Ukrainas kara 431. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:56]

© EPA/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.56. Doņeckas apgabala Bahmutas pilsētā gājis bojā žurnālists Volodimirs Mukans. Viņš bija Ukrainas Bruņoto spēku jaunākais leitnants, vēsta Unian.net

20.04. Svētdien krievijas karaspēks veicis neveiksmīgas ofensīvas vairākās frontes līnijās, tai skaitā Avdīvkā un Bahmutā pie Ivanovskas, ziņo pravda.com.ua.

18.17. Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim bijusi vairāk nekā stundu ilga saruna ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, un tā bijusi jau trešā abu prezidentu telefonsaruna mēneša laikā, svētdien paziņoja Ukrainas prezidenta birojs.

Tas pavēstīja, ka sarunas laikā Zelenskis detalizēti informējis par situāciju frontē, tās attīstības perspektīvām maijā-jūnijā un Ukrainas bruņoto spēku svarīgākajām vajadzībām.

16.41. Krievijas karaspēks šodien, 30 aprīlī, veicis vairākus raķešu uzbrukumus Avdijivkas pilsētai Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

14.45. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs paudis stingru nostāju, ka ikviens Krievijas karavīrs, kas pastrādājis kara noziegumus Ukrainā, tiks atrasts un sodīts, ziņo pravda.com.ua.

13.19. Ukrainas finanšu ministrs Serhijs Marčenko 29.aprīlī Eiropas Savienības ekonomikas un finanšu ministru neformālajā sanāksmē aicinājis pastiprināt sankcijas pret Krieviju, vēsta pravda.com.ua.

11.00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 190 510 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3699 tankus, 7189 bruņutransportieri, 2914 lielgabalus, 544 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 295 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2475 bezpilota lidaparātus, 932 spārnotās raķetes, 5842 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 357 specializētās tehnikas vienības.

09.04. Latvija iemaksās 30 000 eiro Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ukrainas valsts programmas budžetā, liecina Ārlietu ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts Tiesību aktu projektu portālā, kuru plānots saskaņot līdz 3.maijam.

Programma izstrādāta, lai atbalstītu Ukrainas eirointegrāciju un nepieciešamās reformas OECD standartu sasniegšanai, kā arī veicinātu Ukrainas iestāšanos OECD un Eiropas Savienībā (ES). Vienlaikus OECD Ukrainas valsts programma darbosies kā rekonstrukcijas rīks Daudzaģentūru līdzekļu devēju koordinācijas platformā Ukrainas atjaunošanai, ko vada ASV, ES un Ukraina. OECD ir daļa no šīs koordinācijas platformas un sniedz atbalstu politikas jautājumos, kuros organizācijai ir zināšanas un ekspertīze.

00.10.Nīderlande uz Ukrainu šonedēļ nosūtījusi trešo kara noziegumu izmeklētāju grupu. Uz Ukrainu devusies aptuveni 60 cilvēku grupa, tostarp deviņi eksperti no Čehijas, vēsta pravda.com.ua.