Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 134. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:06]

© SCANPIX

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 7. jūlijā. Ukraina jau četrus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23.06. Starptautiskajai sabiedrībai vajadzētu pārskatīt Kaļiņingradas pārvaldību, par kuru diskusijas nav bijušas kopš Otrā pasaules kara beigām, vizītes Lietuvā laikā sacīja lietuviešu izcelsmes bijušais ASV kongresmenis Džons Šimkus.

22.09. Baltkrievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks ģenerālmajors Ruslans Kosigins sacīja, ka "Rietumu provokāciju" gadījumā Baltkrievijas spēki, pirmkārt, dos triecienu Polijas infrastruktūrai, atsaucoties uz "Европейская правда" vēsta pravda.com.ua. Vairāk šeit.

20:40. Polijas un Lietuvas vienotība un centieni pastiprināt drošību ir sliktas ziņas agresoram, ceturtdien kopā ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu apmeklējot tā dēvēto Suvalku koridoru, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Viņš norādīja, ka šī vizīte Suvalku koridorā nav nejaušība. "Cilvēki gan šajā pusē robežai, gan Lietuvas pusē brīnās, vai esam pietiekami aizsargājuši katru zemes centimetru. (..) Mēs visi lieliski zinām, ka šī ir neaizsargāta vieta, kuru agresora acis var uzlūkot pašu pirmo," sacīja Nausēda. Duda piebilda, ka vizītes mērķis ir kliedēt vietējās kopienās un medijos izskanējušās bažas par Suvalku koridora drošību.

19:21. Eiropas Savienība (ES) nepieļaus, ka Krievija izmanto G20 valstu ārlietu ministru sanāksmi Indonēzijā kā propagandas forumu, lai izplatītu dezinformāciju par iebrukumu Ukrainā, ceturtdien paziņoja ES pārstāve sakariem ar presi ārlietu jautājumos Nabila Masrali.

18:57. Lietuvas valdība ceturtdien apstiprinājusi Turcijā ražotā kaujas bezpilota lidaparāta "Bayraktar" un tam nepieciešamā bruņojuma nodošanu Ukrainai. Valdības lēmums paredz nodot Ukrainas armijai "Bayraktar" un 25 "zeme-gaiss" tipa raķetes. Piecas no raķetēm tiks piegādātas kopā ar bezpilota lidaparātu, bet pārējās 20 raķetes pusotra miljona eiro vērtībā tiks piegādātas, kad tās iegādāsies par Lietuvas televīzijas kanāla "Laisves TV" organizētā akcijā savāktajiem līdzekļiem. Paša bezpilota lidaparāta vērtība ir 4,4 miljoni eiro, bet kopējā ziedojamā bruņojuma vērtība sasniedz 6,3 miljonus eiro.

17:52. Lietuvas valdība ceturtdien sāka paātrinātu procedūru protokolu par Somijas un Zviedrijas iestāšanos aliansē ratifikācijai.

16.55. Vairāk nekā 70% nevadāmo šāviņu un vadāmo gaisa raķešu, ko Krievija izšāva uz Ukrainu, nesasniedz savu mērķi, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Operatīvās nodaļas priekšnieka vietnieks Oleksijs Gromovs.

14.32. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien deva zaļo gaismu makrofinansiālajam aizdevumam viena miljarda eiro apmērā, lai palīdzētu Ukrainai segt ārējā finansējuma vajadzības, kas ir palielinājušās kara dēļ, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

14.15. Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainas Doneckas apgabalā pēdējo 24 stundu laikā nogalināti vismaz septiņi civiliedzīvotāji un divi ievainoti, paziņojis apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

13.40. Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte ceturtdien noraidījusi ideju par bruņumašīnu piegādi Ukrainai, sakot, ka nevar izlaupīt Vācijas armijas resursus.

12.49. 6. jūnijā Krievijas armijas sarīkotajā apšaudē Mikolajivas apgabalā ievainoti 18 cilvēki, informē Mikolajivas apgabala padomes priekšsēdētāja.

12.10. Čūsku salā atkal plīvo Ukrainas karogs. "Ukrainas militārpersonas pacēluša Ukrainas karogu Čūsku salā," ziņo Odesas apgabala administrācijas pārstāvis Serhijs Bratčuks. Kā zināms, tad šī sala bija nonākusi Krievijas okupācijā, taču Ukrainas kaujiniekiem izdevās to atgūt savā kontrolē.

11.16. Pēdējās nedēļas laikā Ukrainas armija iznīcinājusi 16 krievu kazarmas un munīcijas noliktavas, savā "Telegram" kanālā ziņo Ukrainas armijas Stratēģisko sakaru pārvalde.

Iznīcinātas ir munīcijas noliktavas Perevaļskā, Popasnē, Kadijivkā, Jasinuvat, Sņižnē, Makivkā, Doneckā, Čornobajivkā, Velikijburlukā un Hersonā.

09.54. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši aptuveni 36 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24.februārī krievi zaudējuši 1602 tankus, 3797 bruņutransportierus, 815 lielgabalus, 247 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 107 zenītartilērijas iekārtas, 217 lidmašīnas, 187 helikopterus, 667 bezpilota lidaparātus, 155 spārnotās raķetes, 2665 automobiļus un autocisternas, 15 kuģus un ātrlaivas un 66 specializētās tehnikas vienības.

09.52. Francijas naftas gigants "TotalEnergies" trešdien paziņoja, ka pārtraucis darbību Krievijas naftas ieguves projektā, ņemot vērā Maskavas sākto karu Ukrainā.

08.52. Īrijas premjerministrs Maikls Mārtins savā pirmajā vizītē Kijivā solīja Ukrainu atbalstīt Krievijas militārpersonu pastrādāto noziegumu izmeklēšanā, nosodīja Krievijas uzsākto karu kopumā, kā arī izteicās par labu Ukrainas nākotnei ES, vēsta portāls eurointegration.com.ua.

07.10. Krievijas okupācijas karaspēks Ukrainā pārvērš tā ieņemto Zaporižjas AES par militāru bāzi frontes tuvumā, ziņo ASV laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ).

Ukrainas Bruņoto spēku pozīcijas atrodas trīs līdz četru kilometru attālumā no Zaporižjas AES Dņepras upes otrā krastā, bet Ukrainas spēki nevar uzbrukt Krievijas spēku pozīcijām Zaporižjas AES, lai netrāpītu kodolreaktoriem.

03.36. Harkivas Nacionālā pedagoģiskā universitāte trešdien tika sagrauta Krievijas raķešu triecienā, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Raķetes trāpīja 1804.gadā dibinātās universitātes galvenajai ēkai, auditorijām, universitātes muzejam un zinātniskajai bibliotēkai, sacīja Zelenskis savā vakara videouzrunā.

02.38. Dānijas apavu ražotājfirma "Ecco" zaudēs Dānijas karaļnama apgādātāja statusu pēc tam, kad šis uzņēmums tika kritizēts par to, ka turpina darboties Krievijā.

Karaļnama apgādātāja statuss beigsies 2023.gada 16.aprīlī, un "karaliskā ģimene ir darījusi zināmu, ka tas netiks atjaunots", trešdien paziņoja "Ecco".

00.38. Krievijas armijas okupētajā Ukrainas pilsētā Lisičanskā ir palikuši līdz 12 000 cilvēku, televīzijā paziņoja Ukrainas vicepremjere un ministre pagaidām okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā video uzrunā paziņojis, ka Rietumu piegādātie ieroči beidzot frontē parādījuši savu spēku. Tie nodara redzamus zaudējumus ienaidnieka loģistikas punktiem.