Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 175. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:15]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 17. augustā. Ukraina jau sesto mēnesi varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.13. Krievija lūgusi ASV izsniegt Krievijas ārlietu ministram Lavrovam vīzu, lai viņš varētu doties uz ANO Ģenerālo asambleju, kas notiks Ņujorkā.

 

22.09. Naktī uz trešdienu, kad tika slēgta satiksme pa Krimas tiltu, Ukrainai piederošo pussalu pametuši krievu okupācijas administrācijas vadītāji - tā dēvētais premjers Sergejs Aksjonovs un spīkers Vladimirs Konstantinovs, atsaucoties uz avotiem izlūkdienestā ziņo televīzijas kanāls "24".

21.38. Pēc sprādzieniem Krimā Krievijas armija savas lidmašīnas pārvieto uz Krievijas Federācijas teritoriju, vēsta Ukrainas izlūkdienests.

20.42. Vācijas Federālais Konstitūcijas aizsardzības birojs brīdina par Krievijas propagandas un spiegošanas pieaugumu tuvāko mēnešu laikā. "Krievija izmanto problēmas, kas saistītas ar energoapgādi Eiropai," norādīja aģentūra, raksta portāls "Spiegel".

20.11. Pēc sprādzieniem Krievijas lidlaukos okupētajā Krimā krievi savas lidmašīnas un helikopterus sāka pārvietot uz Krievijas Federāciju un dziļi pussalā, informē "Pravda.com.ua".

19.14. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sacīja, ka Krievijas karaspēka klātbūtne Zaporožžas AES rada lielus riskus, un aicināja demilitarizēt rūpnīcu un pēc iespējas ātrāk tajā atļaut veikt SAEA pārbaudi.

18.22. Otrdien Ukrainas bruņoto spēku Jūras spēku artilērija Doņeckas apgabalā un Hersonas apgabalā iznīcināja vismaz 6 okupantus, raksta portāls "Pravda.com.ua".

17.58. ANO ģenerālsekretārs Antonio Gutērrešs ieradās Ļvivā, kur paredzēts tikties ar Ukrainas un Turcijas prezidentiem.

16.44. Ukrainas bruņotie spēki likvidējuši krievu iebrucēju bāzi okupētajā Novaja Kahovkā Hersonas apgabalā, ziņo poertāls "Pravda.com.ua".

15.46. Ķīna nosūtīs savu karavīrusuz Krieviju, lai piedalītos kopīgās militārajās mācībās, tajās piedalīsies vairākas citas valstis, tostarp Indija, Baltkrievija, Mongolija un Tadžikistāna.

14.50. Vācijā Saksijas federālās zemes premjerministrs Mihaels Krečmers paudis aicinājumu Krievijas-Ukrainas karu iespējami drīz izbeigt sarunu ceļā, vienlaikus atzinīgi izsakoties par Krievijai noteiktajām sankcijām un Ukrainas atbalstīšanu.

13.46. Tuvākajos divos līdz trīs mēnešos sprādzienu okupantu militārajos objektos Krimā varētu būt vairāk, intervijā laikrakstam "Guardian", paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. Vairāk šeit

12.32. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā no Krievijas emigrējuši aptuveni 20 500 ebreju, liecina bezpeļņas organizācijas Ebreju aģentūra Izraēlai dati.

Saskaņā ar tās datiem, līdz pilna mēroga kara uzsākšanai Krievijā dzīvoja 165 000 ebreju izcelsmes cilvēku.

11.53. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 44 100 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1886 tankus, 4162 bruņutransportierus, 993 lielgabalus, 263 daudzstobru reaktīvo mīnmetējus, 136 zenītartilērijas iekārtas, 233 lidmašīnas, 196 helikopterus, 792 bezpilota lidaparātus, 190 spārnotās raķetes, 3054 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 93 specializētās tehnikas vienības.

10:55. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis otrdien paziņoja, ka Francija un Vācija vada Eiropas Savienību (ES) kā "de facto oligarhija", ignorējot tādas valstis kā Polija, kas jau sen brīdināja par Krievijas ekspansiju. "Daudzi Eiropas līderi ļāvās sevi savaldzināt Vladimiram Putinam. Tagad viņi ir šokā," rakstā Francijas avīzē "Le Monde" norāda Moraveckis. "Mums nevajadzētu būt pārsteigtiem par Krievijas imperiālisma atgriešanos." "Eiropa atrodas savā pašreizējā situācijā nevis tāpēc, ka tā ir nepietiekami integrēta, bet gan tāpēc, ka tā atteicās dzirdēt patiesību," pavēstīja Moraveckis. "Balsi, ko varēja dzirdēt no Polijas vairākus gadus."

