Ukrainas kara 355. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:55]

© AFP/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13.februārī. Ukraina jau turpat gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu

22:55 Populārais Krievijas žurnālists, radio "Eho Moskvi" bijušais galvenais redaktors Aleksejs Venediktovs Francijas laikrakstā "Le Monde" publicētā intervijā pastāstījis, ka viņam pērn 24.februārī, kad Krievija sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, piezvanījuši no Kremļa un pateikuši, ka "ar tevi ir cauri".

Venediktovs Parīzē bijis februāra sākumā un tad sniedzis interviju "Le Monde".

Kā intervijā atceras žurnālists, viņš sapratis, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieņēmis lēmumu sākt karu pēc revizionistiskā raksta par krievu un ukraiņu tautu vienotību, kas publicēta 2021.gada jūlijā.

Arī daudzās Rietumu preses publikācijās par to, kā ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai radusies izpratne par Putina plāniem, šis raksts tiek minēts kā svarīga robežzīme.

24.februāra rītā Venediktovs sava radio ēterā sacīja, ka iebrukums Ukrainā ir liktenīga Putina kļūda un ka tās sekas Krievijai būs katastrofiskas.

Pēc tam "man piezvanīja no Kremļa, lai paziņotu: "Ar tevi ir cauri, kara laikā propagandai ir jābūt totālai"", intervijā atcerējās Venediktovs.

Radio "Eho Moskvi" tika slēgts 3.martā. Tas tika izdarīts ar radio īpašnieka uzņēmuma "Gazprom Media" lēmumu.

Venediktovam bieži tiek pārmesti kompromisi ar varu.

"Le Monde" vaicāja, vai viņš nenožēlo pašbildes ar Kremļa propagandisti Margaritu Simonjanu.

"Es vairs nevaru ar viņu runāt, viņa ir fanātiķe," atbildēja Venediktovs.

Tomēr žurnālists arī norādīja, ka, pateicoties biedriskajām attiecībām ar Simonjanu un tamlīdzīgiem cilvēkiem, viņš spējis izglābt no cietuma tīmekļa medija "Meduza" korespondentu Ivanu Golunovu, organizēt apmaiņu, kuras rezultātā Ukrainā varējis atgriezties režisors Olehs Sencovs, kā arī vienoties par Putina un Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska pirmo telefonsarunu 2019.gada jūlijā.

22:28 Krievijas okupācijas karaspēks izmisīgi cenšas izlauzties cauri Ukrainas aizsardzībai Donbasā. Krievijas Federācijas Bruņoto spēku pavēlniecība pat sūta kaujā kuģu jūrniekus, it kā tie būtu jūras kājnieki.

Kā televīzijas kanāla FREEDOM ēterā atzīmēja Armijas studiju, pārveides un atbruņošanās centra direktora vietnieks starptautiskajos jautājumos Mihails Samuss, okupantiem frontē jāpanāk zināmi rezultāti "līdz 24. februārim, līdz brīdim, kad Putins izdarīs paziņojumu Krievijas Federācijas federālajai asamblejai, Krievijas parlamentam".

21:52 Ukrainas bruņoto spēku 103. teritoriālās aizsardzības brigādes majors Oleksandrs Gaņuščins sacīja, ka Krievijas okupācijas karaspēks cenšas atgūt pozīcijas pie Oskolas upes 15 km virs Kupjanskas Harkovas apgabalā.

"Viņu nolūks ir skaidrs. No Kupjanskas līdz Borovajai un Limanai, ieskaitot, ienaidnieks vēlas izveidot karalauku. Tagad tas spiedīs, cik vien iespējams, - tagad tas spiež uz ziemeļiem no Kupjanskas, bet ir saprotami mērķtiecīgas darbības pret Limanu," raidījumā "Espresso" uzsvēra militārpersonas.

Pēc viņa teiktā, "šo virzienu tagad maksimāli nostiprinās kājnieku brigādes". Majors atzīmēja, ka tas ir svarīgi un kritiski.

