Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 176. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:07]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 18. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.07. Ukrainas Tūrisma attīstības valsts aģentūra aicina nebraukt uz traģēdijas vietām deokupētajās teritorijās, vēsta pravda.com.ua.

"Melno" tūrismu organizējis viens no uzņēmumiem, taču tas jau pārtraucis šo rūpalu, ziņo Ukrainas Tūrisma attīstības valsts aģentūra.

21.08. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pēc tikšanās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu sacīja, ka sarunas ar Krieviju iespējamas, ja Krievijas karaspēks pametīs Ukrainu.

20.26. Latvija ir viena no lielākajām palīdzības sniedzējām Ukrainai, vērtējot to pret iekšzemes kopproduktu (IKP) - mūsu valsts sniegtā palīdzība Ukrainai veido 0,8% no IKP, norāda Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

19.02. Krievija noraidījusi ANO priekšlikumu par demilitarizētas zonas izveidi ap Krievijas sagrābto Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) Ukrainā.

18.09. Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim Ļvivā bijusi tikšanās ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu, un tās gaitā puses runājušas par labības eksportu, gūstekņu jautājumu un Krievijas kodolšantāžu.

17:05. 17.augustā noticis raķešu uzbrukums Harkivas Saltivas rajonam. Vismaz 12 cilvēki gāja bojā un vēl 20 tika ievainoti, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

16.26. Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departamenta direktora vietnieks Ivans Ņečajevs paziņoja, ka Maskava neakceptē priekšlikumu izveidot demilitarizētu zonu ap Zaporožjes AES.

15.26. Ļvivā ieradies Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, tā ir pirma vizīte Ukrainā kopš pilna mēroga kara sākuma.

14.49. Nikolaivā Krievijas apšaudes rezultātā viens cilvēks gājis bojā un vēl divi ievainoti, ziņo portāls "Pravda.com.ua".

14.07.Ukraina karā pret Krieviju jau sākusi izmantot ASV piegādātās liela ātruma pretradaru raķetes AGM-88 HARM, vēsta izdevums "Business Insider".

Tas, ka šādas raķetes ir Ukrainas armijas bruņojumā, jau rada problēmas Krievijas pretgaisa aizsardzības radariem, kas ir nepieciešami aizsardzībai pret Ukrainas helikopteriem un lidmašīnām, kā arī pretbateriju radariem, kas tiek izmantoti, lai pamanītu Ukrainas artilēriju, tostarp arī amerikāņu daudzlādiņu reaktīvās iekārtas.

13.47. Ukrainas bēgļu bērnu izglītošanā Latvijā tiks piesaistīti arī ukraiņu pedagogi, kas strādās latviešu skolās kā pedagogu palīgi, Izglītības un zinātnes (IZM) preses konferencē par izglītības aktualitātēm 2022./2023.mācību gadā informēja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

12.27. ASV galvaspilsētā Vašingtonā svētdien atrasts miris amerikāņu investīciju baņķieris, Latvijā dzimušais Dens Rapoports, kas bija pazīstams arī kā nesaudzīgs Krievija prezidenta Vladimira Putina kritiķis. Vairāk šeit

11.11. Ar raķetēm apšaudīta arī Krasnohradu, kas atrodas aptuveni 100 kilometrus uz dienvidrietumiem no Harkivas, nogalinot vismaz divus cilvēkus. Vēl divi cilvēki, tostarp kāds 12 gadus vecs pusaudzis, guvuši ievainojumus.

10:29. Eiropas militārā palīdzība Ukrainai kopš aprīļa sarūk, liecina svaigākie dati, kurus apkopojis Ķīles Pasaules Ekonomikas institūts. Visa jūlija gaitā sešas lielākās Eiropas valstis nav izteikušas nekādus jaunus militārās palīdzības piedāvājumus Ukrainai, un tas ir pirmais šāds mēnesis kopš februāra, kad sākās Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā.

09:43. Krievijas karaspēks ceturtdienas rītā atkal apšaudījis Harkivu, nogalinot vismaz divus un ievainojot 18 cilvēkus, ziņo Harkivas apgabala kara administrācijas priekšsēdētājs Olehs Siņehubovs. Krievi no Krievijas teritorijas uz pilsētu izšāvuši astoņas raķetes, un apšaudē cietusi kāda četrstāvu kopmītņu ēka. Starp cietušajiem ir arī divi bērni.

09:19. Maskava pieprasījusi ASV izsniegt vīzas Krievijas delegācijai ārlietu ministra Sergeja Lavrova vadībā, lai tā varētu ierasties Ņujorkā uz ANO Ģenerālo asambleju.

08:36. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs trešdienas vakarā ieradies Ukrainas rietumu pilsētā Ļvivā, kur viņam ceturtdien paredzēts tikties ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, pavēstījis ANO preses dienests.Tikšanās laikā iecerēts pārrunāt iespējas "izbeigt Ukrainas un Krievijas karu, izmantojot diplomātiskos kanālus", sacījis Turcijas pārstāvis.

08:05. Igaunija no ceturtdienas aizliedz iebraukšanu valstī Krievijas pilsoņiem, kuriem ir Igaunijas izsniegta Šengenas zonas vīza, kā arī ierobežo vīzu izsniegšanu Krievijas pilsoņiem. Igaunijas valdība par tādu aizliegumu nolēma 11.augustā. Lēmums neietekmē Krievijas pilsoņus, kuriem Šengenas zonas vīzu izsniegusi cita valsts, kā arī Igaunijas pastāvīgos iedzīvotājus un pastāvīgās uzturēšanās atļaujas turētājus.

07:27. Krievijas karaspēka veiktajā raķešu triecienā trešdienas vakarā Ukrainas otrajā lielākajā pilsētā Harkivā sagrauta kopmītne un nogalināti septiņi cilvēki, paziņojušas Ukrainas amatpersonas. Vēl 16 cilvēki ievainoti. Trīsstāvu ēka, kurā atradās kopmītne, pilnībā sagrauta. Notikuma vietā strādā glābēji. Starp kopmītnes iemītniekiem bijuši arī bērni un pensionāri, kā arī nedzirdīgie, kuri nav varējuši dzirdēt gaisa trauksmes sirēnas. Pēc provizoriskām ziņām, kopmītnei trāpījusi spārnotā raķete "Kalibr", portālam "Suspiļne novini" sacījis Harkivas apgabala Civilās aizsardzības departamenta direktors Ivans Sokils.

07:02. Naktī uz trešdienu, kad tika slēgta satiksme pa Krimas tiltu, Ukrainai piederošo pussalu pametuši krievu okupācijas administrācijas vadītāji - tā dēvētais premjers Sergejs Aksjonovs un spīkers Vladimirs Konstantinovs, atsaucoties uz avotiem izlūkdienestā ziņo televīzijas kanāls "24". Saskaņā ar mediju ziņām Ukrainas izlūkdienestiem pagaidām nav zināma Aksjonova un Konstantinova atrašanās vieta, taču no okupētās Krimas viņi aizbraukuši pēc zvana no Maskavas par draudiem kolaboracionistu un Krievijas ielikteņu dzīvībām. Pēc šīs telefonsarunas abi steigā pametušu Krimu, izvedot arī sievas, bērnus un pat mīļākās, ziņo ukraiņu žurnālisti. Tā dēvētā Krimas vadītāja kancelejas darbinieki visu nakti esot dedzinājuši dokumentus.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā Telegram kanālā vēsta, ka Krievijas armija 17.augusta vakarā trāpīja hostelim Harkovā. Precīzs bojāgājušo un ievainoto skaits pagaidām nav zināms.

17. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 175. dienu.