Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 177. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:06]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 19. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.06. Ukrainas un Latvijas prezidentu kundzes Olena Zelenska un Andra Levite šodien pārrunāja nepieciešamību steidzami domāt par Ukrainas karavīru un civiliedzīvotāju, īpaši bērnu mentālās veselības stiprināšanu.

21.52. ASV Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja par jaunu ieroču sūtījumu Ukrainas spēkiem 775 miljonu dolāru apmērā, kas ietver "Himars" raķetes, artilēriju un atmīnēšanas sistēmas.

20.20. Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa Francijas kolēģis Emanuels Makrons piektdien telefonsarunā vienojušies par nepieciešamību veikt neatkarīgu inspekciju Krievijas spēku sagrābtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES).

Kā teikts Kremļa paziņojumā, abi līderi aicinājuši Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ekspertus pārbaudīt AES "pēc iespējas ātrāk" un "novērtēt reālo situāciju uz vietas".

19.53. Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" piektdien paziņoja, gāzesvada "Nord Stream" galvenās kompresoru stacijas vienīgais strādājošais gāzes sūknēšanas bloks tiks apturēts no 31.augusta līdz 2.septembrim apkopes un plānveida profilaktisko darbu dēļ.

Pabeidzot darbus un nepastāvot agregāta tehniskiem bojājumiem, gāzes transportēšana tiks atjaunota pašreizējā 33 miljonu kubikmetru dienā līmenī, pavēstīja "Gazprom".

19.22. Baltijas Jauniešu forumā "Sabiedrības noturības veicināšana" Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko aicināja jauniešus aktīvi darboties, lai nepieļautu pasaulē agresiju pret suverēnu valsti.

Tāpat vēstnieks ne tikai pateicās Latvijai par Ukrainai sniegto sabiedrības lielo atbalstu Krievijas kara Ukrainā kontekstā, bet arī uzsvēra, ka jauniešu rokās un spējās ir gan miera un drošības veidošana pasaulē, gan tā uzturēšana.

18.12. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs piektdien aicināja Krieviju neatslēgt no Ukrainas tīkla Zaporižjas atomelektrostaciju (AES), kas kopš marta atrodas Krievijas karaspēka kontrolē.

"Pašsaprotami, elektrība no Zaporižjas ir Ukrainas elektrība. Šis princips ir pilnībā jārespektē," vizītes gaitā Odesā, Ukrainas dienvidos, sacīja Gutērrešs.

Kā norādīja Ukrainas atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom", "ir informācija, ka krievu okupantu karaspēks plāno izslēgt reaktorus un atslēgt tos no Ukrainas energosistēmas izejas līnijām".

17.16. Termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) nedrīkstētu liegt personām, kuras bēg no savas valsts varas, atzīmēja "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka jautājumu par TUA un vīzu ierobežošanu Baltkrievijas un Krievijas pilsoņiem vispārināt ir ļoti sarežģīti. Ļoti nepareizi viņa ieskatā būtu atraidīt tos cilvēkus, kuri bēg no savas valsts varas. Tomēr valstij varētu trūkt kapacitātes, lai izvērtētu katru personu, pieļauj politiķis.

Arī ZZS vadītājs Uldis Augulis pauda, ka regulējumā ir jābūt izņēmumiem attiecībā pret personām, kuras ir bēgušas no Krievijas un nekādā veidā nevar valstī atgriezties. Kopumā Iekšlietu ministrijas (IeM) rosinājums ir vēl vērtējams, sacīja politiķis.

16.03. Britu raidsabiedrības BBC krievu redakcija kopā ar Krievijas tīmekļa mediju "Mediazona" un brīvprātīgo komandu publicējuši jaunākos datus par Krievijas armijas zaudējumiem, un atbilstoši izpētes rezultātiem izdevies gūt apstiprinājumu par 5701 Krievijas karavīra nāvi.

Ja vidēji bataljonā ir 300 cilvēku, tad šie dati nozīmē, ka pusgadu ilgstošā kara gaitā Krievijas apstiprinātie zaudējumi ir aptuveni 20 bataljoni.

Žurnālisti skaidro, ka apkopo tikai apstiprinātus datus, balstoties vietējo varasiestāžu, mediju un kritušo karavīru tuvinieku informācijā.

14.26. Biedrība "FreeBelarus" sadarbībā ar SIA "Sociālais kods" ir izveidojusi mobilo lietotni "Riga.events", kurā tiks apkopota informācija par kultūras, izklaides, sporta un citiem pasākumiem Rīgā un tuvējā apkārtnē, lai palīdzētu no Aleksandra Lukašenko režīma represijām aizbēgušajiem baltkrievu bēgļiem un no kara patvērumu Latvijā radušajiem Ukrainas iedzīvotājiem adaptēties Latvijas galvaspilsētā.

13.49. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sacīja, ka sarunu laikā Ļvivā piedāvājis Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu rīkot Turcijā.

