Ukrainas kara 418. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:03]

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:03 Krievijas iebrucēji intensīvāk izmanto smago artilēriju un gaisa triecienus Bahmutas virzienā.

Tā paziņojusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara, komentējot okupācijas spēku ofensīvu valsts austrumos. "Bakhmutā pieaugusi smagās artilērijas izmantošanas intensitāte un gaisa triecieni. Ienaidnieks Bahmutas pilsētas ēkas un būves vienkārši nolīdzina ar zemi," viņa raksta savā Telegramm kanālā.

Viņa norādīja, ka Bahmuta un Marinka joprojām atrodas karadarbības epicentrā. Limanskas, Avdejevska, Maryinska un Kupjanska virzienos krievu iebrucēji veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas.

22:37 Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs negaidīti pieļāva, ka okupētājvalsts vēlas pēc iespējas ātrāk izbeigt karu Ukrainā. Tomēr viņš pilna mēroga iebrukumu sauc par "konfliktu".

Kā vēsta propagandas izdevums RIA Novosti, vienā no ārzemju braucieniem Lavrovs savu agresīvo retoriku pēkšņi nomainījis uz "miera uzturēšanu".

22:04 Jaunie Irānas bezpilota lidaparāti Mirage-532, kurus krievu iebrucēji var izmantot pret ukraiņiem, ir nedaudz sliktāki par bezpilota lidaparātiem Shahed-136 kamikaze.

"Mirages" var veikt mazāku attālumu nekā "Shaheds", un to kaujas vienības ir gandrīz vienādas, intervijā UNIAN sacīja militārais pilots-instruktors, Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis Romāns Svitans.

21:37 Krievu iebrucēji veic kārtējo informatīvi psiholoģisko operāciju , izplatot viltus skaitļus par Ukrainas zaudējumiem kaujās par Bahmutu.

Par to paziņoja aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara. Viņasprāt, krievu mērķis ir radīt neuzticību Ukrainas militārās vadības lēmumiem.

"Šodien ienaidnieks informatīvi koncentrējās uz mūsu zaudējumiem, tostarp kaujās par Bahmutu un priekšpilsētām. Mērķis ir ar emocionāli jūtīgu tēmu veidot neuzticību militārās vadības lēmumiem un novelt vainu par nogalinātajiem ukraiņiem no sevis uz mums," viņa rakstīja.

21:04 Kaujas Bahmutā notiek gar dzelzceļa sliežu ceļu. Krievu okupantu virzība nocietinātajā pilsētā gandrīz apstājusies, pateicoties rietumu reģionu attīstībai, ko Ukrainas bruņotie spēki pārvērtuši par aizsardzības līniju.

"Tieši uz dzelzceļa sliežu ceļa situācija ir stabilizēta, pateicoties Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Dzelzceļa stacija maina īpašniekus. Pati stacija nav tik svarīga, cik svarīgi ir saglabāt Bahmutas rietumu rajonus," militārais eksperts Dmitrijs Sņegirevs.

Pēc viņa teiktā, krievi atkal izmanto PMC "Vāgnera" iznīcināšanas taktiku, atkārtojot Soledaras pieredzi, kad "vāgnerieši" tika sūtīti ielu kaujās, un desantnieki iznāca flangos kā "vienības".

20:23 Demonstrējot draudzīgās attiecības starp abām valstīm, Ķīnas aizsardzības ministrs ģenerālis Li Šanfu pirmdien vizītē Krievijā apmeklējis militāro akadēmiju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien uzņēma Ķīnas aizsardzības ministru Kremlī, norādot, ka viņa vizīte seko ļoti produktīvai Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina trīs dienu vizītei Maskavā pagājušajā mēnesī.

Putins uzsvēra, ka sadarbība aizsardzības jomā, tai skaitā kopīgas militārās mācības, ir palīdzējušas "nostiprināt uz uzticēšanos balstītās stratēģiskās attiecības" starp abām valstīm.

Li savukārt sacīja Putinam ka "attiecības starp mūsu bruņotajiem spēkiem kļūst stiprākas ar katru dienu", piebilstot, ka "jūsu personīgajai draudzībai ar Ķīnas prezidentu ir liela nozīme šajā procesā, un visi Ķīnā to zina".