20:53 Minhenes drošības konferences vadītājs Kristofs Heusgens sacīja, ka neatbalsta retoriku par "sarkanajām līnijām" jautājumā par militārās palīdzības sniegšanu Kijevai un neizslēdz arī iznīcinātāju F-16 pārvietošanu uz valsti. .

Kā intervijā DW atzīmēja diplomāts, svarīgi ir fokusēties uz reālajām Ukrainas vajadzībām frontē, nevis izdomāt kādus ierobežojumus.

"Tā vietā, lai vilktu sarkanas līnijas, mums vajadzētu pievērst uzmanību tam, kas ir nepieciešams," viņš teica.

20:02 Luhanskas apgabalā Svatovas virzienāvirzās Ukrainas aizstāvji. Iebrucēji aizsargājas un ir spiesti doties cīņā pret ukraiņu aizstāvjiem.

"Šeit nāk izrāviens mūsu virzienā, tur viena grupa nokļuva zem uguns, zem iznīcības, viņi mums deva pusstundu, mums ir jāiet uz priekšu, lai palīdzētu noturēt aizsardzību," pārtvertajā ziņojumā sacīja okupants, publicēja Ukrainas izlūkdienesti.

Tajā pašā laikā tiek atzīmēts, ka ukraiņu grupā ir aptuveni 30-40 cilvēki un tikai 11 krievi.

19:12 Ukrainas Aizsardzības spēku aviācija 13.februārī veica 14 triecienus Krievijas karaspēka personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām.

Tāpat, pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba teiktā, raķešu spēku un artilērijas vienības trāpījušas trīs kareivju koncentrācijas zonās.

Dienas laikā Krievijas karaspēks veica divus raķešu un 16 gaisa triecienus, veica vairāk nekā 15 uzbrukumus no vairākām palaišanas raķešu sistēmām.

18:31 Cilvēki, kas 90. gados radīja nestabilitāti Krievijā, tagad cīnās un iet bojā karā, ko Krievijas Federācija uzsāka pret Ukrainu.

"Bellingcat" izmeklētāji nosauca trīs krievu noziedzības bosus, kuri tika atbrīvoti un devās karā un tika nošauti.

Pretēji "Vāgnera" vadītāja Jevgēņija Prigožina solījumiem, ka ieslodzītie vecumā tikai līdz 50 gadu vecumam tiek ņemti par algotņiem, bijuši gadījumi, kad "vāgneriešu" rindās iestājušies vecāki cilvēki. Jo īpaši 59 gadus vecais Sergejs Maksimenko (“olimpietis”), 55 gadus vecais Andrejs Berežņihs (“Atriebējs”) un 55 gadus vecais Igors Kusks (“Afganistānis”).

18:00. NATO ir jāpalielina munīcijas ražošana, jo Ukraina izmanto ievērojami vairāk munīcijas nekā alianse spēj saražot ar pašreizējām jaudām un tas iztukšo krājumus, pirmdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

17:05. Vācijas armija sākusi apmācīt Ukrainas karavīrus darbam ar tankiem "Leopard 2". Instruktāža pamatā notiek Bundesvēra mācību bāzē Minsterē. Mācības, domājams, ilgs vairākas nedēļas. Vācijas valdība Kijivai apsolījusi 14 tankus "Leopard 2".

16:21. Lietuva ir gatava piedalīties Ukrainai nodoto vidējas darbības rādiusa "zeme-gaiss" raķešu sistēmu NASAMS remontēšanā, pēc tikšanās Norvēģijā ar sistēmu ražotāja "Kongsberg" pārstāvjiem paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

15:25. Krievija plāno Moldovā sarīkot valsts apvērsumu, preses brīfingā pirmdien sacīja Moldovas prezidente Maija Sandu. Krievija plāno ar opozīcijas protestiem, kā arī, iesaistot militāri sagatavotus cilvēkus un Krievijas, Baltkrievijas, Serbijas un Melnkalnes pilsoņus, uzbrukt valdības iestādēm un nomainīt varu valstī, sacīja prezidente.

14:30. Ungārijas ārlietu ministrs ierodas Minskā, lai "runātu par mieru" Ukrainā", vēsta pravda.com.ua.