13.25. Latvijas Bruņotie spēki Ukrainā drīzumā nogādās Latvijas uzņēmēju un aizsardzības nozares sarūpēto humāno palīdzību, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā. Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece un vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos Elmārs Pļaviņš piektdien piedalījās Latvijas uzņēmēju un aizsardzības nozares sarūpētās kārtējās humānās palīdzības kravas sagatavošanā.

13.02. ASV atbalsta Ukrainai piešķirto ieroču izmantošanu triecienu veikšanai Krimā, ja Kijiva to uzskata par nepieciešamu, tīmekļa medijam "Politico" apliecinājusi kāda augsta ranga ASV amatpersona. ASV piešķīrušas ieročus pašaizsardzībai, izdevumam atgādināja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

12.53. Raķešu uzbrukumu rezultātā Harkovai no 17. līdz 18. augustam gāja bojā vismaz 19 cilvēki, bet vēl 42 tika ievainoti, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

11.52. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 44 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1899 tankus, 4195 bruņutransportierus, 1016 lielgabalus, 266 daudzstobru reaktīvo mīnmetējus, 141 zenītartilērijas iekārtu, 234 lidmašīnas, 197 helikopterus, 795 bezpilota lidaparātus, 190 spārnotās raķetes, 3130 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 94 specializētās tehnikas vienības. Vislielākos zaudējumus pēdējās diennakts laikā krievi cietuši Doneckas virzienā.

10:56.Krievija karā pret Ukrainu nav spējusi gūt panākumus kibertelpā, piektdien paziņojis Lielbritānijas Valdības sakaru centra (GCHQ) vadītājs Džeremijs Flemings. "Līdz šim [Krievijas] prezidents [Vladimirs] Putins informācijas karā visās jomās Ukrainā un Rietumos ir zaudējis. Lai gan tas ir iemesls svinībām, mēs nedrīkstam nenovērtēt to, kā krievu dezinformācijai veicas citur pasaulē," atzinis Fleminsgs, kura vadītā iestāde ir atbildīga par elektronisko izlūkošanu un drošību. "Tieši tāpat kā tās sauszemes iebrukums, Krievijas sākotnējie plāni tīmeklī, šķiet, ir izgāzušies. Uzbrukumu kiberieroču izmantošana no valsts [Krievijas] puses bijusi bezatbildīga un nešķirojoša," raksta GCHQ šefs.

10:17. Pēdējās diennakts laikā Ukrainas armija dienvidu karadarbības zonā likvidējusi 73 krievu iebrucējus, kā arī iznīcinājusi pretinieka munīcijas noliktavu un kara tehniku, piektdien ziņo operatīvais štābs "Dienvidi". Ukraiņu aviācija devusi triecienus četriem pretinieka dzīvā spēka un tehnikas koncentrācijas punktiem Baštankas un Berislavas rajonos.

09:13. Krievijas hiperskaņas raķešu "Kinžal" izvietošana Kaļiņingradas apgabalā, par ko ceturtdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija, nemaina drošības situāciju reģionā un nepalielina draudus Lietuvai, norādījis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

08:41. Igaunija sniegs papildu militāro palīdzību Ukrainai, piegādājot mīnmetējus un prettanku ieročus, ceturtdien nolēma Igaunijas valdība. Tāpat Igaunija, atbalstot Lielbritānijas iniciatīvu, paplašinās Ukrainas karavīru apmācību, paziņoja Igaunijas Aizsardzības ministrija. Vēl sadarbībā ar Vāciju Igaunija nodos Ukrainai otro lauka hospitāli.

07:57. Divi Krievijas iznīcinātāji ceturtdien pārkāpuši Somijas gaisa telpu, paziņojusi Somijas Aizsardzības ministrija. Tas noticis Porvo apkaimē, pavēstīja ministrijas preses pārstāvis Kristians Vakuri. Pēc viņa teiktā, iznīcinātāji "MiG-31" uzturējušies Somijas gaisa telpā apmēram divas minūtes. Lai identificētu pārkāpējus, gaisā pacēlusies Somijas gaisa spēku lidmašīna.

07:14. Belbekas militārajā lidlaukā Sevastopolē un Kerčā, Krievijas okupētajā Ukrainas Krimas pussalā, ceturtdienas vakarā bijuši dzirdami sprādzieni, savukārt Krievijas Belgorodas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, aizdegusies munīcijas noliktava, liecina vietējo iedzīvotāju medijiem un sociālajos tīklos sniegtā informācija. Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem okupētajā Krimā, vēsta, ka Belbekas lidlaukā nogranduši vismaz četri sprādzieni. Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs, komentējot sprādzienus Belbekas lidlaukā un Kerčā, kā arī ugunsgrēku munīcijas noliktavā Belgorodas apgabalā, platformā "Telegram" ierakstījis: "Kā jūs saprotat, mums ar to nav saistības. Smēķēt vajag mazāk.

00.10. Krievijas militārā pavēlniecība draud pārtraukt Eiropā lielākās AES - Zaporožjes atomelektrostacijas darbību.

18. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 176. dienu.