Li šodien apmeklēja Krievijas kara akadēmiju, kurā tiek apmācītas augsta ranga militārpersonas.

Krievijas Aizsardzības ministrija pēc Li vizītes paziņoja, ka akadēmija uzņems vairāk nekā 20 virsniekus no Ķīnas, kuri izies apmācību kursu rudenī.

Li vizīte apliecina Ķīnas un Krievijas attiecību nostiprināšanos, kas lielā mērā orientēta uz pasaules kārtības maiņu, lai mazinātu ASV un citu Rietumu demokrātiju ietekmi.

Ķīna ir atteikusies kritizēt Krievijas iebrukumu Ukrainā un ir vainojusi ASV un NATO par Maskavas provocēšanu. Pērn vizītes Pekinā laikā Krievijas un Ķīnas prezidenti Putins un Sji izdeva kopīgu paziņojumu par "bezlimita" attiecībām starp abām valstīm.

Pagājušajā mēnesī Maskavu oficiālā vizītē apmeklēja Sji, apliecinot Ķīnas kā vadošās valsts nozīmi divpusējās attiecībās, jo Pekina nodrošina Krievijai politisko aizsegu un ekonomisku atbalstu, kamēr turpinās Maskavas uzsāktais karš pret Ukrainu.

Tomēr oficiāli Ķīna uzstāj uz savu neitralitāti. Lai gan Pekina nav oficiāli nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā, tā arī nav sniegusi nepārprotamu atbalstu Krievijas agresijai.

19:56 Dienas laikā Ukrainas karavīri trāpīja vairākām Krievijas Federācijas karaspēka koncentrācijas zonām un ienaidnieka elektroniskās karadarbības stacijai.

Ukrainas Aizsardzības spēku aviācija 12 reizes trāpīja ienaidnieka koncentrācijas zonās, kā arī notrieca Merlin tipa izlūkošanas dronu, teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba ziņojumā Facebook pirmdienas, 17.aprīļa vakarā.

19:07 Otrdien, 17.aprīlī, Aizsardzības spēki atvairīja 50 ienaidnieka uzbrukumus piecos frontes virzienos. Bahmuta un Marinka joprojām atrodas karadarbības epicentrā.

18:00. Ukrainas Jaunatnes un sporta ministrija publicējusi sarakstu ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem un amatpersonām, kas atbalsta Krievijas Federācijas uzsākto karu, vēsta pravda.com.ua.

17:20. Lai paspiestu roku Putinam, "LPR" līderis nedēļu pavadīja karantīnā Maskavā, vēsta Radio Liberty.

15:44. Krievijai un citām valstīm ASV noteiktās ekonomiskās sankcijas rada riskus Savienoto Valstu dolāra dominējošajai lomai pasaulē, jo šīs valstis meklē citas alternatīvas, paziņojusi ASV finanšu ministre Dženeta Jelena. "Mums izmantojot ar dolāra lomu saistītas finanšu sankcijas, pastāv risks, ka ar laiku tās var graut dolāra hegemoniju," intervijā raidorganizācijai CNN sacīja Jelena. "Protams, ka tas rada vēlmi Ķīnai, Krievijai vai Irānai meklēt alternatīvas," norādīja Jelena. "Taču dolārs tiek izmantots kā globāla valūta tādu iemeslu dēļ, kuriem citām valstīm nav viegli atrast alternatīvas ar tādām pašām īpašībām."

