Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Jana Streļeca: Vairāki Ukrainas bēgļi savu dzīvi Latvijā beiguši pašnāvībā

© Ekrānuzņēmums

Ukrainas atbalsta biedrības valdes locekle, Ukrainā ievainoto karavīru ārstēšanas ilggadējā koordinatore Latvijā Jana Streļeca, viesojoties portāla nra.lv video podkāstā "ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ" atklāja, ka vairāki bēgļi no Ukrainas, nonākuši Latvijā, diemžēl savu dzīvi beidza ar pašnāvību.

"Situācija ar medicīnu Ukrainā ir ļoti smaga. Un tie nav tikai kaujas laukā gūtie ievainojumi, kas ir jāārstē. Ukrainā vidējais dzīves ilgums ir par aptuveni 10 gadiem īsāks nekā Latvijā. Līdz ar to ir skaidrs, ka gados vecākie bēgļi, kas ir nonākuši Latvijā, sirgst ar dažādām kaitēm. Darbs, kas stāv priekšā, ir milzīgs. Ukrainas neveiktās reformas tagad gāžas arī pār mūsu galvu. Kāda ir izeja? Vienkārši apzināties situāciju un "rakt". Situācija tiešām ir smaga. Cik saprotu, vairāki bēgļi Latvijā dzīvi beiguši pašnāvībā. Tas ir bijis posttraumatiskā sindroma dēļ. Psihologi, cik saprotu, arī nav gatavi Latvijā ar to strādāt. Arī daudzi brīvprātīgie palīgi nesaprot situācijas smagumu," raidījumā sacīja Jana Streļeca.

Pilns raidījuma ieraksts redzams šeit:

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.