10:18. Lietuva augustā piedāvā piecus apmācību kursus Ukrainas militārpersonām, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Speciālistu apmācības moderna bruņojuma izmantošanā palielina tā efektivitāti, tādēļ mācībām moderna bruņojuma pielietošanā ir liela nozīme, un tas var palīdzēt Ukrainai iedarbīgāk aizsargāties pret Krievijas iebrukumu, paskaidroja ministrs.

09:43.Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis Krimas un citu okupēto teritoriju iedzīvotājus netuvoties Krievijas militārajiem objektiem. "Katru dienu un nakti mēs redzam ziņas par sprādzieniem okupantu īslaicīgi ieņemtajā teritorijā. Es lūdzu visus mūsu iedzīvotājus Krimā, mūsu valsts dienvidos, okupētajos Donbasa un Harkivas apgabala reģionos būt ļoti uzmanīgiem. Lūdzu, netuvojieties Krievijas armijas militārajiem objektiem un visām tām vietām, kur viņi glabā munīciju un ekipējumu, kur atrodas viņu štābi," teikts Zelenska videovēstījumā.

08:48. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukrainas tiesībsargājošās iestādes reģistrējušas 41 893 noziegumus, kurus pastrādājusi Krievijas Federācija, paziņojis Ģenerālprokuratūras preses dienests. "Agresijas un kara noziegumi: reģistrēts 28 591 noziegums, no kuriem 27 493 bija saistīti ar kara likumu un paražu pārkāpumiem, 73 bija saistīti ar agresīva kara plānošanu, sagatavošanu un vešanu, 28 bija saistīti ar kara propagandu, 997 bija citi," teikts paziņojumā. Tāpat reģistrēti 13 302 noziegumi pret nacionālo drošību, no kuriem 9191 bija Ukrainas teritoriālās vienotības un neaizskaramības pārkāpumi, 1582 - par valsts nodevību, 1876 - par kolaboracionismu, 129 - par palīdzības sniegšanu agresorvalstij, 64 - par diversiju, pavēstīja Ģenerālprokuratūra.

08:06. No Krievijas otrdien veikts liels kiberuzbrukums Ukrainas valsts atomenerģētikas kompānijas "Enerhoatom" tīmekļa vietnei, paziņoja uzņēmums. Tas bijis jaudīgākais kiberuzbrukums "Enerhoatom" vietnei kopš 24.februāra, kad Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā, norādīja "Enerhoatom". "Rašisti veica bezprecedenta kiberuzbrukumu "Enerhoatom" oficiālajai vietnei. Krievijas grupa "Tautas kiberarmija" īstenoja kiberuzbrukumu, izmantojot 7,25 miljonus botu, kas triīs stundās simulēja simtiem miljonu kompānijas mājaslapas skatījumu," teikts "Enerhoatom" paziņojumā. Tajā uzsvērts, ka kiberuzbrukums nav būtiski ietekmējis uzņēmuma vietnes darbību un palicis nepamanīts tās lietotājiem.

07:26. Vairāk nekā puse Krievijas iedzīvotāju - 54% - daļēji tic un daļēji netic Krievijas valsts mediju sniegtajai informācijai par karu Ukrainā, liecina Krievijas socioloģisko pētījumu uzņēmuma "Levada centrs" aptaujas rezultāti. 11% Krievijas iedzīvotāju pilnībā netic valsts mediju informācijai par karu, bet 31% pilnībā tic valsts medijiem. Vienlaikus 76% krievu atbalsta Krievijas armijas darbības Ukrainā.

07:03. Igaunijas ziemeļaustrumu pilsētā Narvā un tās apkārtnē atbilstoši valdības lēmumam otrdien no publiskās telpas aizvākti pieminekļi ar padomju simboliku, vēsta Igaunijas valdības preses dienests. Policija paziņoja, ka aizturējusi astoņus cilvēkus, kuri tanka pārvietošanas laikā aicinājuši citus vardarbīgi pretoties valdības lēmuma izpildei.

00.01. Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis uzskata, ka aizliegums izsniegt Krievijas pilsoņiem vīzas varētu likt Krievijas iedzīvotājiem izdarīt spiedienu uz Vladimiru Putinu, lai pēc iespējas ātrāk tiku izbeigts karš, vēsta "The Washington Post". Zelenskis uzsvēra, ka "vīzu aizliegumā" nav nekā tāda, kas "atņemtu tiesības uz dzīvi", nosaucot šādas sankcijas par "ļoti labām un miermīlīgām".

16. augusta teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 174. dienu.