12.45. Krievijas armija šodien veikusi uzbrukumu Hersonai. Iznīcināta vietējā uzņēmuma ražošanas bāze. Uzbrukumā dzīvību zaudējis ražotnes darbinieks, ziņo pravda. com.ua.

12.13. Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni kritizējis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, pārmetot viņam Ukrainas iznīcināšanu. Berluskoni arī aicināja ASV iejaukties un izmantot Ukrainas atjaunošanai paredzētos līdzekļus, lai apturētu Zelenska "uzbrukumu divām autonomajām Donbasa republikām".

11.37. Pagājušajā nedēļā eksplozijā Ukrainā ievainots Starptautiskajā leģionā dienējošs brīvprātīgais no Lietuvas, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņo portāls "15min.lt". Portāla rīcībā esošā informācija liecina, ka vīrietis guvis smagas traumas, tomēr viņa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā stabils. Tuvākajā laikā plānota viņa pārvešana uz Lietuvu. Ievainotā tuvinieki ir informēti par notikušo.

10.14. Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" samazinājusi Ukrainas kredītreitingu, ņemot vērā ieilgušo karadarbību ar Krieviju.Aģentūra Ukrainas kredītreitingu samazinājusi par vienu pakāpi līdz "Ca", un šis līmenis liecina, ka valsts tuvojas maksātnespējas stāvoklim.

09.26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 138 340 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3283 tankus, 6492 bruņutransportierus, 2290 lielgabalus, 465 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 234 zenītartilērijas iekārtas, 296 lidmašīnas, 286 helikopterus, 2007 bezpilota lidaparātus, 857 spārnotās raķetes, 5150 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 217 specializētās tehnikas vienības.

08.42. Krievija pie Vuhledaras, iespējams, zaudējusi veselu elites brigādi, ziņo Ukrainas armija. "Pie Vuhledaras un Marjinkas, Doneckas apgabalā iznīcināts liels skaits ienaidnieka spēku, ieskaitot komandējošo sastāvu," izdevumam "Politico" pavēstījis Ukrainas aizsardzības spēku Tavrijskes apgabala apvienotā preses centra vadītājs Oleksijs Dmitriškivskis.

"Papildus tam, aizvadītās nedēļas laikā ienaidnieks zaudējis aptuveni 130 tehnikas vienības, tai skaitā 36 tankus," piebildis Dmitriškivskis. Viņš norādījis, ka krievi pie Vuhledaras dienā zaudē 150 līdz 300 jūras kājnieku.

07.08. Eiropas valstīm ir jāveic kopīgi iepirkumi aizsardzības jomā, lai varētu lētāk un ātrāk iegādāties bruņojumu saviem aizsardzības spēkiem un Ukrainas atbalstam, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs (LA).

Pēc Ijaba vārdiem, pašreizējais munīcijas un ieroču trūkums sakarā ar karu Ukrainā ir izgaismojis vājās vietas Eiropas aizsardzībā, tāpēc Eiropas valdības ir apņēmušās palielināt izdevumus un papildināt ieroču un munīcijas krājumus, kurus ievērojami samazina piegādes Ukrainai. Tikmēr daži Eiropas uzņēmumi bažījoties, ka liela daļa naudas tiks novirzīta ASV ražotajai tehnikai vai noguls tikai lielo aizsardzības rūpniecības kompāniju kontos.

00.10. Portāls pravda.com.ua. ziņo, ka svētdien, 12. februārī, krievu okupanti veikuši divus raķešu uzbrukumus un 23 uzbrukumus no daudzkārtējas raķešu palaišanas sistēmām. Sīvākās cīņas vakar notika piecās frontēs.

Pasaulē

Zemūdens infrastruktūras aizsardzībai Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā tiks iesaistīta Vācijas īpašo uzdevumu spēku GSG-9 jūras operatīvā vienība, ziņo Vācijas televīzijas kanāls ARD un izdevums "Der Spiegel", atsaucoties uz informētiem avotiem drošības dienestos.

Svarīgākais