Ukrainas kara 236. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:05]

© EPA/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 17. oktobrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.05. 17. oktobra vakarā pretgaisa aizsardzības spēki Kijivas apgabalā notrieca ienaidnieka dronu, Kijivas OVA vadītājs Oleksijs Kuleba.

20.09. Vācijas ārējā izlūkdienesta BND prezidents Bruno Kāls norādījis, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir kara pieteikums visai Rietumu demokrātiskajai pasaulei. Kāls parlamenta komitejas publiskā sēdē pauda viedokli, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina sāktais karš nav tikai par Ukrainas teritoriju. Putins turpinās izmantot spēku, kā to darīja Čečenijā, Gruzijā, Sīrijā, Krimā un Donbasā, lai sasniegtu savus politiskos mērķus, uzsvēra BND prezidents.

19.27. Jeiskā Krievijas dienvidrietumos, paceļoties no lidlauka, pirmdien avarējis bumbvedējs iznīcinātājs "Su-34", kas ietriecies daudzstāvu dzīvojamajā mājā, atsaucoties uz Aizsardzības ministriju ziņo valdības kontrolētā aģentūra TASS.

19.09.Ukraina, veicot kārtējo gūstekņu apmaiņu, panākusi 108 sieviešu atbrīvošanu, pirmdien paziņojis Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks. Šī ir pirmā reize, kad visi atbrīvotie gūstekņi ir sievietes. Starp atbrīvotajām ir 37 sievietes, kas tikušas evakuētas no pēdējā Mariupoles aizstāvju bastiona - rūpnīcas "Azovstaļ". 11 atbrīvotās ir virsnieki, bet 85 - instruktori un kareivji. 35 no atbrīvotajām militārpersonām ir armijas pārstāves, 32 atrodas karaflotes dienestā, 12 ir no zemessardzes, astoņas - no Nacionālās gvardes, ieskaitot divas īpašo uzdevumu vienības "Azov" pārstāves. Vēl piecas atbrīvotās dienējušas valsts īpašajā transporta dienestā, bet četras - robežsardzē.

17.31. Krievijas armijas kontingentā, kas tiek izvietots Baltkrievijā tā dēvētās kopīgā karaspēka grupējuma (SUG) ietvaros, būs 170 tanki, 200 bruņutransportieri un 100 lielgabali, tviterī pavēstījis Baltkrievijas aizsardzības ministra vietnieks starptautiskās sadarbības jautājumos Valērijs Revenko.

16:52. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien Luksemburgā apstiprinājuši Ukrainas karavīru militārās apmācības misiju un vēl 500 miljonu eiro piešķiršanu militārajai palīdzībai Ukrainai.

16:08. Maskavas propagandas kanālā "Pervij kanal" ("Pirmais kanāls") bijusī redaktore Marina Ovsjaņņikova aizbēgusi no Krievijas, kur izsludināta meklēšanā, pirmdien ziņu aģentūrai AFP apstiprināja viņas advokāts. "Ovsjaņņikova un viņas meita pameta Krieviju pāris stundas pēc tam, kad atstāja adresi, kur atradās mājas arestā. Viņas tagad atrodas Eiropā. Viņām viss kārtībā. Viņas gaida, līdz varēs par to runāt publiski, bet pagaidām tas nav droši," paziņoja Ovsjaņņikovas advokāts Dmitrijs Zahvatovs.

15:07. Krievijas uzbrukumos Kijivā un Sumu apgabalā nogalināti vismaz seši cilvēki, pirmdien paziņojušas Ukrainas amatpersonas. Jau vēstīts, ka Krievijas spēki šorīt uzbruka Kijivai ar droniem kamikadzēm.

14:18. Lietuvā pirmdien sākas lielas starptautiskās militārās mācības "Geležinis vilkas-2022-II"("Dzelzs vilks-2022-II"), pirmdien paziņoja Lietuvas Nacionālie bruņotie spēki. Mācības turpināsies divas nedēļas Ģenerāļa Jona Žukauska poligonā pie Pabrades, valsts austrumos. Tajās piedalīsies karavīri ne tikai no Lietuvas, bet arī ASV, Austrālijas, Beļģijas, Čehijas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Norvēģijas, Vācijas. Mācībās būs iesaistīti apmēram 2300 karavīri un 700 militārās tehnikas vienības, tai skaitā tanki, kājnieku kaujas mašīnas, bruņutransportieri, artilērijas ieroči, kā arī apgādes transportlīdzekļi.

12.50. Jaunais ANO augstais cilvēktiesību komisārs Volkers Turks pirmdien, stājoties amatā, paudis bažas par konflikta saasināšanos Ukrainā un uzsvēris, ka civiliedzīvotāji ir jāaizsargā. "Jebkura karadarbības eskalācija mūs ļoti satrauc, un tas notiek Ukrainā," žurnālistiem Ženēvā savā pirmajā darba dienā sacīja Turks.

