešu uzbrukumu Ukrainai.

"Uzbruka no Kaspijas jūras. No turienes - divas Tu-160 lidmašīnas. Arī no Murmanskas apgabala - deviņas Tu-95 lidmašīnas. Kopumā tika izšautas 18 raķetes," viņš sacīja.

Viņš norādīja, ka šīs lidmašīnas spēj palaist ievērojami vairāk raķešu.

10:50 Jūras spēku vienība znīcināja divas ienaidnieka mīnmetēju apkalpes. Ukraiņu aizstāvjiem iznīcinājuši arī ducis krievu okupantu.

10:18 Krievijas spēki naktī no svētdienas uz pirmdienu uz Ukrainas pilsētām izšāvuši 18 spārnotās raķetes, no kurām 15 notrieca Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki, paziņoja Ukrainas armijas virspavēlnieks Valerijs Zalužnijs.

Kā platformā "Telegram" ierakstījis Zalužnijs, apmēram plkst.02.30 Krievijas spēki veica uzbrukumu Ukrainai ar stratēģiskām lidmašīnām - deviņām Tu-95 no Oļeņegorskas apgabala Murmanskas apgabalā un divām Tu-160 no Kaspijas jūras reģiona.

Pēc viņa teiktā, Krievija izšāva 18 spārnotās raķetes H-101 un H-555, no kurām Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki iznīcināja 15.

Kijivas administrācija paziņoja, ka visas uz galvaspilsētu raidītās raķetes tika notriektas.

Svētdienas vakarā Krievijas triecienā cieta Pavlohradas pilsēta Dņipropetrovskas apgabalā, kur ievainojumus guvuši 25 cilvēki.

09:37 Atsevišķos Doņeckas apgabala Bahmutas rajonos ukraiņu aizstāvji veica pretuzbrukumu krieviem un piespieda tos pamest dažas pozīcijas, sacīja Austrumu spēku grupas komandieris ģenerālpulkvedis Aleksandrs Sirskis.

08:58 Ukrainas Bruņotie spēki vienas dienas laikā iznīcinājuši vēl 450 Krievijas iebrucējus, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Facebook lapā ievietotā vēstule.

Tiek atzīmēts, ka kopējie Krievijas kaujas zaudējumi Ukrainā kopš 2022.gada 24.februāra personāla vidū bija aptuveni 190 960 (+450 dienā) cilvēku.

Tanki tika iznīcināti 3700 (+1) vienības, bruņu kaujas mašīnas - 7192 (+3), artilērijas sistēmas - 2921 (+7), bet daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmas - 544.

00.10. Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs vakar, 30. aprīlī, tikās ar NATO Eiropas spēku virspavēlnieku Kristofera Kavoli, lai pārrunātu iespējamos kaujas lauka scenārijus un to, kādai jābūt Ukrainas turpmākai rīcībai.






Svarīgākais