15:09. Iespējams, pārkāpjot sankcijas, caur Lietuvu uz Krieviju nogādāta Latvijas uzņēmuma pārdota neliela lidmašīna, ziņo Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskās žurnālistikas komanda. Tā vēsta, ka lidmašīna "Beechcraft B24R Sierra", kas 31.martā Kauņā caur Poliju ieradās no Spānijas, 2.aprīlī devās uz Pleskavu un pašlaik Maskavā tiek pārdota. Lietuvas Satiksmes drošības pārvalde, kas atļāva lidojumu no Kauņas uz Krieviju, uzstāj, ka pašlaik spēkā esošās starptautiskās sankcijas šajā gadījumā neesot pārkāptas. Pēc LRT rīcībā esošās informācijas, lidmašīnu pārdeva Latvijas uzņēmums "Fly Sky", un tā Spānijā tika izmantota pilotu apmācības akadēmijā "FlyUp Academy". "Fly Sky" vienīgais īpašnieks ir Viļņā reģistrētā kompānija "Aviaserviso grupe", un to vada Lietuvas pilsonis, kurš līdz 2021.gada augustam bija arī Spānijas "FlyUp Academy" vadītājs.

14:06. Slovākija, sekojot Polijai un Ungārijai, uz laiku pārtrauks graudu un citu produktu importu no Ukrainas, pirmdien paziņoja valdības pārstāvis.

12.50. 86% ukraiņu karavīru, kas atgriezušies no Krievijas gūsta, ir paziņojuši, ka bijuši pakļauti fiziskai spīdzināšanai, vēstīts portālā pravda.com.ua.

12.19. Maskavas tiesa pirmdien prokuratūra piespriedusi 25 gadu cietumsodu Kremļa kritiķim Vladimiram Karam-Murzam, kurš bija apsūdzēts nepatiesas informācijas izplatīšanā par Krievijas sākto karu Ukrainā. 41 gadu vecais Kara-Murza bija apsūdzēts arī valsts nodevībā un par saistību ar nevēlamu organizāciju.

11.37. Slovākija nodevusi Ukrainai visus 13 apsolītos reaktīvos iznīcinātājus MiG-29, pirmdien pavēstīja Slovākijas Aizsardzības ministrija. Pirmās četras lidmašīnas Slovākija Ukrainai piegādāja jau pagājušajā mēnesī. Slovākija ir otra NATO valsts līdzās Polijai, kas ziedojusi savus iznīcinātājus Ukrainai.

11.00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 182 660 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 590 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3660 tankus, 7087 bruņutransportierus, 2804 lielgabalus, 538 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 285 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2347 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5672 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 328 specializētās tehnikas vienību.

10.33. Lielbritānijas izlūkdienests aplēsis, ka Ukrainai būs nepieciešami vismaz desmit gadi, lai attīrītu valsts teritoriju no mīnām. Kā ziņo izlūkdienests, tad iestājoties pavasarim katru dienu tiek ziņots par cilviliedzīvotāju upuriem, kuri bojā gājuši mīnu dēļ. Militāristi apgalvo, ka arvien pieaugs šādu negadījumu skaits, jo pateicoties siltajam laikam vietējie iedzīvotājiem arvien aktīvāk sāks apstrādāt lauksaimniecības zemes, kurās var būt paslēptas mīnas, vēstīts pravda.com.ua.

09.04. Ukrainas aizstāvjiem turpinot cīņu pret valstī iebrukušo Krievijas karaspēku, kauju epicentrā joprojām ir Bahmuta un Marinka, teikts Ukrainas armijas ģenerālštāba jaunākajā ziņojumā.

08.00. Bojāgājušo skaits Krievijas piektdien veiktajā raķešu triecienā Doneckas apgabala Slovjanskā pieaudzis līdz 15, pavēstīja apgabala administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko. No drupām atbrīvoti pieci izdzīvojušie, arī 14 gadus veca meitene, norādīja Kirilenko. Kopumā atbilstoši precizētajiem datiem ievainoti 24 cilvēki.

Raķešu trieciens Slovjanskai, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus attālumā no frontes, notika piektdien. Pilsēta tika apšaudīta ar raķetēm S-300.

07.09. Sociālo mediju lietotāji no Krievijas ziņo, ka Belgorodā eksplodējis drons. Saskaņā ar pausto infromāciju bezpilota lidaparāts ieskrējis elektroenerģijas apakšstacijā, ziņo pravda.com.ua.

00.10. Itālija tuvākajā laikā plāno Ukrainai piegādāt aptuveni 60 pašpiedziņas artilērijas haubices "M109", ziņo portāls pravda.com.ua.