12.42. Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks pirmdien aicinājis izslēgt Krieviju no G20 grupas. "Tie, kas dod pavēles uzbrukt kritiskajai infrastruktūrai, nosaldēt civiliedzīvotājus un organizēt pilnīgu mobilizāciju, lai noklātu frontes līniju ar līķiem, noteikti nevar sēdēt pie viena galda ar G20 līderiem (..), [Krievija] ir jāizslēdz no visām platformām," paziņoja Podoļaks.

12.33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 65 320 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 320 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējusi 2537 tankus, 5205 bruņutransportierus, 1599 lielgabalus, 366 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 187 zenītartilērijas iekārtas, 268 lidmašīnas, 242 helikopterus, 1241 bezpilota lidaparātu, 316 spārnotās raķetes, 3969 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 144 specializētās tehnikas vienības.

12.00. Atkritumu apsaimniekotājs SIA "ZAAO" un Vidzemes plānošanas reģions akcijā "Sasildi Ukrainu" aicina ziedot sadzīves tehnikas ierīces Odesas reģiona iedzīvotājiem ziemas periodā.

11.49. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien tiekas Luksemburgā, lai apstiprinātu Ukrainas karavīru militārās apmācības misiju un, visticamāk, atbalstīs vēl 500 miljonu eiro piešķiršanu militārajai palīdzībai Ukrainai.

ES valstu vēstnieki Ukrainas karavīru apmācību misiju apstiprināja jau pagājušajā nedēļā. ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels pēdējā laikā nācis klajā ar aicinājumiem atvēlēt vairāk līdzekļu ieroču un cita militārā aprīkojuma iegādei, lai palīdzētu Ukrainai.

11.04. Pirms Eiropas Savienības (ES) diskusijām par Krievijas agresiju Ukrainā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri nākuši klajā ar kopīgu paziņojumu, aicinot ES nodrošināt to, ka Krievijai nākas atbildēt par Ukrainā izdarītajiem noziegumiem.

10.41. Krievijai kļūst arvien grūtāk nodrošināt savu spēku grupējuma apgādi Ukrainas dienvidos pēc Krimas tilta saspridzināšanas, teikts Lielbritānijas izlūkdienestu pirmdienas pārskatā par karu Ukrainā.

"Loģistikas izaicinājumi Krievijas spēkiem Ukrainas dienvidos, visticamāk, kļūs vēl lielāki pēc Krimas tilta sapostīšanas 8.oktobrī. Atjaunošanas darbi turpinās, tilts ir daļēji atvērts satiksmei, taču daudzas kravas automašīnas joprojām gaida rindā uz šķērsošanu," norādīts pārskatā.

10.00. Krievijas armija pirmdienas rītā ar raķetēm apšaudījusi kritiskās enerģētikas infrastruktūras objektus Sumu un Dņipropetrovskas apgabalos, ziņo amatpersonas.

Dņipropetrovskas apgabala kara administrācijas priekšsēdētājs Valentīns Rezņičenko pavēstīja, ka Ukrainas armija notriekusi virs apgabala trīs Krievijas raķetes, taču viena trāpījusi enerģētikas infrastruktūras objektam, kur izcēlies ugunsgrēks.

09.07. Ukrainai ir jāatgūst noteiktas Krievijas okupētās teritorijas, lai garantētu savu ilgtermiņa drošību un ekonomisko dzīvotspēju, ziņo ASV Kara pētniecības institūts. Veselīgas Ukrainas ekonomikas atjaunošanai ir jāatbrīvo pārējais Zaporižjas apgabals un lielākā daļa Doneckas un Luhanskas apgabalu, ieskaitot vismaz daļu teritorijas, ko Krievija sagrāba 2014.gadā.

07.55. Krievijas spēki pirmdienas rītā ar droniem kamikadzēm veikuši uzbrukumu Kijivai, ziņo pilsētas mērs Vitālijs Kličko. Divi sprādzieni nogranduši galvaspilsētas centra Ševčenko rajonā, savā "Telegram" kanālā raksta Kličko.

07.08. Krievijā bloķēta Ukrainas valsts projekta "Gribu dzīvot" vietne, ar kuras palīdzību Krievijas karavīri var vienoties par padošanos gūstā Ukrainas armijai, vēsta sabiedriskā organizācija "Roskomsvoboda".

Kā informē "Roskomsvoboda", lēmumu par vietnes bloķēšanu Krievijas Ģenerālprokuratūra pieņēma 11.oktobrī, svētdien, 16.oktobrī, vietne tika bloķēta. Projekts "Gribu dzīvot" paredzēts, lai palīdzētu Krievijas karavīriem, kas nevēlas karot ar Ukrainu, droši padoties gūstā Ukrainas armijai.

05.49. Krievijas iebrukums Ukrainā un tā radītās ekonomiskās sekas ir iegrūdušas nabadzībā četrus miljonus bērnu visā Austrumeiropā un Vidusāzijā, pirmdien paziņoja ANO bērnu aizsardzības aģentūra UNICEF. "Bērni nes smagāko nastu ekonomiskajā krīzē, ko izraisījis karš Ukrainā," paziņoja UNICEF.

16. oktobra teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 235. dienu.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.