Ukrainas kara 411. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:00]

© AFP/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 10.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:00 Dānija plāno nākammēnes piegādāt Ukrainai pašpiedziņas artilērijas stiprinājumus CAESAR un līdz vasarai sāks piegādāt tankus Leopard 1.

19:50 Kopš pilna mēroga iebrukuma sākuma 2015 ukraiņi ir atbrīvoti no Krievijas gūsta.

18:40 10.aprīlī ukraiņu iznīcinātāji Ukrainas ziemeļos notrieca divus bezpilota lidaparātus Orlan-10, un ar elektronisko kara iekārtu palīdzību izjauca vēl viena bezpilota lidaparāta darbu.

17:39 Saskaņā ar publicētajiem datiem Vācija Ukrainai piešķirusi šādu atbalstu: vienu bruņumašīnu DACHS uz vācu tanka Leopard 2 bāzes;
- astoņas Zetros kravas automašīnas;
- astoņas mobilo antenu mastu sistēmas;
- astoņus izlūkošanas dronus;
- 23 520 40 mm munīciju.
Iepriekšējā militārās palīdzības partijā marta beigās Vācija Ukrainai nodeva trīs DACHS inženiertehniskos transportlīdzekļus, ložmetējus un bruņutehnikas rezerves daļas.

16:47 Ukraina no Krievijas gūsta atgriezusi vēl simts savu aizstāvju. Starp tiem ir Mariupoles, Azovstalas, Gostomeļas aizstāvji. Daži cilvēki ir smagi ievainoti un slimi

15:51 Ukrainā ir gandrīz septiņi miljoni iekšzemē pārvietoto personu, no kurām 4,8 miljoni ir reģistrēti, pirmdien paziņoja Ukrainas vicepremjere un okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka.

"Mums pašlaik ir reģistrēti 4,8 miljoni iekšzemē pārvietoto personu. Kopumā ir gandrīz septiņi miljoni iekšzemē pārvietoto personu," pavēstīja Vereščuka.

Viņa norādīja, ka viens miljons pārvietoto personu ir bērni.

Pēc viņas teiktā, no 4,8 miljoniem reģistrēto bēgļu 1,1 miljons cilvēku divas reizes kļuvuši par bēgļiem.

15:33 Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, tiekoties ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu Minskā, lūdza garantijas, ka agresijas gadījumā pret Baltkrieviju Krievijas Federācija aizsargās Baltkrieviju "kā savu teritoriju".

14:56 Krievijas karaspēks 10.aprīlī veica uzlidojumu daudzstāvu ēkai Doņeckas apgabala Avdijevkā - māja ir sagrauta.

13:54 ASV izvērtē, kā slepeno dokumentu noplūde varētu ietekmēt nacionālo drošību, paziņoja Pentagons.

Dokumenti ietver novērtējumus un slepenus izlūkošanas ziņojumus, kas attiecas ne tikai uz Ukrainu un Krieviju, bet arī ASV sabiedroto analīzi.

Kamēr Aizsardzības ministrija joprojām pārbauda tiešsaistē cirkulējošo nofotografēto dokumentu autentiskumu, "šķiet, ka tie satur sensitīvus un ļoti slepenus materiālus", pavēstīja Pentagona preses sekretāra vietniece Sabrina Singha.

"Ir veikti aģentūru centieni, lai novērtētu šo nofotografēto dokumentu ietekmi uz ASV nacionālo drošību un mūsu sabiedrotajiem un partneriem," sacīja Singha.

Arī ASV sabiedrotie novērtē un mēģina noteikt, vai informācijas noplūde ir skārusi viņu pašu avotus un metodes.

ASV Tieslietu ministrija sestdien paziņoja, ka uzsākusi izmeklēšanu.

Pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos ir nonākuši vairāki desmiti nopludinātu dokumentu un arvien parādās jauni dokumenti.

13:25 Krievijas armija sāk "gatavoties aizsardzībai" ziemeļrietumos, jo Somija kļuvusi par pilntiesīgu Ziemeļatlantijas alianses dalībvalsti.

12:45 Netišinā, Hmeļņitskas apgabalā, vietējie iedzīvotāji balsoja par divu baznīcu nodošanu Ukrainas pareizticīgo baznīcai.

12:16 Krievijas varasiestādes turpina izmantot reliģiju kā ieroci, mēģinot diskreditēt Ukrainu starptautiskajā arēnā un veikt uz reliģiju balstītas informācijas operācijas militāru mērķu sasniegšanai, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

"Krievija var izmantot gaidāmās pareizticīgo Lieldienas, lai aizkavētu Ukrainas pretuzbrukumu, aicinot uz pamieru aiz cieņas pret pareizticīgo reliģiju, lai gan pati Krievija neizrāda cieņu pret reliģiju okupētajās teritorijās," raksta ISW.

Reliģiskā vajāšana, visticamāk, ir arī daļa no Krievijas īstenotās kultūras genocīda un etniskās tīrīšanas kampaņas, kuras mērķis ir iznīcināt neatkarīgas ukraiņu nācijas un Ukrainas pareizticīgās baznīcas ideju, secina eksperti.

11:54 Mikolajvas apgabala Vozņesenskas rajona Južnoukrainskas pilsētas iedzīvotājs spiegoja Krievijas labā, vācot datus par Dienvidukrainas atomelektrostacijas aizstāvjiem un fotografējot kritisko infrastruktūru.

10:59 Krievu iebrucēji Bahmutā sāka pielietot izdegušās zemes taktiku, situācija pilsētā ir sarežģīta, bet kontrolēta, sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris Aleksandrs Sirskis.

10:06 Pēdējo septiņu dienu laikā Krievija, visticamāk, palielinājusi bruņutehnikas skaitu pie Marinkas pilsētas Doņeckas apgabalā, kas atrodas 20 kilometrus uz dienvidrietumiem no Doņeckas, norāda departaments.

09:20 Aizstāvji diennaktī iznīcinājuši 670 iebrucējus. Krievija agresīvajā karā pret Ukrainu jau zaudējusi 178 820 karavīrus, 2750 artilērijas sistēmas, 2323 bezpilota lidaparātus, 7028 bruņumašīnas un 3637 tankus.

00.10. Vācijas ekonomikas ministrs norāda, ka valdībai nepieciešams veikt stingrākus pasākumus pret Vācijas uzņēmumiem, kas cenšas apiet Eiropas Savienības noteiktās sankcijas pret Krieviju un attīstīt savu uzņēmējdarbību agresorvalstī, vēstīts portālā pravda.com.ua.







Pasaulē

Francijā Marseļas iedzīvotāji ir šokēti par īpaši brutālu bērna slepkavību. 15 gadus vecu pusaudzi nogalināja bandas dalībnieki. Prokurors norāda, ka narkotiku tirgotāju veikto slepkavību skaits pieaug un to upuri kļūst jaunāki.